Haber

24.10.2016 15:12:40

"Bagislayin! Bedeniniz Tip Egitiminde Yasasin…"

 

“Insan vücudunu sadece modeller, fotograflar üzerinden görmüs bir hekime muayene olmak, böyle bir cerrah tarafindan ameliyat edilmek ister misiniz? Kimse istemez elbette. Iste bu yüzden kadavra bagisi çok önemlidir”

 

Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Anatomi Anabilim Dali, gelecegin hekimlerinin insan bedeni üzerinde çalisma yapmadan mezun olmasini önlemek için kadavra bagisinin önemine dikkat çekti.

UÜ Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Selim Gürel, Anatomi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ihsaniye Coskun ve Anatomi Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve ayni zamanda Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Erdogan Sendemir, 'Ulusal Anatomi Haftasi'' dolayisiyla düzenledikleri toplantida, “beden bagisi”nin önemini anlatti.

Anatomi Uygulama Salonunda düzenlenen toplantida konusan Tip Fakültesi Anatomi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ihsaniye Coskun, kadavranin tip egitiminde hayati önem tasidigini, bu nedenle 24 Ekim–31 Ekim tarihleri arasindaki “Anatomi Haftasi” kapsaminda insan bedenini kadavra olarak bagislama konusunda toplumsal duyarliligi artirmaya çalistiklarini söyledi.

UÜ Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Selim Gürel, kadavranin tip egitiminin olmazsa olmazlarindan oldugunu vurgulayarak, beden bagisi konusundaki farkindaligi mutlaka artirmak gerektigine isaret etti. Türkiye’nin, yasarken organ bagisi konusunda belli bir seviyeye geldigini ancak öldükten sonra bedeni bagislamak konusunda yetersiz durumda oldugunu belirten Prof. Dr. Gürel, “Egitime yapilan hizmet kutsaldir. Bu egitimler içinde de tip egitimi gerçekten zor ve özveri isteyen bir egitimdir. Hekimlerimiz anatomi dersinde insan vücudunu ne kadar iyi tanirsa ögrenirse, mesleginde o kadar basarili olacaktir. Yasarken yapilan bagislar imkanlarla kisitli ama öldükten sonra yapilan beden bagisi  çok önemli. Insanlarimizi bu konuda bilinçlendirmek önemli. Türk milletinin bu konuda da gereken hassasiyeti göstereceginden eminim” dedi.

Anatomi Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Erdogan Sendemir de, Tip egitiminin en temel derslerinden biri olan anatominin kullandigi en önemli ögreticinin insan vücudu oldugunu  ve bu derslerde ölü insan vücudunun (kadavra) tüm ayrintilari ile gelecegin doktorlarina tanitilmasi ve ögretilmesi gerektigini söyledi.

KADAVRANIN YARARLARI

Tip egitiminde kadavranin yerini hiçbir seyin tutmadigini vurgulayan Prof. Dr. Erdogan Sendemir söyle konustu:

 “Sadece tip ögrencisinin degil, uzmanlarin egitiminde de çok önemli kadavra. Tip ögrencisinin organlari ve dokulari orijinal yerinde, gerçegine en yakin bir sekilde görmesi gerekir. Tip ögrencisinin varyasyonlari yani insandan insana olan degiskenlikleri, yapisal farkliliklari da görmesi gerekiyor. Kadavra üzerindeki egitimin yerini hiçbir sey tutamaz. Türkiye’de halen 90’a yakin tip fakültesi vardir ve her yil 10 binden fazla tip ögrencisi anatomi dersi görmektedir. Ideal olarak 8-10 ögrenciye bir kadavra düsmesi gerektigini göz önüne alirsak tip fakültelerimizde her yil bin civarinda kadavraya ihtiyaç vardir. Bu konudaki gerçekler ne yazik ki çok acidir. Pek çok çok tip fakültesinde 150-200 ögrenciye bir kadavra sunulabilmektedir. Bu durum lisans ve lisansüstü egitim açisindan bir felaketin ayak sesleridir. Insan vücudunu sadece modeller, fotograflar üzerinden görmüs bir hekime muayene olmak, böyle bir cerrah tarafindan ameliyat edilmek ister misiniz? Kimse istemez elbette. Iste bu yüzden kadavra bagisi çok önemlidir.” 

120 BIN TL’YE ITHAL EDILIYOR

Ülkemizde kadavra ihtiyaci çok büyük oranda kimsesiz / sahipsiz ölülerin tip fakültelerine verilmeleriyle karsilandigini ancak savcilarin ve belediyelerin bu konuda sorumluluklari oldugu halde kendilerine haber vermediklerini söyleyen Prof. Dr.Sendemir “Bu sorumluluklar yerine getirilmedigi için ülkemizde kadavra ihtiyaci had safhadadir. Ülkemizden kadavra bulunamadigi için ABD’den  ithal edilmektedir ve bir kadavra 120 bin TL’dir. Oysa ülkemizdeki imkanlar geregi gibi degerlendirilebilse ithalata gerek kalmayacaktir” diye konustu.

HUKUKI ÇÖZÜM ÖNERISI

Türkiye’deki kadavra sorununun asilmasi için ailelerin bilinçlendirilmesinin yani sira bazi hukuki düzenlemeler de gerektigini belirten Prof. Dr. Sendemir, kisinin vasiyetini esas alan bir sistemin getirilmesinin daha olumlu olabilecegini savundu. Sendemir, bazi kisilerin yasarken bedenini bagisladigini ancak ölüm gerçeklestikten sonra, yakinlarinin bu bagisi yapmaktan vazgeçtiklerini, bu yüzden kisinin bagisinin esas alinmasinin saglanmasi gerektigini sözlerine ekledi.

BAGIS NASIL YAPILIYOR?

Öldükten sonra bedenini bilimin hizmetine sunmak isteyenler, üniversitelerin anatomi birimlerine basvurup, taniklar huzurunda form dolduruyor. Bagisçi, bedeninin kullanilma süresini kendisi belirliyor. Kisi, Türkiye’nin neresinde vefat ederse etsin ilgili anatomi birimi tarafindan teslim aliniyor ve bozulmamasi için ilaçlaniyor. Bagisçinin verdigi süre dolduktan sonra yine bagisçinin istegine göre kadavraya islem yapiliyor ve dini vecibeleri yerine getirilerek topraga veriliyor.



Bilgi

Okunma Sayısı: 8317
Eklenme Tarihi: 24.10.2016 15:12:40
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş