Haber

10.02.2016 14:31:23

Dogal yasam alani geyik üretim merkezi gibi çalisiyor

Dogal yasam alani geyik üretim merkezi gibi çalisiyor

Dogal yasam parklarinda en dikkat çekici hayvan cinslerinden olan geyikler Uludag Üniversitesi’nde üretilip ülkenin dört bir yanina gönderiliyor. 100 hektarlik devasa alanda bulunan geyikler dogal yasamlarindan farksiz sekilde yetistiriliyor.

Yaklasik 100 hektarlik çit ile çevrili alanda dogal yasamlarindan farksiz olarak üretilen geyikler güzellikleri ile dikkat çekiyor. 2004 yilinda Uludag Milli Parki’ndan alinan 10 geyik ile baslayan proje istenilen basariya ulasti. 12 yilda sayilari 65’e çikan geyikler istenilen ortam sartlari saglandiginda ülke içindeki parklara gönderiliyor. En son 2013 yilinda 6 adet geyik Giresun’a gönderilirken gerek resmi kurumlardan gerekse özel kisi ve kurumlardan talepler artarak devam ediyor.

Öte yandan, geyiklerle beraber yasayan 10 tavuk, 3 sülün, 2 domuz, 13 ördek ve yaklasik 200 adet güvercin dogal yasam alanina güzellik katmaya devam ediyor.

"HER BIR GEYIK ÜLKEMIZ IÇIN YETISTIRILIYOR"

Uludag Üniversitesi Dogal Yasam Alani hakkinda bilgi veren Orman ve Su Isleri Bakanligi Bursa Bölge Müdürü Yahya Güngör, "Orman ve Su Isleri Bakanligimizin Uludag’da 1966 yilinda kurulmus bir geyik üretim istasyonu vardi. Burada bir süre üretim yapildiktan sonra dogurganliklari azalan geyiklerin daha uygun bir alana tasinmasi planladi. Bu sebeple 2004 yilinda Uludag’dan alinan 10 geyik buraya getirilerek üretim çalismalarina baslandi. Buradaki geyiklerin üretimi saglanarak gerek yaban hayati gelisim sahalarina gerekse sayilari azalmis olan diger sahalara gönderilerek popülasyonun korunmasi amaçlaniyor. Geçmis tarihlerde üretim istasyonumuzda üretilen geyiklerin bir kismi uygun görülen tesislere verildi. En son 2013 yilinda 6 adet geyik Giresun’a yerlestirildi. Ticari bir amacimiz olmadiginda burada üretilen geyikler yalnizca ülkemizdeki tesislere gönderiliyor. Yurt disina herhangi bir gönderim ya da satisimiz olmuyor. Karacabey’de bulunan ve ülkemizdeki tek merkez olan Yaban Hayati Koruma Ve Rehabilitasyon Merkezi’nde de Uludag Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile isbirligi içerisinde çalisiyoruz" diye konustu.

"ÖNCELIGIMIZ ORTAMLARININ DOGAL OLMASI"

Özel kurumlardan ve kisilerden siklikla talep aldiklarini fakat dogal ortam kosulu yerine gelmedigi sürece geyik verilemedigini vurgulayan Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Hüseyin Yildiz, "2004 yilinda 10 adet geyikle basladik. Su an 65 adet geyige ulastik. Talepte bulunan özel kisiler ve ya kurumlar da oluyor. Biz ilk olarak dogal ortam sarti öne sürüyoruz. Çünkü bu hayvanlarin ruhlarinda, yapilarinda bu var. Dolayisiyla önce gidip kontrol ediliyor. Bu kontrolün sonunda eger alan uygun görülmezse biz oraya geyik vermiyoruz. Sadece mevsimsel degisim süreçlerinde geyiklere ek besin sagliyoruz. Bunun disindaki zamanlarda 100 hektarlik alan içerisinde kendi ihtiyaçlarini karsilayabiliyorlar. Doga Koruma ve Milli Parklar Müdürlügü ile yaptigimiz protokol geregi buradaki geyiklerin tüm saglik problemleri ile biz Veteriner Fakültemizde ilgileniyoruz" dedi.

 

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 5012
Eklenme Tarihi: 10.02.2016 14:31:23
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş