SULTAN YILDIRIM BAYEZİD VE EMİR TİMUR ULUSLARARASI SEMPOZYUMU HAKKINDA

AMACI VE KATKISI

“Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur Uluslararası Sempozyumu (Semerkant- Bursa- Ankara)  projesi, tarihe mâl olmuş iki büyük Türk Hakanı’nın dönemlerine ve çağları aşan etkilerine dikkat çekmek amacıyla, Semerkant, Bursa ve Ankara’da 17-26 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenecek çok paydaşlı ilmî bir etkinliktir. Bu etkinliğin paydaşları arasında, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Semerkant Devlet Üniversitesi, Özbekistan Müslümanlar İdaresi Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, TÜRKSOY, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Yıldırım Belediyesi, Ankara Çubuk Belediyesi ve Ankara Keçiören Belediyesi bulunmaktadır. Döneminin Semerkant, Bursa ve Ankara şehirlerini Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur çerçevesinde merkeze alarak Türkiye ve Özbekistan’da bir farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.

“Sultan Yıldırım Bayezid ve Emir Timur Uluslararası Sempozyumu (Semerkant- Bursa- Ankara)  isimli projenin birçok amacı bulunmaktadır. Öncelikle iki kardeş ülke olan Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilişkilerin gelişimine katkı sağlaması ve tarih, edebiyat, sanat, kültür, ekonomi ve felsefe alanındaki iş birliğinin ve dayanışmanın arttırılması temel amaçlar arasındadır. Diğer taraftan bu uluslararası sempozyumda, Emir Timur ve Sultan Yıldırım Bayezid ile ilgili iki ülkede zaman içerisinde meydana gelen olumsuz algıların giderilmesi önemli hedeflerimiz arasındadır. Ayrıca Emir Timur ve Sultan Yıldırım Bayezid’in adı her ne kadar Ankara Savaşı ile anılsa da bu hükümdarlar zamanında, bilim, sanat, edebiyat, mimari, vakıf müessesi ve İslamî ilimlerde ulaşılan yüksek medeniyet seviyesini ortaya koymak ve tartışmak projenin amaçlarındandır. Son olarak Türkiye ve Özbekistan bilim adamlarının bir araya gelerek iş birliği ve ortak çalışma yapmalarına katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Proje sayesinde Türkiye ve Özbekistan arasında yakın ilişkiler ve iş birlikleri kurulmuş olacak, iş birliği gittikçe her alanda güçlenerek yayılacaktır. Öncelikle iki kardeş devlet olan Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilişkilerin gelişimine katkı sağlayarak tarih, edebiyat, sanat, ekonomi ve felsefe alanındaki iş birliğinin ve dayanışmanın arttırılmasına destek verecektir. İki büyük Türk hükümdarı Yıldırım Bayezid Han ve Emir Timur’un mücadelesi ve söz konusu tarihi dönemlerin alanında uzman araştırmacılar tarafından incelenerek Türk bilim ve akademisine önemli faydalar sağlayacağı öngörülmektedir. Böylece Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilişkilerin daha sağlam bir şekilde ilerleyerek devam edeceği düşünülmektedir. Son olarak Sempozyum bildirilerinin basılarak bilim dünyasının istifadesine sunulması planlanmaktadır.

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [07-Eki-2022 07:10]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [07-Eki-2022 07:10]

İçerik Görüntüleme : [842]