
Türkçe Yeterlik Sinavi (TYS), Türkçeyi yabanci veya ikinci dil olarak ögrenen bireylerin okuma, dinleme, yazma ve konusma becerilerini ölçmek üzere “Diller Için Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi”nde belirlenen yeterlik tanimlari dogrultusunda Yunus Emre Enstitüsü tarafindan gelistirilen, 2013 yilindan bu yana uluslararasi ölçekte yilda üç defa Türkiye’de ve Yunus Emre Enstitülerinin bulundugu tüm ülkelerde es zamanli uygulanan bir dil yeterlik sinavdir.
TYS üç oturumda gerçeklesmektedir. TYS’nin 1. ve 2. oturumundaki bölümler (okuma, dinleme, yazma) grup sinavi olarak; 3. oturumundaki bölüm (konusma) ise her bir aday için ayri ayri uygulanir. 1. oturum toplam 135 dakika, 2. oturum 60 dakika, 3. oturum 15 dakika olmak üzere sinavin tamami 210 dakika sürmektedir. Sinavda basarili olan adaylara puanlarina göre B2 ve Cl düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir. ALTE Kalite Nisanina (Q-mark) sahip olan Türkçe Yeterlik Belgesi Türkçenin ilk uluslararasi geçerlige sahip dil yeterlik belgesi özelligi tasimaktadir.
Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’de herhangi bir kurumda okuma hakki kazandiklarinda Türkçe hazirlik sinifi okumaktan muaf tutulmaktadirlar. Ayrica Türkçe ögretmenlik, rehberlik veya tercümanlik yapmak isteyen yabancilardan da Türkçe Yeterlik Belgesi istenmektedir. Türkçe Yeterlik Belgesi is basvurularinda bireylere büyük avantaj saglamaktadir. TYS ile ilgili ayrintili bilgiye tys.yee.org.tr adresinden ulasabilirsiniz.