Haber

20.03.2023 13:37:57

Uluslararasi ögrencilerin hayatini kolaylastiracak projede sona gelindi

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) akademisyenlerinden Prof. Dr. Cengiz Alyilmaz’in yürütücülügünde 2019 yilinda baslatilan Erasmus + Gençlik Programi KA2 Projesi, uluslararasi ögrenciler için egitim sistemine ve sosyal hayata uyumu kolaylastiracak yöntemlerini belirledi.

BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Eski Türk Dili Ana Bilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyilmaz’in yürütücüsü oldugu “The Adaptation Guide to Educational System & Social Life for International Students (Uluslararasi Ögrenciler için Egitim Sistemine ve Sosyal Hayata Uyum Rehberi)” baslikli projede sona gelindi. Türkiye Ulusal Ajansi tarafindan 201 bin Euro bütçe ile baslatilan, Fransa, Ukrayna ve Romanya’daki bazi üniversite ve sivil toplum kuruluslariyla isbirligi hâlinde yürütülen çalisma ile farkli ülkelere egitim görmek için giden ögrencilerin yasadiklari sorunlar ve çözüm yöntemleri tespit edildi. Bu kapsamda hazirlanan detayli rapor; Türkiye Ulusal Ajansi, Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklari Baskanligi, YÖK Baskanligi ve Milli Egitim Bakanligi’na iletildi.

UYUM SÜRECI HIZLANACAK

Projenin sonuçlarina dair bilgi paylasiminda bulunan Prof. Dr. Cengiz Alyilmaz; “Proje ile kayittan denklige kadar Türkiye’den yurt disina giden ögrencilerin ve yurt disindan Türkiye’ye gelen ögrencilerin yasadiklari sorunlari gidermek ve egitim-ögretim asamasinda onlara yardimci olabilmek adina yogun bir çalisma programinin içerisine girdik. Bu süreçte genis kapsamli bir rehber kitap hazirladik. Ögrencilerin uyumunda yol gösterici olmasi adina cep telefonlarinda ve bilgisayarlarda rahatlikla çalisan Rehber Yazilim Programi gelistirdik. Farkli tarihlerde genis katilimli uluslararasi ögrenci çalistaylari düzenledik. Bu çalistaylarda ögrencilerin yasadiklari sorunlari dinleyip belirledik. Çözüm önerilerini tartistik. Elde ettigimiz sonuçlari kapsamli veriler isiginda rapor hâline getirdik. Raporumuzu da yetkili kurumlara bizzat ilettik. Proje boyunca bizlere destek veren herkese gönülden tesekkür ediyor, sonuçlarin ögrencilerimize ve egitim sistemimize hayirli olmasini temenni ediyoruz” dedi

SON DERECE KIYMETLI BIR ÇALISMA

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz ise dünyanin 120’den fazla ülkesinden misafir ögrenciye ev sahipligi yaptiklarina isaret ederek; “Bursa Uludag Üniversitesi, Türkiye’nin en fazla yabanci ögrenci agirlayan üniversiteleri arasinda bulunuyor. 7 bine yaklasan misafir ögrencimizin sehrimize gelmesi, egitim-ögretime baslamasi, kültürel-sosyal iliskilerin güçlendirilmesi ve saglikli bir sekilde mezuniyetlerinin tamamlanmasi için elimizden gelen kolayligi sagliyoruz. Ayni sekilde farkli ülkelere Erasmus ve benzeri programlarla ögrencilerimizi gönderiyoruz. Gençlerin bu degisim içerisinde yeni ülkeye, üniversiteye ve arkadaslarina uyum saglama süreleri farklilik gösterebiliyor. Prof. Dr. Cengiz Alyilmaz hocamizin yürüttügü proje yasanan süreçte gözlemlenen sorunlari tespit etti ve çözüm önerileri getirdi. Son derece kiymetli bir çalisma olduguna inaniyoruz. Yetkililerin de hazirlanan rapor dogrultusunda gerekli önlemleri alacagini ve uyum sürecini asgari süreye indirecegini düsünüyoruz. Cengiz Hocamiza ve çalismada emegi bulunan herkese gönülden tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.



Bilgi

Okunma Sayısı: 1407
Eklenme Tarihi: 20.03.2023 13:37:57
Güncelleme Tarihi: 20.03.2023 13:37:57

Paylaş