Ögrencilerin magduriyetlerinin giderilmesi bakimindan lehlerine oldugu düsünülen, ancak yasal boyutu olmayan bazi ders saydirma yöntemlerine iliskin uygulamalara, 2017-2018 Egitim-Ögretim Yili Güz Yariyili sonundan itibaren son verilecektir. Konuya iliskin açiklamalar asagida verilmektedir.
2017-2018 Egitim-Ögretim Yili Güz yariyilinda, ögrencilerin fazladan almis olduklari gerek alan içi, gerekse alan disi seçmeli dersler, birimlerin ders planlarinda belirtilen seçmeli ders sayisi kadar Uludag Üniversitesi Önlisans ve Lisans Ögretim Yönetmeligi'nin 28.maddesi 7.fikrasi geregince, ögrencilerin müfredatlarinda her yariyil için belirlenen dönemsel seçmeli ders sayisindan (alan içi, alan disi) , fazla sayida seçmeli ders/derslerin alinmasi veya tekrar edilmesi durumunda alinan dersler arasindan en yüksek nota sahip olan derslerin dönemsel seçmeli ders sayisi kadari GANO hesabina katilmaktadir.
Seçmeli ders sayilari birimlerin ders planlarinda dönemsel 30 AKTS'nin içinde yer alan ve ilgili yariyillarda belirtilen sayi kadar, otomasyon sistemine gruplandirilarak müfredat kurali olarak tanimlanmaktadir. Söz konusu grup numaralari alan içi seçmeli ve alan disi seçmeli dersler için farkli grup numaralarindan olustugu gibi, Güz ve Bahar yariyillarinda da dönemlik, sinif bazinda yillik veya tamamen yillik olmak üzere birbirinden farkli grup numaralarindan olusmaktadir. Belirlenen grup numaralari ögrencilerin ders kaydi esnasinda ders alma ekranina, seçmeli ders kurallari ile birlikte gelmekte, her seçmeli dersin karsisinda grup numarasi yazmakta ve söz konusu gruplardan kaç adet almalari gerektigi belirtildigi için, dersler sistem tarafindan her grup kendi içinde degerlendirilerek islem görmektedir. Seçmeli ders kurallarinin otomasyon sistemine eksik tanimlanmasi ögrencilerin eksik ders almasina yol açabilecegi gibi, eksik AKTS ile mezun olmalarina da neden olabilecek bir durumdur.
Seçmeli ders kurallarini, yillik veya sinif bazinda yillik olarak ayni grup numarasi ile belirlenen birimlerde, herhangi bir yariyilda veya yilda fazladan alinan derslerin olmasi halinde, sistem tarafindan her iki dönemin veya yilin toplam seçmeli ders saysini kontrol ederek GANO ve AKTS hesabina katmakta, ancak dönemsel seçmeli ders kurali belirlenen birimlerde fazladan alinan dersler sadece ilgili dönemin içinde belirtilen toplam sayi kadarini degerlendirilerek GANO ve AKTS hesabina dahil etmektedir.
Ögrenimi aksamayan bir ögrenci belirlenen kurallar dahilinde ders kaydi yaptigindan sorun yasamamaktadir. Ancak alt yariyillardan basarisiz dersleri olmasi nedeniyle, ders tekrari yaptiklari için ögrenimi aksayan ögrenciler mevcut kurallara uymamakta, yönetmelik geregi almalari gereken dönemsel AKTS yükünü tamamlamak için ders seçmektedirler. Bu tip ögrenciler, seçmeli dersleri düzensiz aldiklari için, gerek alan içi, gerek alan disi tamamladiklari gruplardan fazladan aldiklari seçmeli derslerinin, eksik kalan seçmeli ders grubuna sayilmasi talebinde bulunmaktadirlar.
Fazladan alinan seçmeli ders/derslerin, farkli bir gruba ait seçmeli ders/derslerin yerine saydirma islemi, otomasyon sistemi üzerinden Ögrenci Isleri Birimi çalisanlari tarafindan, ögrencinin okudugu dersin harf notu ile birlikte silinerek, okumadigi baska bir dersin üzerine not islenerek, manuel giris yöntemiyle ilgili birimin Yönetim Kurulu Karari'na istinaden yapilmaktadir. Bilindigi gibi, dönem boyunca okutulan derslere ait harf notlari, dersleri veren ögretim üyeleri tarafindan yapilan sinavlarin rakamsal notlarinin otomasyon sistemine girisi ile olusmaktadir. Yapilan bu islem sonucunda, dersi veren ilgili ögretim üyesine ait BDS listesinden ögrencinin adi ve tüm yariyil içi çalismalarina ait rakamsal notlar dahil harf notu ile birlikte silindigi gibi, sinavina girilmemis bir dersin üzerine sadece harf notu girisi yapilmaktadir.
U.Ü.Önlisans ve Lisans Ögretim Yönetmeligi'nde yer almayan bu gibi veya buna benzer yöntemlere iliskin uygulamalara, 2017-2018 Egitim-Ögretim Yili Güz Yariyili sonundan itibaren son verilecektir.