Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dali, genellikle akraba evliliklerinin sik oldugu toplumlarda görülen ve “kemik yogunlugunun artmasi sonucu kemik iligine yer kalmamasi” olarak nitelenebilecek “osteopetrozis” hastaligini kök hücre nakliyle tedavi etti.
Uludag Üniversitesi Çocuk Hematoloji Bilim Dali ögretim üyeleri Prof. Dr. Adalet Meral Günes ve Prof. Dr. Birol Baytan, 3 aylik bebege babasindan kök hücre nakli yapti.
AKRABA EVLILIKLERI BÜYÜK ETKEN
Çocuk Hematoloji Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Adalet Meral Günes, osteopetrozis’in kalitsal bir hastalik oldugunu ve akraba evliliklerinin sik oldugu ülkelerde daha çok görüldügünü, bu nedenle hastaligin ülkemizde tedavisinin büyük önem tasidigini söyledi.
Prof. Dr. Birol Baytan da hastalikla ilgili bilgi verdi. Kemiklerin sekillenmesinin yetersiz olmasina bagli olarak çok sert kemiklerin ortaya çiktigini, bu nedenle kemik iligine yer kalmadigini ve kan hücrelerinin giderek azaldigini anlatan Prof. Dr. Baytan, “Hastalik en agir formuyla bebeklik döneminde ortaya çikar. Hizli ilerler ve tedavi edilmezse önce sagirlik ve körlük gibi komplikasyonlar çikar, erken tedavi edilmezse ölümle sonuçlanir. Hastaligin günümüzde bilinen tek kesin tedavisi ise erken dönemde doku grubu uygun vericiden yapilan kök hücre naklidir. Biz de 3 aylik bebege babasindan kök hücre nakli yaparak hastaligi tedaviyi etmeyi basardik” dedi.