Haber

30.10.2015 12:57:16

Prof. Dr. Fahir Özkalemkas; “Ilik nakli olan biri filmlerdeki gibi ertesi gün taburcu edilmez”

Prof. Dr. Fahir Özkalemkas;

“Ilik nakli olan biri filmlerdeki gibi ertesi gün taburcu edilmez”

Kemik iligi (kök hücre) nakli yapilan bir hastanin iyilesmesi ve normal yasamina dönmesi için belli bir tedavi sürecinin olmasi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Fahir Özkalemkas, “Hasta ve yakinlarina bu sürecin çok iyi anlatilmasi gerekiyor. Öyle film ya da dizilerdeki gibi hastanin ertesi gün taburcu edilmesi söz konusu olamaz” dedi.

Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Anabilim Dali Hematoloji Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Fahir Özkalemkas, kemik iligi nakli hakkinda bilgiler verdi. Toplumda ilik nakli konusunda bilgi eksikliginin bulundugunu söyleyen Prof. Dr. Fahir Özkalemkas, “Nakil islemi karar, hazirlik, nakil ve sonrasi izlem dönemi olmak üzere uzun bir süreçtir. Bunun hasta ve ailesine iyi bir sekilde zaman ayrilarak anlatilmasi çok önemlidir. Öyle filmlerde,  dizilerdeki gibi nakil olup ertesi gün taburcu olunmamaktadir. Asil izlem gereken nazik günler nakilden sonra baslamaktadir. Bu nedenle, izlemlerin düzenli yapilmasi yasamsal önemdedir.  Çok çesitli sorunlarla karsilasilan ilk yüz günün önemli olup, sonraki takiplerin de bir ya da iki yil sürebilecegi unutulmamalidir. Hastalar her sey yolunda gittigi taktirde nakil sonrasi birinci yilinda is hayatlarina, normal yasamlarina dönebilmektedir” diye konustu.

ILIK NAKLI ÖNEMLI BIR SEÇENEK

Ilik naklinin hastalik tipine göre farklilik gösterebilen bir tedavi sekli oldugunu kaydeden Prof. Dr. Özkalemkas, “Kemik iligi nakli bazi hastaliklarda standart tedavi seklidir, ilk seçenektir. Bazi kan hastaliklarinda ise tedavinin belli döneminde yapilmaktadir. Hastaliklarin tipine göre doku uyumlu kardesten (allojenik nakil denilen) nakil türünde, saglikli ilik ile hastalik yok edildiginde o hasta için kesin çare olmaktadir. Bir grubunda (kisinin kendinden yapilan nakillerde) hastaligi kökünden yok edemese de hastaliksiz, ilaçsiz, yillar kazandirip, yasam kalitesini arttirmaktadir” seklinde konustu.

IKINCI YASAM SANSI

Kemoterapiler sonrasi nükseden hastaliklarda tam sagligina kavusturabilecek tek seçenegin nakil oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Fahir Özkalemkas, ölümcül olabilecek bir hastalikta tekrar sagligin yakalanmasinin hastalarin ifadeleriyle de ikinci bir yasam sansi gibi algilandiginin altini çizdi. % 60 ile 80 arasinda bu sansin bulunmasinin önemli bir tedavi seçenegi oldugunu da gösterdigini belirten Özkalemkas, iyi bir ekip çalismasi, aile-hasta-hekim isbirligi ile bu zorlu sürecin basari ile atlatilabildigini sözlerine ekledi.



Bilgi

Okunma Sayısı: 3011
Eklenme Tarihi: 30.10.2015 12:57:16
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş