Sik Sorulan Sorular
SIK SORULAN SORULAR
Asagida yer alan sorularin cevaplari Bursa Uludag Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Egitim Ögretim Yönetmeligi’ne dayanarak cevaplandirilmistir.
https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/167318
DANISMANLIK
Danismanima hangi konularda danisabilirim?
MADDE 17 – (1) Danisman, ögrencinin kariyer planlamasi dogrultusunda ders almasinda, birakmasinda, degistirmesinde ve ayrica saglik, kültür ve spor ile ilgili konularda istemesi halinde ögrenciye yardimci olur.
KAYIT YENILEME, KATKI PAYI/ÖGRENIM ÜCRETI
Dönem basinda kaydimi yenilemeden derslere devam edebilir miyim?
MADDE 10 – (1) Ögrenci, kayit yenileme islemleri ve ilgili duyurularin takibinden, katki payi/ögrenim ücretinin ödenmesinden, kayit yenileme ile ders seçim islemlerinin yapilmasindan sahsen sorumludur.
(2) Ögrenciler, Senato tarafindan kabul edilen akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde mevzuata göre zorunlu olan hallerde katki payi/ögrenim ücretini yatirdiktan sonra ders seçim islemlerini gerçeklestirebilirler.
(3) Kaydini yenilemeyen ögrenci, o yariyil/yildaki derslere devam edemez, sinavlara giremez ve diger ögrencilik haklarindan yararlanamaz. Ögrencinin kayit yenilemedigi yariyil/yil, 2547 sayili Kanunda belirlenen azami ögrenim süresinden sayilir.
(4) Ögrencilerden her bir yariyil için birinci örgün ögretimde ögrenci katki payi, ikinci örgün ögretim ve uzaktan ögretimde ise ögrenim ücreti alinir. Kendi imkânlari ile ögrenim görmek üzere yurtdisindan veya yabanci uyruklu ögrenci kabul kontenjanlari ile kayit olan ögrencilerden, birinci veya ikinci ögretim ayrimi yapilmaksizin, her bir yariyil/yil için katki payi/ögrenim ücreti alinir.
(5) Azami süreler içinde katki payi veya ögrenim ücretinin ödenmemesi ile kayit yenilenmemesi nedeniyle ögrencilerin ilisikleri kesilmez. Ancak ilgili kurulun teklifi, Senatonun karari ve YÖK’ün onayi ile dört yil üst üste katki payi veya ögrenim ücretinin ödenmemesi ile kayit yenilenmemesi nedeniyle ögrencilerin ilisikleri kesilebilir.
ZORUNLU VE SEÇMELI DERSLER
Zorunlu ders ve seçmeli ders nedir?
MADDE 21 – (1) Dersler, zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki türdür. Bölümler veya programlar tarafindan zorunlu ve seçmeli dersler belirlenir. Bunlardan;
a) Zorunlu dersler; ögrencinin almakla yükümlü oldugu,
b) Seçmeli dersler; ögrencinin istekleri de göz önüne alinarak belirlenen,
derslerdir.
Ögrenci bölümün belirledigi sayidaki seçmeli dersi almak zorundadir.
DERS YÜKÜ VE DERS ALMA
Her dönem almam gereken ders yükü neye göre belirlenmektedir?
MADDE 27 – (1) Ders yükü, ögrencinin her yariyil/yilda alacagi ders yükü, ait oldugu bölümün veya programin ders planinda belirtilen AKTS kredi yüküdür.
(3) Önceki yariyillardaki/yillardaki zorunlu dersleri tekrarlama veya ilk defa alma durumunda olan ögrenci; öncelikle bu derslere kayit yaptirmak zorundadir. Ögrenciler kayitli olduklari birimin ilgili kurulu tarafindan denkligi kabul edilmek sartiyla Üniversitenin diger programlarindan ders alabilirler. Ancak lisans ögrencileri önlisans programlarindan, önlisans ögrencileri ise lisans programlarindan ders alamaz.
(4) GANO’su 1.80’in altinda olan ögrenci yeni ders alamaz. Bu durumda olan ögrenciler not yükseltme amaciyla, öncelikle basarisiz oldugu derslerden baslamak ve dönemsel AKTS yükünü asmamak kaydiyla geçmis yillardaki derslerine tekrar kaydolabilirler.
(5) Ögrencilerden;
a) GANO’su 1.80-1.99 arasi olanlara, 30 AKTS,
b) GANO’su 2.00-2.99 arasi olanlara, 40 AKTS,
c) GANO’su 3.00 ve üzerinde olanlara, 50 AKTS, kredi yükü kadar ders almasina izin verilir. Yillik derslerin oldugu programlara kayitli ögrencilerin, bu derslere kaydolmasinda yukarida belirtilen AKTS sinirlari, bunlarin iki kati olarak uygulanir.
(9) Egitim-ögretim programlarindan kaldirilan derslerden basarisiz olanlar ile bu dersleri ilgili yariyil/yilda alamayan ögrenciler, yerine konulan esdeger derslerden sorumlu olurlar.
Alan içi ve Alan disi seçmeli ders nedir?
Alan içi seçmeli dersler, Türk Dili ve Edebiyati bölümünün kendi ögrencileri için açmis oldugu seçmeli derslerdir. Alan disi seçmeli dersler ise Bursa Uludag Üniversitesi’nin diger bölümlerinin açmis olduklari genel seçmeli derslerdir. Ders planlarinda her dönem için almalari gereken alan içi ve alan disi seçmeli derslerin sayisi ve AKTS kurali belirtilmistir. Ögrenciler mezuniyet asamasinda sikinti yasamamalari adina ders planlarini dikkate alarak ders programlarini olusturmalidir.
Kaç tane alan içi seçmeli ders almak zorundayim?
Ögrenci, 3., 4., 5. ve 6. dönemlerde 4 AKTS degerinde ikiser, 7. ve 8. dönemlerde 3 AKTS degerinde üçer tane alan içi seçmeli ders almak zorundadir.
Kaç tane alan disi seçmeli ders almak zorundayim?
Ögrenci, en az 10 AKTS degerinde üç alan disi seçmeli ders almak zorundadir.
Aldigim seçmeli ders kapandi, ne yapmaliyim?
MADDE 27 – (10) Ögrenciler akademik takvimde belirtilen tarihlerde kapanan seçmeli derslerini iptal ederek, açik bulunan seçmeli veya zorunlu derslere kayit yaptirabilirler.
Diger ögretimin seçmeli dersini almam mümkün mü?
MADDE 27 – (11) Çift ana dal, yan dal ve degisim programi ögrencileri ile mezuniyeti için en çok iki dersi kalan ögrenciler hariç, birinci örgün ögretim ögrencilerinin ikinci örgün ögretimden, ikinci örgün ögretim ögrencilerinin de birinci örgün ögretimden ders seçmelerine izin verilmez.
Alttan dersim varken üstten ders alabilir miyim?
Ögrenciler öncelikle alttan kalan derslerini tamamlamak zorundadir. Alttan kalan derslerini ve dönem derslerini aldiktan sonra GANO’suna göre belirlenen AKTS yüküne göre üstten ders alabilirler.
GANO’m 1.80’in altinda, yeni ders alamaz miyim?
MADDE 27 – (4) GANO’su 1.80’in altinda olan ögrenci yeni ders alamaz. Bu durumda olan ögrenciler not yükseltme amaciyla, öncelikle basarisiz oldugu derslerden baslamak ve dönemsel AKTS yükünü asmamak kaydiyla geçmis yillardaki derslerine tekrar kaydolabilirler.
GANO’su 1.80’in altinda olan ögrenci yeni ders alamaz sadece basarisiz oldugu dersler ile kosullu geçtigi dersleri (DD, DC) alabilir.
DEVAM ZORUNLULUGU
Derslerde devam zorunlulugu var mi?
MADDE 18 – (1) Ögrencilerin; kuramsal derslere en az %70 devami zorunludur. Bu sartin yerine getirilmemesi durumunda ögrenci, o ders veya ögretim faaliyeti için devamsiz kabul edilir. Devamsiz ögrenci, sinavlara alinmaz ve not çizelgesinde bu durum D (Devamsiz) ile belirtilir. Ögrencinin derslere devami, ögretim elemaninin belirleyecegi yöntemle izlenir.
(2) Ögrencilerin, yaz ögretiminde aldiklari ancak basarisiz olduklari dersleri güz ya da bahar yariyillarinda yeniden almalari halinde birinci fikrada düzenlenen devam sartini saglamalari gerekir.
(3) Ögrencinin devamsizliktan kalmadigi dersi tekrar almasi durumunda devam zorunlulugu yoktur. Dersten devamsizliktan kalan ögrenci dersi tekrar aldiginda derse devam etmek zorundadir.
(4) Ders çakismasi olmasi hâlinde ögrenci devam zorunlulugunu 3. madde geçerli olmak sartiyla ihtiyaç durumunda dersin ögretim üyesiyle görüsmelidir.
(5) Türkiye’yi, Üniversiteyi veya kayitli oldugu birimi temsil etmek için ilgili kurul karari ile görevlendirilen ögrencilerin görevli olduklari süreler devamsizlik süresinin hesabinda dikkate alinmaz.
DERS TEKRARI
Bir dersten kaldigimda ayni dersi ne zaman almak zorundayim?
MADDE 28 – (1) Bir dersten basarisiz olan, devamsizliktan kalan ya da bir dersi almasi gereken yariyilda/yilda almayan veya alamayan ögrenciler, bu dersi tekrar verildigi ilk yariyilda/yilda almak zorundadirlar.
Alip geçtigim dersi GANO’mu yükseltmek için yeniden alabilir miyim?
MADDE 28 – (2) Ögrenciler, GANO’larini yükseltmek için daha önce aldiklari ve basardiklari derslere, yeniden kaydolabilir. GANO yükseltmek amaciyla yeniden alinan derslere devam zorunlulugu hakkinda 18’inci maddenin üçüncü fikrasi uygulanir.
Seçmeli bir dersten kaldigimda ayni seçmeli dersi tekrar almak zorunda miyim? Onun yerine baska bir seçmeli ders alabilir miyim?
MADDE 28 – (3) Bir seçmeli dersten basarisiz olan ögrenci, ayni dersi tekrar edebilecegi gibi, dersin ait oldugu yariyilda/yilda yer alan farkli bir seçmeli dersi de alabilir.
Bir dersi tekrar aldigimda aldigim son not mu geçerli olur?
MADDE 28 – (4) Derslerin tekrari halinde, GANO’nun hesaplanmasinda;
a) Tekrar edilen ders zorunlu ders ise, alinan en son not,
b) Tekrar edilen ders seçmeli ders ise, alinan en yüksek not, dikkate alinir.
SINAVLAR VE DEGERLENDIRMELER
Sinav programlari ne zaman ilan edilir? Sinav programlarini nereden ögrenebilirim?
Final ve bütünleme sinavlarinin takvimini okulun belirlemis oldugu akademik takvimden takip edebilirsiniz. Vize ve ek sinavlarin programi ise dönem ortasinda belirlenmekte ve bölümün internet sitesinde paylasilmaktadir.
Final sinavina girmedigim hâlde bütünleme sinavina girebilir miyim? Dersten DD ya da DC alarak geçsem bile bütünleme sinavina girebilir miyim?
MADDE 29 – (9) a) Bütünleme sinavlarina, almis olduklari ders veya derslerin yariyil/yil sonu sinavina girme hakki elde ettigi halde sinava giremeyen veya girdigi halde bu derslerden (FF), (FD) alarak basarisiz olan ögrenciler girebilirler. DD ve DC ve daha yüksek not alan ögrenciler bütünleme sinavina giremez.
Bütünleme sinavina girdim, dersin harf notu nasil belirlenecek?
MADDE 29 – (9) b) Bütünleme sinavina giren ögrencilerin, ilgili derse ait basari notu belirlenirken, yariyil/yil sonu notu yerine bütünleme sinav notu kullanilir.
c) Bütünleme sinav notlari, o derse ait yariyil/yil içi not ortalamalari göz önüne alinarak o derse ait yariyil/yil sonu sinav not cetvelindeki harf notu araliklari dikkate alinarak harf notuna çevrilir.
Ara sinava giremedim, mazeret sinavina hangi kosullarda girebilirim?
MADDE 30 – (2) Ögrencinin, tam tesekküllü bir saglik kurumu/kurulusu tarafindan düzenlenen saglik kurulu raporu ile belgeledigi saglik sorunu veya Türkiye’yi, Üniversiteyi veya kayitli oldugu birimi temsil etmek üzere ilgili kurul karari ile görevlendirilmesi ya da yakalama, gözalti, tutuklama gibi adlî bir isleme muhatap olmasi veya ev, is yahut trafik kazasina ugramasi ya da bir yakininin vefati veya öngörülemeyen agir saglik sorunu gibi hakli ve geçerli diger bir nedenle ara sinava katilamamis olmasi, mazeret olarak kabul edilebilir.
(3) Ikinci fikrada sayilan nedenlerden dolayi ara sinava giremeyen ögrencilerin mazeretin bitim tarihini izleyen en geç 5 is günü içinde kayitli olduklari birime mazeretini ispata elverisli belgelerle birlikte yazili olarak basvurmasi gerekir.
(4) Bu maddeye göre mazeret sinav hakki taninan ögrenciler için her yariyilin/yilin en geç son haftasina kadar mazeret ara sinavlari yapilir. Ilan edilen mazeret sinavi tarihinde de mazereti oldugunu beyan eden ögrenciye baska bir mazeret sinavi hakki verilmez.
(5) Sinav programdaki çakismalar hakli ve geçerli neden kabul edilir. Çakisma nedeniyle mazeret sinavi yapilacak olmasi halinde sinav tarihleri ilgili birim/bölüm tarafindan duyurulur.
(6) Besinci fikra hükmü sakli kalmak kaydiyla yariyil/yil sonu sinavlari, bütünleme sinavlari ve ek sinavlar için ögrenciye mazeret sinav hakki verilmez.
AKADEMIK NOT ORTALAMASI
YANO ve GANO nedir?
MADDE 33 – (1) YANO, ögrencinin kayitli oldugu yariyilin agirlikli not ortalamasidir. GANO, ögrencinin Üniversiteye girisinden itibaren, kayitli bulundugu bölümün veya programin ders planindaki derslerinin tümü göz önüne alinarak ikinci yariyil/yil sonundan itibaren hesaplanan agirlikli not ortalamasidir.
Bir dönem için almam gerekenden fazla seçmeli ders aldim, ne olacak?
MADDE 33 – (4) Ögrencinin bir yariyil/yilda öngörülen seçmeli ders sayisindan fazla sayida seçmeli ders almasi durumunda, GANO hesabinda harf notu daha yüksek olan dersler dikkate alinir.
BASARILI ÖGRENCI
Ilk % 10 basari degerlendirmeleri nasil hesaplaniyor?
MADDE 35 – (2) Ilk % 10 basari degerlendirmeleri asagidaki esaslara göre yapilir:
a) Hazirlik sinifi hariç, bulunduklari bölümde her bir yariyil/yil için belirlenen asgari derslerden basarili olan ve bu dersleri alan ögrencilerin basari ortalamasina göre yariyil/yil sonu itibariyla yapilacak siralamada ilk % 10’a giren ikinci ögretim ögrencileri, bir sonraki yariyil/yilda birinci ögretim ögrencilerinin ödeyecekleri ögrenci katki payi kadar ögrenim ücreti öder. Yabanci uyruklu ögrencilerden alinacak katki payi/ögrenim ücretleri ilgili mevzuat hükümlerine tabidir.
b) %10 basari degerlendirmesi YANO’ya göre yapilir. YANO’su 3.00’ün altinda olan ögrenciler degerlendirmeye alinmaz.
c) Ögrenciler degerlendirmenin yapildigi yariyil ile önceki yariyillardaki bütün derslerini almis ve basarmis olmalidir. Güz ve bahar yariyillarinda yapilan bütünleme sinavlarina katilan ögrenciler de basari siralamasinda dikkate alinir. Yaz ögretimi sonuçlari degerlendirmeye alinmaz.
ç) Güz yariyili sonunda %10’a giren ögrenciler bahar yariyili baslangicindan itibaren on gün içerisinde tespit edilir. Ögrencilerin bahar yariyilinda ödemis oldugu katki payi ve ögrenim ücreti iadeleri bahar yariyili içerisinde yapilir.
d) Ögrenci sayisi belirlenirken azami ögrenim süresini asan ögrenciler degerlendirmeye alinmaz.
e) Üstten alinip basarisiz olunan dersler %10 degerlendirmesini etkilemez, yariyil ortalamasina bakilir.
f) Ögrenci Degisim Programi kapsamindaki ögrencilerin durumu, basvuru üzerine ilgili kurul tarafindan degerlendirilir.
g) %10’a giren en son ögrenci ile ayni YANO’ya sahip diger ögrenciler de degerlendirmeye alinir.
g) %10 listelerinin açiklanmasindan sonra itirazlar 10 gün içerisinde birim ögrenci isleri bürolarina yapilir
Onur ve yüksek onur ögrencisi nedir, nasil olunur?
MADDE 36 – (1) Normal ögrenim süreleri dikkate alinarak, yaz ögretimi hariç, yariyil/yil sonunda olusan not ortalamasi 3.00-3.49 olanlar onur ögrencisi; 3.50 ve daha yüksek olanlar ise yüksek onur ögrencisi sayilir. Ancak, bu ögrencilerin ögrenimleri süresince herhangi bir yariyil/yilda disiplin cezasi almamasi ve bulundugu yariyil/yil dâhil tüm dersleri almis ve basarmis olmalari gerekir.
IZINLI AYRILMA
Çesitli nedenler dolayisiyla dönemi dondurmak mümkün mü? Izin alinan süre azami süreye dâhil midir?
MADDE 19 – (1) Hastalik, dogal afetler, tutukluluk, mahkûmiyet, askerlik tecilinin kaldirilmasi ya da ilgili kurulun uygun gördügü diger hakli nedenlerin varligi halinde ögrencilere yariyil/yil içinde izin verilebilir. Ögrencinin belirtilen hallerin ortaya çikmasindan itibaren en geç 10 is günü içinde durumunu kanitlayan belgelerle kayitli oldugu birime basvurmasi gerekir. Bu fikra kapsaminda izin verilmesini gerektiren hallerin izin süresinin bitiminde devam etmesi durumunda, izin süresinin uzatilmasi için ayni usulle yeniden yazili olarak basvuruda bulunulabilir.
(2) Birinci fikrada belirtilen haller disinda izinli ayrilmak isteyen ögrencilere ilgili kurul karari ile izin verilebilir. Ögrenim süresi 8 yariyila kadar olan programlara kayitli ögrencilere ögrenimleri süresince toplam 2 yariyil; ögrenim süresi 8 yariyili asan programlara kayitli ögrencilere ise ögrenimleri süresince toplam 3 yariyil izin verilebilir. Bu fikraya göre izinli sayilmak isteyen ögrencinin ilan edilen akademik takvimde belirtilen ders baslangiç tarihinden en az 10 is günü öncesinde kayitli oldugu birime yazili olarak basvurmasi zorunludur.
(3) Birinci ve ikinci fikralara göre izinli sayilan ögrencilerin izinli sayildiklari süreler ögrenim süresinden sayilmaz. Izinli sayilan ögrenciler bu süreler içinde teorik ya da uygulamali derslerin sinavlarina giremezler ve diger ögrencilik haklarindan yararlanamazlar.
(4) Birinci ve ikinci fikralara göre izinli sayilan ögrenciler izinli sayilma kararinin kaldirilarak yeniden ögrenime devam etmek istemeleri halinde, kayitli olduklari birime basvurabilirler. Talebin uygun olup olmadigi ile ögrencinin hangi yil/yariyildan itibaren ögrenimine devam edebilecegi hakkinda ilgili kurul karar verir.
MEZUNIYET
Mezun olabilmem için hangi sartlari saglamam gerekiyor?
MADDE 37 – (1) Kayitli oldugu lisans programinda en az 240 AKTS kredilik dersi basariyla tamamlayan, GANO’su en az 2.00 olan ve programa ait almasi gereken tüm derslerin yükümlülüklerini yerine getiren ögrenciye, kayitli oldugu programin ön lisans veya lisans diplomasi, diploma eki ve not durum belgesi (transkript) verilir.
Mezun olmam için bir dersim kaliyor, ancak dersi alabilmek için kredim yetmiyor. Ne yapmaliyim?
MADDE 27 – (8) Alabilecegi en fazla ders yükü kadar derse yazilan ve bölüm veya programdan mezun olabilmesi için ders yükünü asacak durumda sadece bir dersi kalan ögrenciler bu tek derse de yazilmak kosuluyla ders yükünü bir ders arttirabilirler. Yillik egitim yapilan programlarda birinci cümleye göre ders yükünün bir ders daha artirilabilmesi, ögrencinin egitim-ögretim yili basinda sahip oldugu toplam AKTS kredisinin kalan seçmeli derslerini alabilmesi için de yeterli olmasina baglidir. Ögrenci otomasyon sisteminde belirtilen tarihlerde formlar kismindaki ilgili dilekçe ile basvuru yapmalidir.
Ders planindaki bütün dersleri aldigim hâlde mezuniyet için gerekli AKTS’yi saglayamiyorum, ne yapmaliyim?
MADDE 27 – (12) Izledikleri müfredat programindan, almalari gereken tüm derslere ait yükümlülüklerini yerine getiren, ancak ders planlarindaki degisikliklerden dolayi, mezuniyet için bu Yönetmelikte belirtilen en az AKTS kredi yükünü tamamlayamayan ögrenciler, eksik kalan AKTS kredi yüklerini Sosyal-Kültürel Seçmeli Havuzundan alacaklari ders/dersler ile tamamlamak zorundadirlar. Ögrenci otomasyon sisteminde belirtilen tarihlerde formlar kismindaki ilgili dilekçe ile basvuru yapmalidir.
YAZ OKULU
Asagida yer alan sorularin cevaplari Yaz Okulu Yönetmeligi’ne dayanarak cevaplandirilmistir.
https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/167130?AspxAutoDetectCookieSupport=1
Yaz okulunda devam zorunlulugu var mi?
MADDE 7 – (2) Yaz ögretiminde ders alan ögrenciler, açilan derslerin daha önceden devamini alip almadiklarina bakilmaksizin, kuramsal derslerin en az % 70'ine, uygulama ve/veya laboratuvarlarin ise en az %80'ine devam etmek zorundadirlar.
Yaz okulunda en fazla kaç kredi ya da ders alabilirim?
MADDE 10 – (1) Bir ögrenci yaz ögretiminde toplam 22 AKTS kredi saati asmayacak sekilde en çok 4 (dört) ders alabilir. Alabilecegi en fazla ders yükü kadar derse yazilan ancak bölüm veya programdan mezun olabilmesi için sadece iki dersi kalan ögrenciler bu iki derse de yazilabilirler.
GANO’m 1.80’in altinda, yaz okulunda yeni ders alabilir miyim?
MADDE 10 – b) GANO’su 1.80’in altinda olan ögrenci yeni ders alamaz, sadece basarisiz oldugu dersler ile kosullu geçtigi dersleri alabilir.
Yaz okulunda üst dönemlerden ders alabilir miyim?
MADDE 10 – c) Yaz ögretiminde ögrenciler en fazla iki üst yariyildan açilan dersleri alabilirler.
Yaz okulunda almak için basvurdugum dersi degistirebilir miyim ya da dersten çekilebilir miyim?
MADDE 10 – f) Yaz ögretiminde ders ekleme-çikarma ve kesin kayit olunan dersten çekilme islemleri uygulanmaz. Ancak, derse kayit yaptirmasina ragmen o dersin açilamamasi durumunda, açik olan bir baska derse kayit yaptirmasina olanak verilir. Ögrenci kapanan dersin yerine baska bir derse kayit olmak istemezse, bu ders ögrencinin üzerinden silinir ve dersin ücreti ögrenciye iade edilir. Kesin kayit olunan dersin sonradan yapilan zorunlu program degisikligi nedeniyle çakismasi durumunda, ögrencinin dersten çikmasina izin verilir ve ücreti iade edilir. Ögrenciler bunun disinda kesin kayit olunan dersten çikamaz ve ücret iade edilmez.
Yaz okulunda almak istedigim ders kendi bölümümde açilmiyor, dersi baska bir üniversiteden alabilir miyim?
MADDE 10 – g) Ögrenciler, kayitli oldugu birimin izniyle Üniversitede yaz ögretiminde açilmayan veya açilamayan dersleri, içerik, ders saatleri ve/veya AKTS kredi saatleri ayni veya daha fazla olan diger devlet üniversitelerinin yaz ögretimlerinde açilan derslerden alabilirler. Bu üniversiteler tarafindan gönderilen basari notlari ilgili birimlerin yönetim kurullarinca onaylandiktan sonra kayitlara geçirilir. Vakif Üniversitelerinden ders alma izni ilgili birim yönetim kurulu karari ile verilir.
Yaz okulunda baska bir üniversiteden ders almak isteyen ögrenci, eger alacagi ders güncel denklik listesinde yoksa önce o dersin koordinatör hocasina ders içerigini mail atarak onay almali, sonra da ilgili formu doldurarak yazogrtde@uludag.edu.tr adresine mail atmalidir.
Baska üniversiteden yaz okulu dersi aldim, ders notum otomasyonuma ne zaman islenir?
Baska üniversitelerden alinan yaz okulu derslerinin öncelikle ilgili okulun ders notlarini üniversitemize ulastirmasi gerekir. Üniversite bu notlari bölümlere dagitir, bölümler notlari inceler ve gerekli evraklari hazirlayarak otomasyon birimine gönderir. Bu süreç genellikle yaz okulunun bitisini takip eden güz döneminin ilk birkaç haftasi içinde tamamlanir.
Yaz okulunda ders almak için basvurdum, ancak dersi almaktan vazgeçtim. Yatirdigim yaz okulu ücretini geri alabilir miyim?
MADDE 11 – (3) Kesin kayitta açilan derslerin ücret iadesi yapilmaz.
Yaz okulunda alinan dersler için bütünleme sinavi yapiliyor mu?
MADDE 12 – (2) Yaz ögretiminde alinan dersler için bütünleme sinavi yapilmaz.
Yaz okulunun sonunda ek sinav (31. Madde) yapiliyor mu?
MADDE 13 – (3) Yaz ögretimi sonunda, devam sartini yerine getirmis oldugu halde, mezuniyeti için en çok iki dersten basarisiz olan ögrenciler yaz ögretimi sonunda yapilan ek sinavlara katilabilirler.
EK SINAV (31. Madde)
Hangi kosullarda ek sinav (31. Madde) hakkindan faydalanabilirim?
MADDE 31 – (1) Lisans veya önlisans programindaki tüm dersleri alan, devam kosulunu yerine getirerek yariyil/yil sonu sinavlarina giren ögrenciye, asagidaki kosullarda ek sinav hakki verilir:
a) Not ortalamasina katilan en çok iki dersten (FF) veya (FD) notu alan veya bir dersten çok olmamak sartiyla, kredisiz dersinden (K) alan ögrenciye bir sonraki yariyilin/yilin basina kadar ek sinav hakki verilir. Zorunlu staj uygulamasi olan birimlerde ek sinav hakkindan yararlanilabilmesi için ögrencinin staj uygulamasina baslamis olmasi gerekli ve yeterlidir.
b) Mezun olmalari için gerekli 2.00 GANO’yu saglayamayan ögrencilere, GANO’sunu yükseltebilmeleri için en çok iki dersten ek sinav hakki verilir.
(4) Ögrenci bu maddede düzenlenen ek sinav hakkindan azami ögrenim süresi içinde sadece bir defa yararlanabilir.
Ek sinav (31. Madde) basvurulari ne zaman?
Ek sinav basvuru tarihleri üniversitenin akademik takviminde belirtilmistir.
Ek sinava (31. Madde) girdim, harf notum nasil belirlenecek?
MADDE 31 – (2) Ek sinava giren ögrencinin ek sinav notu, ara sinav notlari göz önüne alinmadan, o derse ait bir önceki sinavin not cetvelindeki harf notu araliklari dikkate alinarak harf notuna çevrilir.