Haber

21.02.2025 15:55:29

İŞKUR Gençlik Programı

  • 03.03.2025 tarihinde başlayıp 30.06.2025 tarihinde sona erecek olan İŞKUR Gençlik Programı uygulanacaktır. Söz konusu program ile ilgili katılımcı işlemlerinin yapılacağı Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı işyeri ile ilgili olarak aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekmektedir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumunda kayıtlı, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının a) bendi kapsamında sigortalı sayıları bildirdiğiniz bir işyerinizin olmaması durumunda SGK elektronik ortamda en geç sigortalı çalıştırmaya başlayacağınız tarihte işyeri bildirgelerini göndermek zorunludur.
  • Bu durumda sigortalı işe giriş bildirgesi, ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar SGK’na verilebilmektedir.
  • SGK da 4/1-a kapsamında sigortalı sayılanları bildirdiğiniz kayıtlı işyeriniz varsa bu işyerinden bildirim yapılabilecek, yeni işyeri tescili yaptırılmayacaktır. Bu durumda sigortalı sayılan kişiler sigortalılık başlangıç tarihinden önce sigortalı işe giriş bildirgesi ile SGK’na bildirilmelidir.
  • SGK da 4/1-a kapsamında sigortalı sayılanları bildirdiğiniz kayıtlı bir işyeriniz bulunmasına rağmen İŞKUR Gençlik Programı kapsamında yeni bir işyeri tescil edilmesi durumunda yeni tescil edilen işyerinden de SGK na bildirim yapılabilecektir. Bu durumda da sigortalı işe giriş bildirgesi, ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar SGK’na verilebilmektedir.
  • Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini “46 Türkiye İş Kurumu tarafından Düzenlenen Eğitimlere Katılan Kursiyerler” numaralı belge türünü seçerek gönderilecektir. Belirtilen belge türünden Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini gönderebilmek için ilgili işyerinin tanımlamasının yapılması gerekmektedir. Tanımlama için İl Müdürlüğümüz ile yapmış olduğunuz sözleşme ile işyerinin kayıtlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmeniz gerekmektedir.
  • Müracaatta bulunulan Sosyal Güvenlik Merkezince işyeri için 46 numaralı belge türünün tanımlama işlemleri İşveren İntra programında yer alan sırasıyla “İşveren” ve “Teşvikler ve Tanımlar” sekmelerinin altındaki “Kanun No ve Belge Türü Tanımlama” menüsünden “İş Kurumu” seçilerek yapılacaktır. İşe Giriş İşlemlerinde SGK’da sigorta kolu “41-İşgücü Uyum Programı Katılımcısı” olarak seçilecektir.
  • Yukarıda sayılan işlemler “İşgücü Uyum Programının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kapsamında istihdam edilen katılımcılar için geçerlidir.


Bilgi

Okunma Sayısı: 269
Eklenme Tarihi: 21.02.2025 15:55:29
Güncelleme Tarihi: 21.02.2025 19:16:02

Paylaş