Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), vefatinin 85. yilinda Istiklâl Marsi sâiri Mehmet Âkif Ersoy’u düzenledigi bir dizi etkinlikle andi. Program kapsaminda genis katilimli bir de panel düzenlendi.
Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen panelin moderatörlügünü BUÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ferudun Yilmaz üstlendi. Fen-Edebiyat Türk Dili ve Edebiyati Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Alev Sinar Ugurlu, ULUTÖMER Müdürü ve Ilahiyat Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. M. Asim Yediyildiz ve Istanbul Ticaret Üniversitesi ögretim üyesi Doç. Dr. Bedri Mermutlu da etkinlikte konusmaci olarak yer aldi.
Program Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, panel öncesi yaptigi konusmasinda, 2021 yilinin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan Mehmet Âkif ve Istiklâl Marsi” yili ilan edildigine vurgu yapti. Bu vesileyle Üniversite olarak 12 Mart 2021 günü bir sempozyum düzenlediklerini, Üniversite senato üyeleri tarafindan okunan Istiklâl Marsi’nin görsellerinin kamuoyu ile paylasildigini açiklayan Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan; “Sempozyumda sunulan bildirilerin yeni yazilarla takviye edilerek basimini tamamladik. Sonunda “100. YILINDA ISTIKLÂL MARSI VE MEHMET ÂKIF” kitabini okuyucu ile bulusturduk. 2021 yilinda bu yapilanlara ilave olarak Mehmet Âkif’in vefat yildönümünde bir panel ile anmak istedik, ayrica Kütüphane sergi salonunda da Istiklâl Marsi ve Mehmet Âkif temali bir kitap sergisi düzenledik. Basta sayin rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz olmak üzere emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.
Panelin ilk konusmacisi BUÜ Fen-Edebiyat Türk Dili ve Edebiyati Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Alev Sinar Ugurlu oldu. “Mehmet Âkif’in Siir Dünyasi” baslikli bir konusma gerçeklestiren Prof. Dr. A. Sinar Ugurlu, Mehmet Âkif’in özellikle toplumu ayaga kaldiran ve silkeyelen bir kisi oldugunun altini çizdi. Akif’in Milli Mücadele yillarinda cephe cephe gezerek halki bagimsizliga çagirdigina belirten Ugurlu, Hak, hakikat, din ve iman konularinda taviz vermeksizin çabaladigini dile getirdi.
BUÖ ULUTÖMER Müdürü ve Ilahiyat Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. M. Asim Yediyildiz ise, “Mehmet Âkif’in Tarih Suuru” hakkinda bir konusma yapti. Âkif’in siirlerinde sakli olan tarih anlayisindan bahseden Yediyildiz, Milli Sair’in hiçbir zaman haksizlik karsisinda susmadigini belirtti.
Istanbul Ticaret Üniversitesi ögretim üyesi Doç. Dr. Bedri Mermutlu da “Mehmet Âkif ve Istiklâl Marsi” baslikli konusmasinda; “Âkif’in marsa “Korkma!” diye baslamasi çok anlamlidir. Zira, Hicret esnasinda Hz. Muhammed (S.A.V.) de magara arkadasi Hz. Ebubekir’e korkmamasi gerektigi ifade etmistir. Âkif de bundan esinlenerek marsa böyle baslamistir. Zaman zaman Istiklâl Marsi’na alternatif marslar yazilmaya çalisildi. Hatta halkin Âkif’i unutmasi için çaba gösterildi. Bir dönem yapilan bu tür tesebbüsler ve alternatif yeni bir mars yazma çikislarinin halk nezdinde itibar görmedigini” diye konustu. Mermutlu, Istiklal Marsi’nda yer alan, “hilal” kelimesinin kullanilmasinin çok anlamali oldugunu, zira bu kavram ile “Kelime-i Tevhid”in kast edildiginin altini çizdi.
Panel sonunda Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ferudun Yilmaz, panelistlere Tesekkür Belgelerini takdim etti. Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan da Rektör Yardimcisi Yilmaz’a Hattat Mahmut Sahin tarafindan yapilan “Yâ Hazret-i Mehmed Âkif” yazili bir tablo hediye etti.
BUÜ’nün bastigi “100. YILINDA ISTIKLÂL MARSI VE MEHMET ÂKIF” adli kitap tüm katilimcilara ücretsiz dagitildi. Etkinlik, Kütüphane Daire Baskanligi tarafindan hazirlanan “Mehmet Âkif ve Istiklâl Marsi” temali kitap sergisinin gezilmesi ile sona erdi.