ÜLKEMİZDE TARIMSAL ÖĞRETİMİN 177. YILI FAKÜLTEMİZDE KUTLANDI
 ÜLKEMİZDE TARIMSAL ÖĞRETİMİN 177. YILI FAKÜLTEMİZDE KUTLANDI

Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretimin başlamasının 177. yıldönümü Bursa Uludağ Üniversitesi’nde (BUÜ) gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Gerçekleştirilen programa akademisyenlerin yanı sıra meslek odası temsilcileri de ilgi gösterdi.

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Bayrak Alanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlatılan etkinlikler, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen organizasyon ile devam etti. Törene Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Başkanı Fulya Akfidan Sevim, akademisyenler ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ VE HAYVAN BESLEME ALANLARINDA ÖN PLANDAYIZ”

Açılış töreninde konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Araştırma Üniversiteleri arasında yer aldıklarına işaret ederek; “Pandeminin dünya gündemine girmesinin ve ardından Ukrayna-Rusya savaşının başlaması ile gıda arz güvenliğinin önemini çok daha iyi kavramaya başladık. Bu başlık altında özellikle gıda biyoteknolojisi ve hayvan beslemede hem veteriner hem de ziraat fakültelerimizin yetkinlikleri dikkate alındığında Üniversite olarak ciddi anlamda ön plana çıkıyoruz. Güçlü bir ziraat fakültesine sahibiz. Yapılan akademik destek ve altyapı ile geleceğe dönük olarak sürdürülebilir tarım ve tarımsal öğretim noktasında başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz. Araştırma Üniversiteleri ile ciddi bir rekabet içerisindeyiz” diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BİLİNCİ AŞILANIYOR

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin bugüne kadar 400 patent ürettiği bilgisini paylaşan Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Bu konuda Türkiye birinciliğimiz var. Büyük çoğunluğu da son 3-4 yıl içerisinde elde edildi. Toplam 12’si ticarileştirildi. Bunların son 5’i de 2022 yılında ticarileşti. Ziraat Fakültemiz orjinli, tarım ve gıda orjinli patentlerimiz de çoğunlukta bulunuyor. Tarım ve ziraat alanlarını ilgilendirdiği için sürdürülebilirlik konusuna da dikkat çekmek istiyorum. Kalkınma, ilerleme ve güçlenme adı altında önceki nesillerden miras kalan doğayı hoyratça kullanıyoruz. O yüzden sürdürülebilirlik kavramına daha fazla odaklanmamız gerekiyor. Dünyanın temel problemi de budur. Üniversite olarak 1,5 yıl kadar önce Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü kurduk. Ayrıca Green Metrics isimli değerlendirme kuruluşuna başvuru yaptık. Dünya genelinde 357. sırada yer aldık. Türkiye genelinde de 31. sırada bulunuyoruz. Ölçümlere göre en başarılı olduğumuz alan sürdürülebilirlik eğitimidir. Bu eğitimi genel bir bilinç oluşturulması adına veriyoruz. Eğer bu bilinç oluşturulursa zaten gerisi gelecek. Su ve enerji konularında ise eksikliğimizin olduğunu gördük. Bunun topyekun çözülmesi adına Üniversite olarak çalışmalara başladık. En kısa sürede bu sorunların da giderilmesi adına yapıcı adımlar atacağız” açıklamasında bulundu.

İYİ YETİŞMİŞ MEZUNLAR TÜRK TARIMINI GELİŞTİRECEK

BUÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut ise fakülte bünyesinde 9 programın bulunduğunu ve bu programlarda toplam 2319 öğrencinin eğitim-öğretime devam ettiğini açıkladı. Öğrencilerden 219’unun yabancı uyruklu olduğu bilgisini paylaşan Prof. Dr. İlhan Turgut; “Bugüne kadar 9111 mezun verdik. Güçlü bir akademik yapıya sahibiz. Bilindiği gibi bir ülkenin gelişmişliğinde yetişmiş insan gücü büyük bir önem arz etmektedir. Bu ise iyi planlanmış bir eğitim ile mümkün olmaktadır. İyi yetişmiş, ufku geniş, kendine güvenen mezunlarımızın Türk tarımına yapacağı katkı elbette ki yadsınamaz” dedi. Fakülte olarak akreditasyon sürecini hızlı bir şekilde sürdürdüklerini aktaran Prof. Dr. İlhan Turgut, ZİDEK tarafından alan ziyaretlerinin yapıldığını ve sonuçların açıklanmasını beklediklerini söyledi. Dekan Turgut, tarımsal değerlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına da çalışmalar yürütmeye devam ettiklerini söyledi.

AKADEMİK YÜKSELMESİ GELENLERE PLAKETLERİ TAKDİM EDİLDİ

Açılış töreninde Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Başkanı Fulya Akfidan Sevim de açılış konuşması yaptı. Etkinlik, BUÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertaç Dokuzlu’nun sunumu ve akademik yükselmesi gelen öğretim üyelerine plaketlerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [10-Oca-2023]

Haber Görüntüleme : [1.453]