?TEKSTIL TEKNOLOJISI PROGRAMININ EGITIM AMACI
Dünyada tekstil sektöründe rekabet, maliyetlerden kalite alanina dogru yönelmistir. Ülkemizdeki firmalar ayakta kalabilmek için üretim kalite seviyesini yükseltmek zorundadir. Tekstil sektöründe, ülkemizde gelecek yillarda normal ürünler yerine yüksek kaliteli ürünlerin üretimi için yatirimlar yapilacaktir. Bu alandaki ihtiyaci karsilamak için Tekstil Teknolojisi Programinin amaci; Dokuma, Iplik, Terbiye ve Konfeksiyon alanlarindaki gerekli ara elemanlari yetistirmektir. Sektörde çalisacak elemanlar uygun bilgisayar programlarini kullanabilen, lif ve dokulari taniyabilen, bunlari günümüz teknolojisini kullanarak mamul hale getirebilen, is sagligi ve güvenligi kurallarini çalisma hayatinda uygulayan, meslegi ile ilgili yenilikleri takip edebilen, gerekli donanima sahip Tekstil Teknikerleridir.
Tekstil Teknolojisi Programi
Uludag Üniversitesi Orhangazi Meslek Yüksekokulu Tekstil Programi 1999 yilinda kurulmustur. 2000–2001 egitim-ögretim yilinda Örgün ögretim olmak üzere mesleki ve teknik egitime baslamistir. 2005 yilinda Tekstil Programina METEP kapsaminda II. Ögretim kapsaminda da ögrenci alinmaya baslanmistir. Mevcut Programda ise Örgün ve Ikinci Ögretim olmak üzere toplam 134 ögrenci ile egitim ve ögretime devam edilmektedir.
Verilen Derece
Bu program, yüksek ögretimde Tekstil Teknolojisi alaninda 120 AKTS kredilik birinci asama derece sistemine tabidir. Program basarili bir sekilde tamamlanip, program yeterlilikleri saglandiginda Tekstil Teknolojileri alaninda Tekstil Teknikeri unvanina sahip olunur.
Kabul ve Kayit Kosullari
Adaylarin Lise ve dengi okul diplomasina sahip olmasi ve YGS-Yüksek Ögretime Geçis Sinavindan yeterli puani almis olmasi gerekir. Meslek lisesi mezunlari sinavsiz geçisle, lise mezunlari ise YGS-1 puani ile yerlestirilmektedir.
Yeterlilik Kosullari ve Kurallari
Tekstil Teknolojisi Programindan mezun olup Tekstil Teknikeri unvani alip ön lisans derecesi elde edebilmek için ögrencilerin programda almasi gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karsiligi) tümünü basariyla tamamlamasi, 30 isgünü Endüstri Dayali Ögretim çalismasini tamamlamasi ve genel agirlikli not ortalamasinin 4.00 üzerinden en az 2.0 olmasi gerekir.
Mezunlarin Istihdam Profilleri
Mezunlar iplik büküm, dokuma, örme boya-baski ve konfeksiyon gibi tüm çalisma alanlarinda ve desen bürolarinda çalisabilmektedirler.
Üst Derece Programlarina Geçis
Ön Lisans egitimini basari ile tamamlayan adaylar DGS (Dikey geçis sinavi) sinavindan geçerli not almalari ve ÖSYM tarafindan yerlestirildikleri takdirde Lisans Programlarinda (Mühendislik ya da Teknik ögretmenlik) ögrenim görebilirler.
Sinavlar, Ölçme ve Degerlendirme
Her ögrencinin dönem basinda derslere kayit yaptirmasi ve dönem sonu sinavina girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamalarin en az %80`ine devam etmis olmasi gereklidir. Ögrenciler her ders için en az 1 ara sinav ve yariyil sonu sinavina tabi tutulurlar. Her derste ögrencilerin sorumlu olduklari ara sinav, ödev, uygulama ve diger çalismalarin sayisi, yariyil sonu sinavina kabulün gerekleri ile her türlü sinav, ödev ve çalismanin yariyil sonu basari notuna katkisi yariyil basinda ögretim elemani tarafindan belirlenir ve ögrencilere açiklanir. Ögrencilere aldiklari her ders için, gerekli sinav ve benzeri degerlendirmelerin sonunda o dersin ögretim elemani tarafindan 0 (sifir) ile 100 (yüz) arasinda bir not verilir; bu not “ham not” olarak adlandirilir. Yariyil sonu sinavindan en az 30 puan alma zorunlulugu vardir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarindan birini alan ögrenciler o dersi basarmis sayilirlar. DC ve DD notlari sartli basarili notlardir. Ögrencinin DC veya DD notu aldigi bir dersten basarili olmasi için genel agirlikli not ortalamasinin en az 2.0 olmasi gerekir.
Program Olanaklari
Programda 1akademik personel görev yapmaktadir. Temel ve mesleki bilgilerin gelismesi için uygulanan zorunlu derslerin yani sira, örencilerin ilgi alanlarina ve yeteneklerine göre seçmeli derslerde bulunmaktadir. Programda verilen dersler, lif, iplik, kumas, boya-baski ve konfeksiyon disiplinlerini kapsayacak sekilde tasarlanmistir. Teorik dersler uygulama dersleri ile desteklenerek, ögrencilerin pratik deneyim kazanmalari saglanmaktadir. Program laboratuarinda fiziksel ve kimyasal tekstil testleri yapilabilmekte, diger uygulamalar sanayideki tekstil fabrikalarina yapilan teknik geziler ile tamamlanmaktadir.