Osmanli payitahti" Bursa'da dogup dünya çapinda ün kazanan geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz'ün perde arkasini anlatacak belgesel, seyircilerle bulusmaya hazirlaniyor.
UNESCO Insanligin Somut Olmayan Kültürel Mirasi Listesi'nde de yer alan kültürü dünyaya tanitmak amaciyla kurulan Karagöz ve Kukla Oyunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi'nin (KARAKUM) projesi kapsaminda "Perdenin Arkasindaki Karagöz" belgeselinin çekimlerine baslandi.
Belgeselin yönetmeni Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatlari Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Sait Liman, AA muhabirine, bu çalismada Karagöz oyununun mutfagina odaklandiklarini söyledi. Karagöz emektarlarinin, hayalilerin, tasvir yapanlarin gölge oyununa dair yolculuklarini belgelemek istediklerini belirten Liman, su bilgileri paylasti: "Karagöz gölge oyunu, Türk kültüründe 7'den 77'ye herkesin asina oldugu bir oyun. Buna dair, ana hatlariyla, belge niteliginde, oyunun gelisimine dair bilgiler edinmek niyetindeyiz. Karagöz oyununu icra eden hayalinin mutfagina odaklanip bir oyunun yapim süreci, yapim öncesi asamadan yapim ve yapim sonrasina uzanan yolculugu, özellikle hayalinin oyuna hazirlanma süreci, suretleri nasil hazirladigi, perdede nasil uyguladigi, kafasindaki plani ve seyirciden nasil tepki aldigina kadar bu yolculugu olanca dogalligiyla belgelemek istiyoruz. Yüzyillardan günümüze uzanan bu kültürel mirasi, bugünden gelecek kusaklara aktararak kentin kültür envanterine katkida bulunmak istiyoruz." Liman, çekimlere hayali ve tasvir yapim ustasi Nevzat Çiftçi'nin atölyesinde basladiklarini dile getirdi.
"KARAGÖZ, TEK BASINA ÇOK BÜYÜK BIR PRODÜKSIYONDUR"
KARAKUM Müdürü ve Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlik Bölümü Ana Sanat Dali Ögretim Üyesi Ibrahim Öztahtali da Karagöz'ün geleneksel Türk tiyatrosunun çok önemli bir unsuru oldugunu vurguladi. Karagöz'ün temsil ettigi Anadolu insaninin sagduyusundan insanlari haberdar etmek istediklerini bildiren Öztahtali, "Belgesel, tasvirlerin deri üzerine çizilmeye basladigi andan Karagöz ve ekip arkadaslarinin perdeye çiktigi ana kadar geçen süreci anlatiyor. KARAKUM, akademik çalismalari da bu belgeselin içine dahil ediyor. Böylece Karagöz'ün tarihsel gelisimiyle ilgili elde edilen bilgi ve belgeler de belgeselde paylasilacak." dedi.
Öztahtali, Karagöz'ün çok sevilen, yurt disinda "Türk tiyatrosu" olarak bilinen bir oyun oldugunu ancak genellikle izleyicilerin hep perdenin önünü bildigini, bu kesitten Karagöz'ü ve ekip arkadaslarini izledigini anlatti. Belgeselle, izleyicilerin perdenin arkasinda neler oldugunu da görmelerini istediklerini dile getiren Öztahtali, söyle devam etti: "Karagöz, tek basina çok büyük bir prodüksiyondur çünkü hayali hem seslendiren hem oynatan hem de dogaçlama olarak oyunun gidisatini belirleyen kisidir. Karagöz'ün diger tiyatro alanlarindan bir farki var. Karagöz, alip veren, nefes alan bir oyundur. Izleyicilerin ruh hallerine, atmosfere bagli olarak hayali, perde arkasinda oyunun ana hattindan kopmamak sartiyla ayrintilari degistirebilir. Böylece Karagöz'ün perde arkasinda önemli bir sanata imza attigini izleyicilerin görmesini istiyoruz."
"PERDE, BIR SANDIK IÇINDE GELIYOR"
Hayali ve tasvir yapim ustasi Nevzat Çiftçi de belgeselin Karagöz perdesinin arkasiyla ilgili oldugunu, böylece Karagöz'ün belgelendigini belirtti. Çiftçi, sunlari kaydetti: "Oyunda herkes perdenin karsisindadir, arka tarafta ise baska bir dünya vardir. 'Her ne kadar sürçülisan ettiysek affola' denene kadar bir süreç var. Bunun hikayesiyle ilgili bir projeyi canlandirmaya çalisiyoruz hayal perdesinde. Karagöz ile ilgili çok sey yapiliyor. Bu belgeselin güzel tarafi, konuyu belgelemesi, kalici olmasi. Benim açimdan çok güzel, çok keyifli bir süreç olarak geçiyor. Perdede gördügümüz o tasvirler, suretler oraya nasil geliyor, oyun nasil olusuyor, oyunun yapim asamasi, olusumu ve perdenin hazirlanmasi... Perde, bir sandik içinde geliyor ve çocuklarin kafasindaki kahraman Karagöz, ögretmenleri Hacivat ile çocuklarla kurdugumuz dünyada biz de onlarla özdesleserek oyunumuzu oynuyoruz."
Kaynak : Anadolu Ajansi
TRT Haber Video Için Tiklayiniz.
Anadolu Ajansi Haber Sayfasi Için Tiklayiniz.