Haber

10.09.2015 13:50:30

"Analiz bizim isimiz"

 

  • U.Ü. MOLEKÜLER BIYOLOJI VE GENETIK BÖLÜM BASKANI PROF. DR. TÜRKEL; “ANALIZ BIZIM ISIMIZ”

 

Uludag Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Baskani Prof. Dr. Sezai Türkel, GDO’lu gidalar ve olumsuz çevre kosullari nedeniyle moleküler biyoloji ve genetik alaninda bazi testlere daha büyük ihtiyaç duyuldugunu belirterek, bu açigi kapatmak amaciyla kontenjanlarin yüzde 100 artirildigini ve buna ragmen doldugunu söyledi.

Bursa’nin önemli bir gida ve tarimsal üretim merkezi oldugunu hatirlatan Prof. Dr. Türkel, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluslarin mutlaka genetik uzmanlarini istihdam etmesinin saglanmasi gerektigini belirtti.

“Gemlik limani var. Ithalat-ihracat yapiliyor ama limanlarda genetik uzmani yok” diyen Prof. Dr. Sezai Türkel, “Oysa pirinç ithal etseniz, bunun analiz edilmesi gerekiyor. Yurt disindan fasulye satin alindi diyelim, bunun GDO’lu olup olmadiginin analizinin yapilmasi sarttir” seklinde konustu.

Prof. Dr. Türkel, Uludag Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü olarak bu analizlerin yapilmasi noktasinda en yetkin kurumlarin basinda geldiklerini vurgulayarak, “Ne yazik ki Bursali kurumlarimiz ellerinin altindaki Uludag Üniversitesi yerine baska sehirlere giderek analiz yaptiriyorlar. Bursa’daki kurumlarimizin bu konuda daha duyarli olmalarini bekliyoruz” açiklamasini yapti.

ÖGRENCILERIMIZIN “ISTIHDAM” ALANLARI ÇOK GENIS

Prof. Dr. Sezai Türkel, pek çok üniversite mezununun is bulma konusunda problem yasadigini ancak bu bölümden mezun olan ögrencilerin is bulma noktasinda çok avantajli oldugunu belirtti. Milli Egitim Bakanligi’nin bölüm mezunlarina ‘Saglik Alan Ögretmeni’ olma hakki tanidigini da söyleyen Türkel, ülkemizde saglik alaninda pedagojik formasyon egitimi veren üniversitelerden birinin de Uludag Üniversitesi oldugunu belirtti. Prof. Türkel, alinacak pedagojik formasyon ile bölüm mezunlari için saglik meslek liselerinde görev yapmanin mümkün olabilecegini sözlerine ekledi.

Bölüm Baskani Türkel, mezun olan ögrencilerin Gida Tarim Bakanligindan izin alinarak kurulan agirlikli olarak GDO’lu yiyecek analizlerinin yapildigi özel gida analiz laboratuvarlarinda çalisma haklari oldugunu, diger yandan Adli Tip alaninda da istihdam edildiklerinin altini çizdi.

HEDEF ÇITAMIZI EN YÜKSEKTE TUTUYORUZ

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünü kurarken ABD’deki Princeton Üniversitesi’ni baz aldiklarini belirten Prof. Dr. Türkel, “Derslerimizin bir kismi tip fakültesinde yürütülüyor. Bitki alanindaki çalismalari ise ziraat fakültesinde gerçeklestiriyoruz. Bölüme ilgi oldukça yogun, tüm kontenjanlarimiz doldu” dedi.

Prof. Dr. Türkel ayrica 2011 yilinda kurulan bölüme 2013’te yüksek lisans ögrencisi aldiklarini belirterek Bogaziçi, ITÜ gibi Türkiye’nin ilk 5 üniversitesinden yüksek lisans ögrencisi aldiklarinin altini çizdi. Türkel, bölümde 3 ögretim görevlisi oldugunu ve 3 ilave ögretim görevlisi kadrosuyla doktora programi çalismalarina baslamayi hedeflediklerini ifade etti.

Bir diger önemli hedefin ise ögrencilere çift diploma programi çalismalari oldugunu belirten Türkel, 2+2 programi ile iki yil Türkiye’de, iki yil da Avrupa’da bir üniversite okuyarak ögrencilerin çift diploma alabilmesi için çalismalarin tüm hiziyla sürdügünü kaydetti.

 

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 4706
Eklenme Tarihi: 10.09.2015 13:50:30
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş