DERS SEÇİMİ |
- Ders seçimleri akademik takvimde belirlenen sürelerde otomasyon üzerinden gerçekleşmektedir.
|
YÖNETMELİKLER VE İLGİLİ MADDELERİ |
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM ÇERÇEVE YÖNETMELİĞİ ÖĞRENCİLİK DERS SEÇİMİ İLE İLGİLİ MADDELERİ |
Tezli yüksek lisans programı
-
MADDE 6 – (2) Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır.
-
(3) Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla iki ders seçilebilir.
Tezsiz yüksek lisans programı
- MADDE 11 – (2) (Değişik cümle:RG-1/3/2017-29994) Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
- (3) Öğrencinin alacağı derslerin en çok üçü, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir.
- (4) Senato tarafından belirlenen esaslara göre tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.
- (5) Tezsiz yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir.
Doktora
- MADDE 15 – (2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
- (3) Doktora programlarında enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir.
- (4) Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz.
- (5) Doktora programları ikinci öğretim olarak açılamaz.
|
BUÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMA ESASLARI DERS SEÇİMİ İLE İLGİLİ MADDELERİ |
Ders seçimi (Yönetmelik)
- MADDE 18 – (1) Lisansüstü ders programı; enstitü anabilim/anasanat dallarında açılan zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Ders planlarında yer alacak zorunlu ve seçmeli derslerin oranı, planlanması ve bunların programdaki yerlerinin belirlenmesi enstitü anabilim/anasanat dalı kurulunun teklifi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile kesinleşir.
- (2) Ders alma, anabilim dalı içi, ana bilim dalı dışı ders alma, uzmanlık alan dersi ve ders/tez danışmanlığı ile ilgili hususlarda Senatonun belirlediği esaslar uygulanır.
Doktora (Kapsam)
-
MADDE 34 - (1) ç) Doktora derslerinin seçiminde enstitü anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile Üniversitenin diğer enstitülerinde veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan doktora derslerinden, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler her yarıyıl için en fazla iki ders, bütünleşik doktora öğrencileri için en fazla dört ders alınabilir. Bu dersler kredi yükünden sayılır.
d) Öğrencinin alacağı derslerin en çok ikisi, yüksek lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, yüksek lisans derslerinden seçilebilir. Öğrenci talep etmesi halinde danışmanının teklifi ve enstitü anabilim dalı kurulunun kararı ile her yarıyıl için en fazla iki seçmeli dersini alan dışından da alabilir. Farklı yükseköğretim kurumlarından, alan dışından ve/veya yüksek lisanstan alınan ders sayısı toplamı dördü geçemez.
e) Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz.
Devam zorunluluğu
- MADDE 19 – (1) Teorik ve uygulamalı derslere devam zorunludur. Teorik derslerde %70, uygulamalı derslerde %80 devam etmiş olma şartı aranır. Bu şartı sağlamayan öğrenciler sınava alınmaz ve öğrenciye “Devamsız” (D) notu verilir.
- (2) Genel ya da bölgesel bir doğal afet ya da salgın hastalık gibi mücbir sebeplerin gerektirdiği hallerde enstitü yönetim kurulu kararı ile devam zorunluluğu tamamen ya da kısmen kaldırılabilir.
Ders seçimi (Uygulama Esasları)
- MADDE 18 – (1) Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden en fazla 4 (dört) ders seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarından alınan bu dersler seçmeli ders olarak sayılır.
- (2) Öğrencinin talebi, danışmanının teklifi, Enstitü anabilim/anasanat dalı kurulunun kararı ve yönetim kurulunun onayı ile her yarıyıl için en fazla 2 (iki) seçmeli ders alan dışından alınabilir.
- (3) Uzmanlık alan dersi, enstitü yönetim kurulunca tez danışmanı atandığı tarihten başlayarak, yüksek lisans programı öğrencileri için ayrı ve doktora programı öğrencileri için ayrı olmak; tez danışmanı tarafından yürütülmek ve enstitü yönetim kurulunun öğrencinin mezuniyetine veya ilişiğinin kesilmesine karar verdiği tarihe kadar sürdürülmek üzere, danışmanın izinli ve raporlu olduğu tarihler dışında, güz yarıyılı başında kaydolan veya ders kaydı yaptıran öğrenciler için bahar yarıyılı başlangıcına kadar; bahar yarıyılı başında kaydolan veya ders kaydı yaptıran öğrenciler için ise güz yarıyılı başlangıcına kadar, yarıyıl ve yaz tatilleri de dâhil tüm yıl boyunca kesintisiz olarak devam etmek üzere açılır. Her öğrenci, açılan uzmanlık alan dersini almak zorundadır. Uzmanlık alan dersine ilişkin kapsam, süre ve diğer esaslar enstitü kurulu tarafından kararlaştırılır. Öğrencinin tez çalışmasının iki danışman tarafından yönetildiği durumlarda uzmanlık alan dersi birinci danışman tarafından yürütülür.
- (4) Yatay geçişi kabul edilen öğrenciler, başarılı oldukları her yarıyıl için ilgili enstitü anabilim/anasanat dalının Uzmanlık Alan Dersinden başarılı olmuş sayılırlar.
|