Nilüfer ilçesine bagli Yolçati bölgesinde çikan ve Bursa Uludag Üniversitesi’ne (BUÜ) siçrayan yanginin neden oldugu zayiat tespit çalismalari tamamlandi.
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, düzenledigi basin toplantisinda elde edilen verileri kamuoyuyla paylasti. Üniversiteye, Bursa’ya ve Türkiye’ye geçmis olsun mesajiyla sözlerine baslayan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; “Böylesine büyük bir facianin en az zararla atlatilmasinda katkisi olan herkese tesekkür ediyoruz. Elbette cigerlerimiz yandi. Üniversitemizin merkez kampüs içerisinde yaklasik 7.500 dönüm civarinda bir ormani var. Burasi Bursa’nin ayni zamanda akcigerlerini ifade ediyor. Dün çok yogun bir rüzgar vardi. Yolçati mevkiinde sebebi suan için bilinmeyen yangin, rüzgarinda etkisiyle kampüsümüze geldi. Hizli bir biçimde Valiligimiz, belediyelerimiz, itfaiyelerimiz, AFAD, AKOM, üniversitemiz personeli hep birlikte hizli bir sekilde müdahaleye basladik. Yangin 14.30 civarinda görüldü. Kampüsümüze gelmesi 10 dakikayi buldu” dedi.
ORMANDA ALANLAR AÇILARAK YANGININ ILERLEMESININ ÖNÜNE GEÇILDI
Yaklasik 50 yasindaki agaçlardan olusan büyük çam ormanlarina sahip olduklarinin altini çizen Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; “Bu kurak mevsimde rüzgarla birlestiginde çok kolay tutusan ve yangini çok hizli sevk eden bir orman türüne sahibiz. Kampüsün içine tasinan yangina, hizli ve yogun bir müdahale baslatildi. Bakanliklarimizin gönderdigi 4 uçak ve helikopterler vasitasiyla havadan söndürme çalismalari da yürütüldü. Kampüsümüz içindeki göletten su alindi. Uçaklar sularini Ulubat gölünden aldi. Istanbul, Balikesir ve Yalova belediyelerinden takviyeler geldi. Kendi personelimiz her an sahanin içerisinde oldu. Ormanlik bölgede alanlar açilarak yanginin ilerlemesinin önüne geçildi. Aksam saatlerinde yangin kontrol altina sükürler olsun ki alindi. Gece boyu sogutma çalismalari sürdürüldü. Halihazirda da ayni çalismalar devam ediyor. Suan rüzgar yok ancak yine bugünü tetikte geçirecegiz” seklinde konustu.
VETERINER VE ZIRAAT FAKÜLTESI ILE MENNAN PASINLI ATÇILIK MYO’DA ZARAR VAR
Yangin nedeniyle olusan hasara yönelik bilgileri de paylasan Rektör Yilmaz; “7.500 dönümlük bir ormanlik alana sahibiz. Bunun 766 dekari zarar görmüs durumda. 131 dekar biçilmis alanimiz vardi. Orasi zarar gördü. Aricilik Arastirma, Gelistirme ve Uygulama Merkezimiz var. Orada 30 adet ari kovanimizi kaybettik. Ancak merkezimizi kurtardik. Orman içerisinde bir yapisi vardi ve ciddi arastirmalarin yürütüldügü büyük bir merkezdi. Onu sükürler olsun ki kurtardik. Iki fakültemiz ve bir meslek yüksekokulumuz oldukça etkilendi. Bunlar Ziraat Fakültemiz ve Veteriner Fakültemiz ile Mennan Pasinli Atçilik Meslek Yüksekokulumuz. Kamuoyuna sosyal medya üzerinden bazi yanlis bilgiler yayilmis durumda. Veteriner ve Ziraat Fakültemizin çiftliklerindeki büyükbas ve küçükbas hayvanlarimizin tamamini kurtardik. Yanarak telef olan tek bir hayvanimiz yok. Canlari pahasina onlari kurtaran tüm personelimize gönülden tesekkür ediyoruz. Veteriner Fakültemiz 10 ton bugdayini kaybetti. 20 ton kuru yonca yandi. 30 ton saman yandi. 1 adet traktörümüz yandi. Hayvan barinaklarimizda kismi hasarlar meydana geldi. Ziraat Fakültemizin 80 dekarlik bugday tarlasi yandi. Elma, armut, ayva, seftali, findik ve zeytin agaçlarimizdan olusan 2000 agaçlik alanimiz büyük ölçüde zarar gördü. Hepsi yanmadi ancak fiilen büyük ölçüde zarar gördüler. Bahçelerin içinde Ziraat Fakültemize ait bir egitim binasi vardi. Onun da çatisi zarar gördü. Mennan Pasinli Atçilik Meslek Yüksekokulumuzda ise iki padok alaninin koruma demirleri ve bin balyalik bir yonca kaybimiz var. Tekrar ediyorum, bunlarin disinda herhangi bir can kaybimiz yok. Yangin kontrol altinda ama biz tetikte olmaya devam edecegiz” diye konustu.
BAKANLIK PROTOKOLÜ ILE ORMANLAR KONTROL ALTINA ALINACAK
Yanginin üniversite orman ve tarim alanlarinin yüzde 10’unda zarara neden oldugunu açiklayan BUÜ Rektörü Yilmaz; “Dünkü yanginda Tarim ve Orman Bakan Yardimcimiz ve bizim de akademisyenimiz Prof. Dr. Ahmet Gümen de bizimle sahada çalisti. Kendisi ile bu esnada görüstük. Tarim ve Orman Bakanligimiz ile bir protokol imzalamaya karar verdik. Bu protokol sayesinde geriye kalan ormanlarimizi ve yanan alanlarin islahi da dahil olmak üzere hizla agaçlandirma kampanyalari düzenleyecegiz. Kaybettigimiz ormanlari, kampüsümüze kazandiracagiz. Yeni agaçlandirma politikamizda buranin dogasina uygun ve yanmayan agaç cinslerini tercih edecegiz. Bakanligimiz bu konuda tam destek verecegini belirtti. Kendilerine tesekkür ediyoruz” açiklamasinda bulundu.
ÖGRENCILER TEDBIREN TAHLIYE EDILDI, HASTANENIN BOSALTILMASI SÖZ KONUSU OLMADI
Ögrencilerin yurtlarindan tahliye edilmesi ve hastanenin bosaltilmasi iddialarini da cevaplandiran Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, konusmasini söyle tamamladi; “Sosyal medyada bazi yanlis bilgiler dolasiyor. Ögrenci yurtlarimiz kampüs içinde ve civari ormanlarla kapli. Yangin o kismi tehdit etmeye basladiginda tedbir olsun diye bir geceligine ögrencilerimizi tahliye ettik. Il Gençlik Spor Müdürlügümüz sehirdeki ve yakin bölgedeki yurtlari devreye soktu ve tüm ögrencilerimizi o yurtlara yerlestirdik. Eger bir karamsar senaryo geçerli olmaz ve bugünü de rahat atlatirsak ögrencilerimizi bu aksam tekrar yurtlara davet edecegiz. Hastane konusunda da yanlis haberler çikti. Yangin o kisma hiç yaklasmadi. Hastanemizin zaten kendi kriz eylem plani vardi. Hazirda beklediler ve tedbirler aldilar. Ayakta olan hastalarin bir kismi kendiliginden tahliye edildi. Onun disinda da bir sikinti olmadi çok sükür.”
Rektör Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, basin toplantisinin ardindan yanginin çiktigi alanlari tekrar dolasarak son durum hakkinda yetkililerden bilgi aldi.