Haber

11.10.2023 10:06:56

BUÜ’lü akademisyenin projesi Priene’nin inanç turizmine katkisini artiracak

 

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ibrahim Hakan Mert’in hazirladigi proje, Aydin’in Söke ilçesinde yer alan Priene Antik Kenti’nin kültür ve inanç turizmine daha etkin katilimini saglayacak.

BUÜ’lü akademisyen Ibrahim Hakan Mert tarafindan hazirlanan SGA-2023-1228 numarali “Dönemler Boyunca Inanç, Kült ve Kutsal Alanlar. Priene’de Helenistik, Roma Imparatorluk ve Geç Antik Dönemlerdeki Dini Dinamiklerin Arastirmasi” baslikli proje, BUÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinatörlügü’nün Arastirma Üniversiteleri Destek Projesi (ADEP) kapsaminda destek almaya hak kazandi. Söz konusu proje kapsaminda; Priene’deki farkli inançlara ait tapinak, sinagog ve kilise gibi yapilar arastirilarak, çok tanrili dinlerin yaninda Yahudilik ve Hiristiyanlik gibi tek tanrili dinlerin de temsil edildigi kentteki dini dinamiklerin daha iyi anlasilmasi hedefleniyor.

DAHA TANINIR HALE GETIRILECEK

Çalisma hakkinda açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Ibrahim Hakan Mert, yürütücülügünü üstlendigi proje ile bilimsel çiktilarin yani sira yilda ortalama 40 bin turistin ziyaret ettigi Priene’nin inanç turizmi kapsaminda daha taninir hale getirilmesini amaçladiklarini söyledi. Projede farkli üniversite ve disiplinlerden akademisyenlerin de bulundugu bir proje ekibi kurduklarini aktaran Prof. Dr. Mert; “Hem çok tanrili Helen inanci hem de tek tanrili Yahudilik ve Hristiyanlik inançlarinin temsil edildigi Priene’nin kült topografyasinin harita ve modellemesini hazirlayarak kentin daha etkin tanitimini saglamak istiyoruz. Proje ekibinde Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Istanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dali, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanati Anabilim Dali ve Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden akademisyenler yer aliyor. Bunun disinda iki yüksek lisans ögrencisi de projeye katki saglayacak” dedi.

YENI BIR KILISE GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR

T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi’nin izniyle Bursa Uludag Üniversitesi adina 2014 yilindan itibaren kazi baskanligini üstlenen Prof. Dr. Ibrahim Hakan Mert, Priene kazilari hakkindaki güncel bilgileri de aktardi. Kentin Dogu Nekropolünde 2015 yilinda gerçeklestirdikleri yüzey arastirmasi esnasinda tespit ettikleri bir yapi ile 2019 yilinda kazilara basladiklarini belirten Mert: “Çalismalar sonunda 2023 yilinda söz konusu yapinin Apsis kisminin zemininde mozaik ve duvarlarinin fresklerle kapli erken Bizans Dönemine (MS 5. yüzyil) ait bir Sapel oldugu ortaya çikti. Bu tespitle Priene’deki Hristiyanlik inancina ait Bazilika, Kilise ve Sapel türü yapilarin sayisi toplamda dokuza ulasti. Bunlar disinda kentte MS 3. yüzyila tarihlenen en erken sinagoglardan bir tanesi ve çok tanrili Helen inancini temsil eden farkli tanrilara adanmis alti kutsal alan ve tapinak da bulunmaktadir. Projenin ana amaci, söz konusu kutsal alan ve yapilarin ve bunlarla ilintili her türden arkeolojik bulgunun (heykel, seramik, sikke, yazit ve Bizans dönemi liturjik malzeme) bilimsel sorular dogrultusunda arastirilarak degerlendirilmesidir” seklinde konustu.

Prof. Dr. Ibrahim Hakan Mert, yaklasik üç yil sürecek proje için BUÜ Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinatörlügü’nün kendilerine 395 bin TL’lik bir destek sagladigini da sözlerine ekledi.



Bilgi

Okunma Sayısı: 2028
Eklenme Tarihi: 11.10.2023 10:06:56
Güncelleme Tarihi: 11.10.2023 10:06:56

Paylaş