İkili İşbirliği Anlaşmaları (MoU)

İkili işbirliği anlaşmaları (Memorandum of Understanding - MoU), yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarıyla akademik işbirliğini geliştirmek amacıyla imzalanan; işbirliği konusunda iyi niyeti ve mutabakatı simgeleyen; işbirliğinin kapsamını, tarafların sorumluluklarını ve ortak hedefleri çerçeveleyen belgelerdir.

Üniversitemiz, çeşitli ülkelerin yükseköğretim kurumlarıyla MoU imzalamaktadır.

Bu anlaşmalar, üniversitemizin uluslararasılaşma politikası, kurumsal öncelikleri ve eğitim-öğretim hedefleri doğrultusunda değerlendirilmektedir.

  • Araştırma üniversitesi kimliğimizle, araştırma işbirlikleri ve ortak akademik yayınlar stratejik olarak teşvik edilmektedir.
  • Erasmus+ gibi uluslararası fon destekli projeler gerçekleştirilmektedir.
  • Uygun ülkelerle Erasmus ve Orhun gibi değişim programları yürütülmektedir.
  • Ortak alanlarına yönelik diğer çeşitli akademik ve bilimsel faaliyetler desteklenmektedir.

 

MoU Süreçlerine Dair Bilgilendirme

Her ne kadar MoU’lar işbirliği için esnek ve kapsamlı bir çerçeve sunsa da, üniversitemizin tabi olduğu kurumsal ve ulusal mevzuatlar doğrultusunda, bazı hususlar MoU süreçlerinde dikkate alınmalıdır:
  • MoU imzalanacak yükseköğretim kurumunun YÖK tarafından tanınmış olması gerekmektedir. Akademisyenlerimizin, işbirliği ve anlaşma için Uluslararası Akademik İlişkiler Koordinatörlüğü’ne öneride bulunmadan ve karşı tarafla mutabakata varmadan önce bağlantı üzerinden ilgili kurumun tanınırlığını teyit etmesi gerekmektedir.
  • MoU süreçleri ve takibi, usulen Koordinatörlük üzerinden ve karşı üniversitelerin yetkili birimleri/uluslararası ofisleri aracılığıyla yürütülmektedir.
  • MoU kapsamında herhangi bir işbirliği faaliyeti öncesinde üniversitemizin rızasının alınması gerekmektedir. MoU imzalanmış olması üniversitemizi belirli bir faaliyeti gerçekleştirmede yükümlü kılmamaktadır. 
  • MoU’lar, resmi değişim programları dışında münferit öğrenci/personel değişimi gibi faaliyetler için bir temel oluşturmamaktadır. Bu tür faaliyetler, Erasmus veya Orhun gibi çerçevesi belirlenmiş programlar kapsamında yürütülmektedir. Bu kapsamda iletilen talepler, ilgili programlara yönlendirilmektedir.
  • MoU kapsamında herhangi bir işbirliği faaliyeti öncesinde, kayıtlara geçmesi ve uygunluğunun teyit edilmesi amacıyla  Koordinatörlüğe bilgi verilmesi gerekmektedir.
  • MoU’ya dayanarak karşı üniversitelere resen davet mektubu, ziyaret talebi vb. belge gönderilmemesi, bu tür yazışmalar öncesinde Koordinatörlükten onay alınması beklenmektedir.
 


Bilgi

Okunma Sayısı: 248
Eklenme Tarihi: 27.01.2025 08:46:31
Güncelleme Tarihi: 10.04.2025 15:13:12

Paylaş