Fakültemizden Bulgaristan’a işbirliği ziyareti
 Fakültemizden Bulgaristan’a işbirliği ziyareti

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

BULGARİSTAN İLE EĞİTİM ve ARAŞTIRMADA İŞBİRLİĞİ

 

Bulgaristan’ın Stara Zagora kentindeki Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç.Dr.Dimitar Panayotov’un daveti üzerine Tarım ve Hayvancılık konularında Eğitim ve Araştırma konularında işbirliği olanaklarını görüşmek üzere U.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Uğur Bilgili, Zootekni Bölüm Başkanı Prof.Dr.İbrahim Ak, Zootekni Bölümü öğretim üyeleri Yard.Doç.Dr.Serdar Duru ve Yard.Doç.Dr.Ekin Sucu, Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr.İlhan Turgut, Öğrenci İşleri Şefi Nurten Alkoç ve Teknik Bilimler Meslek Yüksek okulundan Hikmet ŞEN’den oluşan bir heyet 15-21.Mayıs.2017 tarihleri arasında Bulgaristan’a ziyarette bulunmuşlardır.

Kara yolu ile gerçekleştirilen gezinin başlangıcında Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü ziyaret edilmiş, Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Deniz Soysal ile yapılan toplantıda hayvancılık konusunda araştırmada işbirliği konuları görüşülmüştür.  

Bulgaristan’ın Stara Zagora kentindeki Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile yapılan görüşmeler sonunda staj, Erasmus kapsamında lisans ve lisansüstü öğrenci hareketliliği, birlikte bilimsel araştırmalar yürütülmesi ve bilimsel etkinlikler düzenleme konusunda mutabık kalınmıştır.  Eğitim ve araştırmalarda işbirliği toplantısına Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç.Dr.Dimitar Panayotov, Dekan Yardımcıları Prof.Dr.Veselin Radev, Prof.Dr.Svetlana Georgieva, Doç.Dr Neli Grozeva ile öğretim üyeleri Doç.Dr. Saşka Çobanova ve Doç.Dr.Darina Pamukova katılmışlardır. Daha sonra Zootekni Bölümü öğretim üyeleri ile yapılan toplantıda hayvancılık konusunda birlikte yapılabilecek araştırma konuları belirlenmiştir. Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulamalı Ekoloji ve Zoohijyeni Bölümü ve Uygulama Araştırma Merkezi Başkanı olan Prof.Dr.Yuriy Mitev’in daveti üzerine Uygulama ve Araştırma Merkezi ziyaret edilmiş olup, fikir teatisinde bulunulmuş ve Prof.Dr. Yuriy Mitev’in güncel araştırma konuları hakkında bilgi alınmıştır. Ziyaret kapsamında fakültenin ilgili birimleri, fakülte bünyesindeki tarım ve hayvancılık müzesi, at müzesi, bölgedeki özel sektöre ait bir süt sığırı işletmesi ve ülkenin Kazanlık bölgesindeki en önemli gül yağı üretim tesisi ziyaret edilmiştir. BATA AGRO 2017 Tarım ve Hayvancılık fuarının açılışına katılım sağlanmış, fuar ziyaret edilmiştir. Ayrıca gezi kapsamında bölgede tarihi ve kültürel açıdan önem taşıyan yerler de ziyaret edilmiştir. 

 Daha sonra Plovdiv kentindeki Plovdiv Ziraat Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hristina Yançeva’nın daveti nedeniyle Plovdiv Ziraat Üniversitesi ve Zootekni Fakültesi ziyaret edilmiştir. Davet kapsamında Plovdiv Ziraat Üniversitesi tarafından düzenlenen “Bitkilerin Cazibesi Günü” etkinliğinin açılışına katılım sağlanmış, daha sonrada eğitim ve araştırmada işbirliği konularını görüşmek üzere Plovdiv Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hristina Yançeva,  Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.D. Malgorzata Berova’nın katılımı ile rektörlükte bir toplantı düzenlenmiştir. Rektörlükte yapılan toplantı sonrasında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Malgorzata Berova ve Doç.Dr. Vasko Gerzilov'a  katılımı ile bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Plovdiv Ziraat Üniversitesi Rektörlüğü ve Ziraat Fakültesi Dekanlığı ile yapılan görüşmeler sonunda staj, Erasmus kapsamında lisans ve lisansüstü öğrenci hareketliliği, birlikte bilimsel araştırmalar yürütülmesi ve bilimsel etkinlikler düzenleme konusunda mutabık kalınmış, Plovdiv Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hristina Yançeva ve U.Ü.Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Uğur Bilgili karşılıklı işbirliği konusunda bir çerçeve protokolü imzalamışlardır. Daha sonra Plovdiv Ziraat Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü başkanı Prof.Dr.Vasil Nikolov tarafından tüm öğretim üyelerinin katılımı ile heyetimize ayrıntılı brifing verilmiş olup, araştırma ve uygulama laboratuvarları ziyaret edilmiş, karşılıklı işbirliği olanaklarını görüşmek üzere öğretim üyelerinin bir araya geldiği bir toplantı düzenlenmiştir. Buna ilaveten Bitki Yetiştirme Bölümü başkanı tarafından görevlendirilen bölüm öğretim üyesi Doç.Dr.Hristofor Kirçev Tarla Bitkileri öğretim üyeleri Prof.Dr.Uğur Bilgili ve Prof.Dr.İlhan Turgut’a bölümü ve çalışmaları ile ilgili bilgiler vermiş, laboratuar ve uygulama serasını tanıtmıştır.

Plovdiv Gıda Teknolojileri Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Yordanka Aleksieva, Prof.Dr. Albena Stoyanova ve Prof.Dr.Nikolay Menkov ile Rektörlükte yapılan toplantıda gıda ve yem teknolojileri konusunda eğitim ve araştırmada işbirliği yapılabileceği belirlenmiştir. Plovdiv Gıda Teknolojileri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nikolay Menkov’un ifade ettiği gibi Plovdiv’de aralarında kendi Üniversitelerinin de bulunduğu birkaç kurum tarafından ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi örneği Teknoloji geliştirme merkezi kurulma çalışmalarının devam ettiğini ve burada başlatılacak projelerde Uludağ Üniversitesini de partner olarak görmek istediklerini iletmişlerdir.   

Bulgaristan’ın Trakya Üniversitesi, Plovdiv Üniversitesi ve Gıda Teknolojileri Üniversiteleri ile eğitim ve bilimsel araştırmalarda işbirliği ziyareti oldukça yoğun ve verimli geçmiş olup, işbirliğinin her iki ülke öğrencileri, akademisyenleri için hayırlı olmasını diler, ziyaret nedeniyle gösterdikleri yakın ilgi ve misafirperlik için ilgili üniversitelerin yöneticileri ve öğretim üyelerine üniversitemiz adına teşekkür ederiz. 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [08-Haz-2017]

Haber Görüntüleme : [1.948]