PROGRAM TANITIMI
PROGRAM TANITIMI
Bilgisayar Programcılığı Bölümü
Bilgisayar, günümüzde günlük hayatin hemen her tarafina girmis bulunmaktadir. Üretimden ögretime, yazi yazmaktan çizim yapmaya, bankalardan fabrikalara, çamasir makinelerinden telefon santrallerine kadar her alanda kullanilmaktadir. Bu olgu bilgisayar devrimi olarak adlandirilmaktadir. Örnegin; bilgisayar grafigi, uydulardan alinan fotograflarin islenmesinden, beyin tomografisi resimlerinin analizine, mimari çizim, mühendislik tasarimi ve is grafiklerinin üretilmesine kadar birçok alanda kullanilmaktadir. Bu uygulamalarda bilgisayar, karsimiza yalnizca bilgisayar olarak degil; telefon santrali, bankamatik makinesi, süpermarket kasiyeri gibi çok farkli sekillerde çikmaktadir. Bu ürünlerin bilgisayar ile iliskisi, bilgisayarin kalbi diyebilecegimiz ve mikroislemci ya da mikrokontrolör olarak adlandirilan bilesenden ileri geldigi için, söz konusu ürünler mikroislemci temelli ürünler olarak da adlandirilmaktadir. Bilgisayarlardaki donanim ve yazilima yönelik gelismeler bas döndürücü bir hizla sürmekte ve bu olgu; bitmemis bir devrim olarak nitelendirilmektedir. Bu devrimin en önemli belirteci olarak tüm sektörlerde karsilasilan eleman açigi oldugu ve bunun da kolay kolay kapanmayacagi görülmektedir. Bu baglamda; söz konusu hizmetlerin, teknik anlamda yürütülmesinde yetki ve sorumluluk alan hizmet birimi de, Bilgisayar Programciligi / Bilgisayar Teknikerligi dir. Bu nedenle
Bilgisayarlarin temel islevlerini ve prensiplerini bilen,
Bilgisayar elektronigi ve donanimi hakkinda bilgi sahibi,
Bilgisayar isletim sistemleri, dosya yönetim ve düzenleme programlarini kullanabilen,
Çok yaygin olarak kullanilan genel amaçli paket programlari kullanabilen,
Veri tabani bazli paket programlardan en az birisini ileri düzeyde kullanabilecek,
Genel amaçli bir programlama dilini ileri düzeyde kullanip program yazabilen,
Dogru veritabani yapisi tasarlayip, uygulayabilen,
Küçük ve orta boy isletmelerin (KOBI) yazilim gelistirme gereksinimlerini karsilayabilecek,
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Bahçe Tarımı Bölümü
Bahçe Tarimi Programinda 4 yariyil süren egitim ve ögretim süresince görmüs olduklari dersler, uygulamalar ve bunlari destekleyici staj sayesinde devlet veya özel sektörde aranan nitelikteki bir eleman olan “Ziraat Teknikeri” yetistirilmesi amaçlanmaktadir. Ziraat Teknikerleri tarla ve bahçe bitkilerinin yetistiriciliginde karsilasilabilecek sorunlarin tespit edilmesi ve çözümlenmesi, gerekli planlamalarin yapilmasi ve verimin attirilmasi gibi konulara yönelik çalismalar yapar, tarimsal uygulamalar ile ilgili yenilikleri takip eder. Tarim Il Müdürlükleri, Belediyelerin Park ve Bahçe Müdürlükleri, Tarimsal Arastirma Enstitüleri gibi kamuya ait kurumlarda veya fide ve fidan üretiminin yapildigi seralar, süs bitkilerinin üretim ve satisi, tarim ilaci satis yerleri, tibbi bitkilerin üretimi, tohumculuk firmalari, peyzaj uygulama isletmeleri, hasat sonrasi depolama ve paketleme gibi özel sektöre ait is yerlerinde çalisabilirler.
Ayrica, Gemlik ve yöresinin zeytin, meyve ve diger ürünlerin yetistiriciligi ile degerlendirilmesi yönünden tarimsal potansiyeli yüksektir. Bu potansiyelin degerlendirilmesi amaciyla yetismis elemana duyulan gereksinimin karsilanmasi amaçlanmaktadir.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü
Dünya tasimaciliginin %90’i ülkemiz uluslararasi tasimaciliginin %85’i denizyolu ile yapilmaktadir. Diger taraftan lojistik, dünyada ve ülkemizde hizla gelismekte olan bir sektördür. Günümüzde üretici ve tüketiciler, daha düsük maliyetli ve daha kapsamli entegre hizmetler talep etmektedirler. Lojistik, tasimacilik ve depolamanin yani sira dis ticaret, gümrük, paketleme, dagitim gibi çok sayida hizmetin entegre ve esgüdümlü bir sekilde yapilmasini gerektirir. Dolayisiyla deniz isletmeciliginin lojistik planlamalara, lojistik sirketlerin de uzman denizcilik isletmecilerine gereksinimi vardir. Limanlarin özellestirilmesiyle birlikte denizcilik sektörü farkli bir boyut kazanmis ve dinamik hale gelmistir.
Artan ticaret ile özellestirilen limanlarda daha rekabetçi bir bakis açisi ve yapilan yeni yatirimlar uzman isgücü ihtiyacini birlikte getirmistir. “Deniz ve Liman Isletmeciligi Programi” denizcilik ve limancilik sektörünün yani sira hizla gelisen lojistik sektörünün ihtiyaç duydugu hem denizciligi hem de tedarik zinciri lojistigi operasyonlarini iyi bilen uzman ihtiyacini karsilamaya yönelik olarak hazirlanmis bir programdir.
Üniversite-Sanayi Isbirligi
Okulumuz; ülkemiz ve Bursa ili dis ticareti ve lojistik merkezi olarak önemli bir yer tutan Gemlik Serbest Bölgeye ve Gemlik Limanlar Bölgesine 3 Km mesafede bulunan Uludag Üniversitesi Gemlik Sungipek-Asim Kocabiyik Yerleskesi içerisinde yer almaktadir. Bulundugumuz bölgenin avantajlarini kullanarak Türkiye’de ilk olan Deniz ve Liman Isletmeciligi Programi için Üniversite-Sanayi Isbirligini Gemlik Liman Bölgesinde yer alan Borusan Lojistik Gemlik Liman Tesisleri ile gerçeklestirdik. Yapilan protokol ile kayit yaptiran ögrencilerimizden basarili olanlar 3. ve 4. yariyilda 24 hafta boyunca; Borusan Lojistik ile yaptigimiz Üniversite-Sanayii Isbirligi kapsaminda; Borusan Lojistik Gemlik Liman Tesislerinde staj yaparak daha ögrenciyken aldiklari teorik bilgileri tecrübe etme firsati yakalamaktadirlar.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Çalisma Alanlari
Deniz ve liman isletmeciligi bölümü mezunlari denizcilik ile ilgili çesitli firmalarda, armatör sirketlerinde, gemi acentelerinde, lojistik sirketleri denizcilik departmanlarinda, limanlarda, ilgili kamu kurum ve kuruluslarinda, ilgili sivil toplum örgütlerinde istihdam edilebilmektedirler.
Dikey Geçis Yapilabilecek Lisans Programlari
· Deniz Isletmeciligi ve Yönetimi
· Deniz Ulastirma Isletme Mühendisligi
· Denizcilik Isletmeleri Yönetimi
· Isletme
· Lojistik Yönetimi
ÖSYM Bilgileri
Ögrenim Dili : Türkçe
Puan Türü : YGS – 6
Süresi : 2 Yil (+ 1 Yil Istege Bagli Yabanci Dil Hazirlik Sinifi)
Dış Ticaret Bölümü
Türkiye’nin Avrupa Birligi üyeligine geçis süreci; Gümrük Birligi’ne girdikten sonra karsilasilan gelismeler; Karadeniz ülkeleri, güney komsulari, ve Türk Cumhuriyetleri ile olan ticari iliskileri ve 21. yüzyilda giderek artacak bir hizla dünya ile bütünlesme süreci gözönüne alindiginda, dis ticaret alaninda yeterli düzeyde kuramsal ve uygulamali çagdas bilgi ve beceri ile donatilmis, özellikle ingilizce dilini iyi bilen, iktisat , isletmecilik, sigortacilik, bankacilik, Avrupa Birligi’nde siyasal, hukuksal ve ekonomik uygulamalar konularina vakif; dis ticaret, kambiyo gümrük mevzuati ve uygulamalari alaninda iyi yetismis elemanlara olan gereksinimin önemi ortaya çikmaktadir. Dis Ticaret Programi ‘ nin ders içerikleri bu hususlar gözönüne alinarak hazirlanmistir. Bir yil Ingilizce Hazirlik egitimi verilen bu program; ögrencilerini ithalat-ihracat firmalarinda, banka ve diger finansal kurumlarda, ticaret ve sanayi odalarinda, sigortacilik, gümrük ve dis ticaret danismanlik kurumlarinda orta düzey yönetici olarak yetistirmeyi hedeflemektedir.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü
Bu programla Hibrid ve Elektrikli Tasitlar sektörün ihtiyaci olan nitelikte, kaliteli teknikerler yetistirmek hedeflenmistir. Ayni zamanda ögrencileri günümüzün çalisma kosullarina hazirlamak diger önemli bir amaçtir. Programin müfredati ve ders içerikleri Bursa Uludag Üniversitesi’nin uyum sagladigi Bologna sürecine göre ve ayni zamanda basta Bursa olmak üzere bölgemiz ve Ülkemiz endüstrisinin ihtiyaçlarina göre hazirlanmistir. Programin müfredati ve ders içerikleri endüstriden gelen talepler dogrultusunda göre sürekli güncellenebilecektir. Program mezunlari Ön Lisans diplomasi ve "Hibrid ve Elektrikli Tasitlar Teknikeri" unvani alacaktir. Programdan mezun olabilmek için, ögrenciler aldiklari bütün derslerden basarili olmak zorundadirlar. 4 yariyilda toplam 120 AKTS'lik derslerden basarili olmalidirlar. Buna ek olarak ögrenciler, egitimleri için gerekli olan 30 is günü zorunlu isletme stajlarini da tamamlamali ve staj sinavindan basarili olmalidirlar. Mezun ögrencilerin istihdam olanaklari ise asagidaki gibidir:
Program mezunlari kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir.
Elektrikli ve Hibrid Tasitlar üreten otomotiv fabrikalarinda.
Tüm otomotiv yan sanayii üretimi yapan tesislerde.
Elektrikli ve Hibrid Tasitlar bakim ve onarim servislerinde.
HIBRID VE ELEKTRIKLI TASITLAR TEKNOLOJISI PROGRAM KAZANIMLARI
1. Sektörde ara eleman gereksinimini karsilayabilme becerisi ve meslekle ilgili temel bilgileri kavrayabilme
2. Tamir-bakim servis sektöründe çalisma, ariza tespit ve çözüm üretme becerisi
3. Tasit üretim sektöründeki montaj yapabilme, alet, ekipman ve makinalari kullanabilme, makinalarin ürün özelliklerine göre basit ayarlarini yapabilme.
4. Üretimle ilgili gerekli, kontrolleri yapabilme
5. Güncel gelismeleri takip edebilme, disiplin içi ve disiplinler arasi takim çalismasi yapabilme, proje ve sunu hazirlayabilme becerisi
6. Tüm proses ve laboratuar çalismalarinda kisisel ve takim çalismasinin önemini kavrayabilme, güvenlik kurallarini uygulayabilme
7. Çevreye duyarli çalisabilme, kalite güvence standartlarina uygun çalisabilme becerisi
8. Bireysel olarak çalisma becerisini gelistirme, fikirlerini sözlü, yazili, açik ve öz bir sekilde ifade ederek iletisim kurabilme.
9. Ulusal ve uluslararasi çagdas gelismeleri takip edebilme, disiplin içi ve disiplinler arasi takim çalismasi yapabilme,
10. Hayat boyu ögrenmenin önemini benimseyerek, sosyal ve kültürel açidan teknoloji alanlarinda kendini gelistirme becerisine sahip olmak.
11. Iletisimde yazili ve sözlü olarak kendini ifade edebilmek, zamanini etkin kullanabilme ve yönetebilmek
12. Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik deger ve sorumluluklara sahip olmak
Ders Plani ve Ders Içerikleri
Gıda Teknolojisi Bölümü
Gida Teknolojisin programinin amaci, gida endüstrisinde çalisacak ara insan gücünü yetistirmektir. Gida Teknolojisinden mezun olacak ögrenciler gidalarin bilesimi, islenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, kalite kontrolü, gida ile ilgili mevzuatlari ve isletme kontrollerini teorik ve pratik bilgilere sahip olurlar. Gida sanayin de bu bilgi birikimi ile üretim, analiz laboratuarlari, kalite kontrol alanlarinda gida teknikeri olarak ve mevzuatin verdigi yetki ile sorumlu yönetici olarak gida sektöründe bilgi birikimlerini aktarabilmektedirler.
Gida Teknikeri, çalisma alanindaki görevi itibariyle üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile teknisyen arasinda bulunan, teknisyenden daha fazla teorik bilgiye, mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip bir ara teknik elemandir. Bu özelliklere sahip bir eleman küçük veya orta büyüklükteki isletmelerde liderlik ve yöneticilik rolü üstlenebilir. Tekniker yönetime karsi sorumludur. Usta ve teknisyenlerin çalismalarini denetler, sorumluk alir, baskalari ile isbirligi içinde çalismalidir.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Makine Bölümü
Bu programdan mezun olacak ögrenciler; takim tezgahlari, talasli ve talassiz imalat, ölçme, konstrüksiyon, kalip projesi ve imalati, Hidrolik ve Pnömatik sistemler, Bilgisayarli Tasarim, CNC programlama, CAD/CAM, kalite yönetimi ve malzeme bilgisi gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaklardir.
Özellikle sanayinin ihtiyaci olan ürün gelistirme ve mekanik sistemlerin tasarimi ve üretimi, CAD/CAM sistemleri, kalite yönetimi gibi alanlarda istihdam edilebilecek program ögrencilerimiz, yeni teknolojilerin uygulamasinda da önemli rol alacaklardir.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Harita ve Kadastro Bölümü
Yeryüzü üzerinde bulunan tüm nesnelerin birbirleriyle olan geometrik,sayisal ve anlamsal iliskilerini kuran ve elde edilen bilgileri diger mühendislik, fen ve sosyal bilimlerin hizmetine sunan bir bilim dalidir. Her türlü planlamanin, projelendirmenin ilk asamasi harita üretilmesi ile baslamaktadir. Yol, demir yolu, içme ve sulama suyu, kentsel alt yapi, baraj,kentsel gelisim, toplu konut, hava alanlari, spor tesisleri, arsa olusturma, tapulama, arazi toplulastirmasi gibi tüm projelerin çiziminde ve uygulanip hayata geçirilmesinin her asamasinda harita teknikerleri görev almaktadirlar.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Bilgisayar, günümüzde günlük hayatin hemen her tarafina girmis bulunmaktadir. Üretimden ögretime, yazi yazmaktan çizim yapmaya, bankalardan fabrikalara, çamasir makinelerinden telefon santrallerine kadar her alanda kullanilmaktadir. Bu olgu bilgisayar devrimi olarak adlandirilmaktadir. Örnegin; bilgisayar grafigi, uydulardan alinan fotograflarin islenmesinden, beyin tomografisi resimlerinin analizine, mimari çizim, mühendislik tasarimi ve is grafiklerinin üretilmesine kadar birçok alanda kullanilmaktadir. Bu uygulamalarda bilgisayar, karsimiza yalnizca bilgisayar olarak degil; telefon santrali, bankamatik makinesi, süpermarket kasiyeri gibi çok farkli sekillerde çikmaktadir. Bu ürünlerin bilgisayar ile iliskisi, bilgisayarin kalbi diyebilecegimiz ve mikroislemci ya da mikrokontrolör olarak adlandirilan bilesenden ileri geldigi için, söz konusu ürünler mikroislemci temelli ürünler olarak da adlandirilmaktadir. Bilgisayarlardaki donanim ve yazilima yönelik gelismeler bas döndürücü bir hizla sürmekte ve bu olgu; bitmemis bir devrim olarak nitelendirilmektedir. Bu devrimin en önemli belirteci olarak tüm sektörlerde karsilasilan eleman açigi oldugu ve bunun da kolay kolay kapanmayacagi görülmektedir. Bu baglamda; söz konusu hizmetlerin, teknik anlamda yürütülmesinde yetki ve sorumluluk alan hizmet birimi de, Bilgisayar Programciligi / Bilgisayar Teknikerligi dir. Bu nedenle
Bilgisayarlarin temel islevlerini ve prensiplerini bilen,
Bilgisayar elektronigi ve donanimi hakkinda bilgi sahibi,
Bilgisayar isletim sistemleri, dosya yönetim ve düzenleme programlarini kullanabilen,
Çok yaygin olarak kullanilan genel amaçli paket programlari kullanabilen,
Veri tabani bazli paket programlardan en az birisini ileri düzeyde kullanabilecek,
Genel amaçli bir programlama dilini ileri düzeyde kullanip program yazabilen,
Dogru veritabani yapisi tasarlayip, uygulayabilen,
Küçük ve orta boy isletmelerin (KOBI) yazilim gelistirme gereksinimlerini karsilayabilecek,
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Bahçe Tarımı Bölümü
Bahçe Tarimi Programinda 4 yariyil süren egitim ve ögretim süresince görmüs olduklari dersler, uygulamalar ve bunlari destekleyici staj sayesinde devlet veya özel sektörde aranan nitelikteki bir eleman olan “Ziraat Teknikeri” yetistirilmesi amaçlanmaktadir. Ziraat Teknikerleri tarla ve bahçe bitkilerinin yetistiriciliginde karsilasilabilecek sorunlarin tespit edilmesi ve çözümlenmesi, gerekli planlamalarin yapilmasi ve verimin attirilmasi gibi konulara yönelik çalismalar yapar, tarimsal uygulamalar ile ilgili yenilikleri takip eder. Tarim Il Müdürlükleri, Belediyelerin Park ve Bahçe Müdürlükleri, Tarimsal Arastirma Enstitüleri gibi kamuya ait kurumlarda veya fide ve fidan üretiminin yapildigi seralar, süs bitkilerinin üretim ve satisi, tarim ilaci satis yerleri, tibbi bitkilerin üretimi, tohumculuk firmalari, peyzaj uygulama isletmeleri, hasat sonrasi depolama ve paketleme gibi özel sektöre ait is yerlerinde çalisabilirler.
Ayrica, Gemlik ve yöresinin zeytin, meyve ve diger ürünlerin yetistiriciligi ile degerlendirilmesi yönünden tarimsal potansiyeli yüksektir. Bu potansiyelin degerlendirilmesi amaciyla yetismis elemana duyulan gereksinimin karsilanmasi amaçlanmaktadir.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Deniz ve Liman İşletmeciliği Bölümü
Dünya tasimaciliginin %90’i ülkemiz uluslararasi tasimaciliginin %85’i denizyolu ile yapilmaktadir. Diger taraftan lojistik, dünyada ve ülkemizde hizla gelismekte olan bir sektördür. Günümüzde üretici ve tüketiciler, daha düsük maliyetli ve daha kapsamli entegre hizmetler talep etmektedirler. Lojistik, tasimacilik ve depolamanin yani sira dis ticaret, gümrük, paketleme, dagitim gibi çok sayida hizmetin entegre ve esgüdümlü bir sekilde yapilmasini gerektirir. Dolayisiyla deniz isletmeciliginin lojistik planlamalara, lojistik sirketlerin de uzman denizcilik isletmecilerine gereksinimi vardir. Limanlarin özellestirilmesiyle birlikte denizcilik sektörü farkli bir boyut kazanmis ve dinamik hale gelmistir.
Artan ticaret ile özellestirilen limanlarda daha rekabetçi bir bakis açisi ve yapilan yeni yatirimlar uzman isgücü ihtiyacini birlikte getirmistir. “Deniz ve Liman Isletmeciligi Programi” denizcilik ve limancilik sektörünün yani sira hizla gelisen lojistik sektörünün ihtiyaç duydugu hem denizciligi hem de tedarik zinciri lojistigi operasyonlarini iyi bilen uzman ihtiyacini karsilamaya yönelik olarak hazirlanmis bir programdir.
Üniversite-Sanayi Isbirligi
Okulumuz; ülkemiz ve Bursa ili dis ticareti ve lojistik merkezi olarak önemli bir yer tutan Gemlik Serbest Bölgeye ve Gemlik Limanlar Bölgesine 3 Km mesafede bulunan Uludag Üniversitesi Gemlik Sungipek-Asim Kocabiyik Yerleskesi içerisinde yer almaktadir. Bulundugumuz bölgenin avantajlarini kullanarak Türkiye’de ilk olan Deniz ve Liman Isletmeciligi Programi için Üniversite-Sanayi Isbirligini Gemlik Liman Bölgesinde yer alan Borusan Lojistik Gemlik Liman Tesisleri ile gerçeklestirdik. Yapilan protokol ile kayit yaptiran ögrencilerimizden basarili olanlar 3. ve 4. yariyilda 24 hafta boyunca; Borusan Lojistik ile yaptigimiz Üniversite-Sanayii Isbirligi kapsaminda; Borusan Lojistik Gemlik Liman Tesislerinde staj yaparak daha ögrenciyken aldiklari teorik bilgileri tecrübe etme firsati yakalamaktadirlar.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Çalisma Alanlari
Deniz ve liman isletmeciligi bölümü mezunlari denizcilik ile ilgili çesitli firmalarda, armatör sirketlerinde, gemi acentelerinde, lojistik sirketleri denizcilik departmanlarinda, limanlarda, ilgili kamu kurum ve kuruluslarinda, ilgili sivil toplum örgütlerinde istihdam edilebilmektedirler.
Dikey Geçis Yapilabilecek Lisans Programlari
· Deniz Isletmeciligi ve Yönetimi
· Deniz Ulastirma Isletme Mühendisligi
· Denizcilik Isletmeleri Yönetimi
· Isletme
· Lojistik Yönetimi
ÖSYM Bilgileri
Ögrenim Dili : Türkçe
Puan Türü : YGS – 6
Süresi : 2 Yil (+ 1 Yil Istege Bagli Yabanci Dil Hazirlik Sinifi)
Dış Ticaret Bölümü
Türkiye’nin Avrupa Birligi üyeligine geçis süreci; Gümrük Birligi’ne girdikten sonra karsilasilan gelismeler; Karadeniz ülkeleri, güney komsulari, ve Türk Cumhuriyetleri ile olan ticari iliskileri ve 21. yüzyilda giderek artacak bir hizla dünya ile bütünlesme süreci gözönüne alindiginda, dis ticaret alaninda yeterli düzeyde kuramsal ve uygulamali çagdas bilgi ve beceri ile donatilmis, özellikle ingilizce dilini iyi bilen, iktisat , isletmecilik, sigortacilik, bankacilik, Avrupa Birligi’nde siyasal, hukuksal ve ekonomik uygulamalar konularina vakif; dis ticaret, kambiyo gümrük mevzuati ve uygulamalari alaninda iyi yetismis elemanlara olan gereksinimin önemi ortaya çikmaktadir. Dis Ticaret Programi ‘ nin ders içerikleri bu hususlar gözönüne alinarak hazirlanmistir. Bir yil Ingilizce Hazirlik egitimi verilen bu program; ögrencilerini ithalat-ihracat firmalarinda, banka ve diger finansal kurumlarda, ticaret ve sanayi odalarinda, sigortacilik, gümrük ve dis ticaret danismanlik kurumlarinda orta düzey yönetici olarak yetistirmeyi hedeflemektedir.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü
Bu programla Hibrid ve Elektrikli Tasitlar sektörün ihtiyaci olan nitelikte, kaliteli teknikerler yetistirmek hedeflenmistir. Ayni zamanda ögrencileri günümüzün çalisma kosullarina hazirlamak diger önemli bir amaçtir. Programin müfredati ve ders içerikleri Bursa Uludag Üniversitesi’nin uyum sagladigi Bologna sürecine göre ve ayni zamanda basta Bursa olmak üzere bölgemiz ve Ülkemiz endüstrisinin ihtiyaçlarina göre hazirlanmistir. Programin müfredati ve ders içerikleri endüstriden gelen talepler dogrultusunda göre sürekli güncellenebilecektir. Program mezunlari Ön Lisans diplomasi ve "Hibrid ve Elektrikli Tasitlar Teknikeri" unvani alacaktir. Programdan mezun olabilmek için, ögrenciler aldiklari bütün derslerden basarili olmak zorundadirlar. 4 yariyilda toplam 120 AKTS'lik derslerden basarili olmalidirlar. Buna ek olarak ögrenciler, egitimleri için gerekli olan 30 is günü zorunlu isletme stajlarini da tamamlamali ve staj sinavindan basarili olmalidirlar. Mezun ögrencilerin istihdam olanaklari ise asagidaki gibidir:
Program mezunlari kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir.
Elektrikli ve Hibrid Tasitlar üreten otomotiv fabrikalarinda.
Tüm otomotiv yan sanayii üretimi yapan tesislerde.
Elektrikli ve Hibrid Tasitlar bakim ve onarim servislerinde.
HIBRID VE ELEKTRIKLI TASITLAR TEKNOLOJISI PROGRAM KAZANIMLARI
1. Sektörde ara eleman gereksinimini karsilayabilme becerisi ve meslekle ilgili temel bilgileri kavrayabilme
2. Tamir-bakim servis sektöründe çalisma, ariza tespit ve çözüm üretme becerisi
3. Tasit üretim sektöründeki montaj yapabilme, alet, ekipman ve makinalari kullanabilme, makinalarin ürün özelliklerine göre basit ayarlarini yapabilme.
4. Üretimle ilgili gerekli, kontrolleri yapabilme
5. Güncel gelismeleri takip edebilme, disiplin içi ve disiplinler arasi takim çalismasi yapabilme, proje ve sunu hazirlayabilme becerisi
6. Tüm proses ve laboratuar çalismalarinda kisisel ve takim çalismasinin önemini kavrayabilme, güvenlik kurallarini uygulayabilme
7. Çevreye duyarli çalisabilme, kalite güvence standartlarina uygun çalisabilme becerisi
8. Bireysel olarak çalisma becerisini gelistirme, fikirlerini sözlü, yazili, açik ve öz bir sekilde ifade ederek iletisim kurabilme.
9. Ulusal ve uluslararasi çagdas gelismeleri takip edebilme, disiplin içi ve disiplinler arasi takim çalismasi yapabilme,
10. Hayat boyu ögrenmenin önemini benimseyerek, sosyal ve kültürel açidan teknoloji alanlarinda kendini gelistirme becerisine sahip olmak.
11. Iletisimde yazili ve sözlü olarak kendini ifade edebilmek, zamanini etkin kullanabilme ve yönetebilmek
12. Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik deger ve sorumluluklara sahip olmak
Ders Plani ve Ders Içerikleri
Gıda Teknolojisi Bölümü
Gida Teknolojisin programinin amaci, gida endüstrisinde çalisacak ara insan gücünü yetistirmektir. Gida Teknolojisinden mezun olacak ögrenciler gidalarin bilesimi, islenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, kalite kontrolü, gida ile ilgili mevzuatlari ve isletme kontrollerini teorik ve pratik bilgilere sahip olurlar. Gida sanayin de bu bilgi birikimi ile üretim, analiz laboratuarlari, kalite kontrol alanlarinda gida teknikeri olarak ve mevzuatin verdigi yetki ile sorumlu yönetici olarak gida sektöründe bilgi birikimlerini aktarabilmektedirler.
Gida Teknikeri, çalisma alanindaki görevi itibariyle üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile teknisyen arasinda bulunan, teknisyenden daha fazla teorik bilgiye, mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip bir ara teknik elemandir. Bu özelliklere sahip bir eleman küçük veya orta büyüklükteki isletmelerde liderlik ve yöneticilik rolü üstlenebilir. Tekniker yönetime karsi sorumludur. Usta ve teknisyenlerin çalismalarini denetler, sorumluk alir, baskalari ile isbirligi içinde çalismalidir.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Makine Bölümü
Bu programdan mezun olacak ögrenciler; takim tezgahlari, talasli ve talassiz imalat, ölçme, konstrüksiyon, kalip projesi ve imalati, Hidrolik ve Pnömatik sistemler, Bilgisayarli Tasarim, CNC programlama, CAD/CAM, kalite yönetimi ve malzeme bilgisi gibi birçok konuda bilgi sahibi olacaklardir.
Özellikle sanayinin ihtiyaci olan ürün gelistirme ve mekanik sistemlerin tasarimi ve üretimi, CAD/CAM sistemleri, kalite yönetimi gibi alanlarda istihdam edilebilecek program ögrencilerimiz, yeni teknolojilerin uygulamasinda da önemli rol alacaklardir.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu
Harita ve Kadastro Bölümü
Yeryüzü üzerinde bulunan tüm nesnelerin birbirleriyle olan geometrik,sayisal ve anlamsal iliskilerini kuran ve elde edilen bilgileri diger mühendislik, fen ve sosyal bilimlerin hizmetine sunan bir bilim dalidir. Her türlü planlamanin, projelendirmenin ilk asamasi harita üretilmesi ile baslamaktadir. Yol, demir yolu, içme ve sulama suyu, kentsel alt yapi, baraj,kentsel gelisim, toplu konut, hava alanlari, spor tesisleri, arsa olusturma, tapulama, arazi toplulastirmasi gibi tüm projelerin çiziminde ve uygulanip hayata geçirilmesinin her asamasinda harita teknikerleri görev almaktadirlar.
Program Bilgi Paketi ve Ders Katologu