ZİRAAT FAKÜLTESİ OLARAK ÇÖREK OTU YAĞI ÜRETİMİNE BAŞLADIK
 ZİRAAT FAKÜLTESİ OLARAK ÇÖREK OTU YAĞI ÜRETİMİNE BAŞLADIK

ZİRAAT FAKÜLTESİ OLARAK ÇÖREK OTU YAĞI ÜRETİMİNE BAŞLADIK.

Doç.Dr.Oya Kaçar, Doç.Dr.Yasemin Şahan ve Doç.Dr.Hayrettin Kuşçu hocalarımızın katkılarıyla çörek otu yağı üretimimiz başlamıştır. 100 ml’lik şişelerde Fakültemiz satış yerlerinde temin edilebilecektir.

 

ÇÖREK OTU (Nigella sativa L.)

 

Çörek otu (Nigella sativa L.) Ranunculaceae (Düğünçiçeğigiller) familyasına üye, tek yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin değerlendirilen ve yararlanılan kısmı tohumlarıdır. Siyah renkli köşeli tohumlar acımsı lezzetli özel kokulu tanelerdir. Tohumlar içeriğinde sabit yağ, uçucu yağ, acı madde ve saponinler taşımaktadır. Çörek otu tohumları gıda endüstrisinde aroma ve lezzet verici özellikleri nedeniyle baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tohumunda genel olarak % 20 protein, % 30 sabit yağ, % 35 karbonhidrat ve % 0.3-0.5 oranında uçucu yağ bulunmaktadır. Günümüzde çörek otu tohumlarından elde edilen sabit yağının kullanımı ve tüketimi özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özellikleri nedeniyle artmıştır.

 

Çörek otu yağı üretiminde birçok farklı yöntem bulunmakla birlikte soğuk presleme yöntemi yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Soğuk presleme yöntemiyle üretilen çörek otu yağının besleyici ve fonksiyonel özelliklerinin diğer yöntemler ile elde edilen yağlara göre daha iyi korunduğu saptanmıştır. Ayrıca çörek otlarının soğuk preslenmesi sırasında tohum sıcaklığının minimum düzeylerde tutulması sağlık üzerine olumlu etkiler oluşturan etken maddelerin korunması açısından önemlidir.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [24-Şub-2020]

Haber Görüntüleme : [1.217]