Orhangazi

Orhangazi Tarihi

Yerlesim ünitesi olarak Orhangazi; II. Osmanli Padisahi Orhan Bey tarafindan 1362 yilinda kurulmustur.

Orhan Bey burada kendi adina bir camii ve hamam yaptirarak civarda bulunan Türk asiretlerini buraya yerlestirmistir. Pazarköy adini alan bu yerlesim merkezi o siralarda Iznik“e bagliydi.

1879 yilinda Pazarköy bucak merkezi olmustur. 1893 yilinda ise Bursa iline bagli ilçe merkezi olmus ve 1913 yilinda Orhangazi adini almistir.

Istiklal harbi sirasinda ilçe Yunan isgaline ugrayip, tarihin en karanlik ve talihsiz dönemini yasamistir. 1920-1922 yillari arasindaki isgal 2 yil sürmüstür. 10 Eylül 1922 tarihinde isgalci Yunan kuvvetleri ilçeyi terk etmislerdir. Her tarafi yakip, yiktiklari için Kaymakamlik bir süre Gürle köyünde göreve devam etmistir.

Iklimi ve Bitki Örtüsü

Ilçemizde Karadeniz ve Akdeniz Iklimleri arasinda bir geçis iklimi hakimdir. Dogal bitki örtüsü; nemli orman, kuru orman alanlari ile maki(sürekli yesil görünen agaççik-çaliliklar) ve psödomaki(maki benzeri çaliliklar) alanlarindan olusmaktadir. Marmara bölgesinin iklim özellikleri, ilçemizde de aynen görülür. Yazlar sicak ve kurak ( ancak Akdeniz Bölgesindeki kadar sicak ve kurak degil ), ilkbahar, sonbahar ve kis aylari da ilik ve yagisli geçer. Yillik yagis ortalamasi 500 mm nin üzerinde olan yerlerde, dogal ormanlar ( insan eli degmeden ) kendiliginden yetisebilmektedir. Ilçemizde ise yillik yagis ortalamasi 701 mm.dir.

Turizm

Uzun yillar Turizm potansiyeli gündeme gelmemis Orhangazi“de. Bu potansiyelin akilci kullanilmasi durumunda yeterli konuma gelebilecegi gün gibi asikardir. Iznik Gölü?nün %51?ine sahip olan ilçede Su Sporlari, Katirli ve Samanli Daglarinda Tracking ve dag sporlari gelecek vaad etmektedir. Ayrica son günlerde kesfedilen Gürle Dagi, yamaç parasütü için çok elverisli olmasi hasebiyle önem arz etmektedir. Keramet Köyünde bulunan dogal ilica ve M.Ö. 5400 yillarina kadar uzanan Ilipinar kazi çalismalari, Orhangazi turizmine alt yapi olusturmaktadir. Ilçenin bulundugu alan çok eski devirlerden bu yana yogun yerlesimlere sahne olmustur. Genis bir tarih hazinesine sahiptir.bunlarin en önemlisi Ilipinar kazilarinda ortaya çikmistir. Dünyanin en eski esyalari ve mezarlari bu kazilar sonucu elde edilmistir. Ilipinar Höyügü, ilk kez 1948 yilinda Türk arastirmaci K.Köktem tarafindan kesfedilip bilim dünyasina duyurulmustur. Bursa bölgesinin en eski yerlesim birimi oldugu belirtilen Ilipinar Höyügünde yapilan kazilar sonucunda M.Ö.5400 yillarina dayanan ve dünyanin en eski esyalari ile mezarlarinin bulundugu çok sayida tarihi eserler bulunmustur. 1987 yilinda baslayan II.dönem kazilarda çok sayida tarihi eser bulunmus, ilk yerlesim düzeni ve kullanilan alet ve esyalar ile ilgili bilgiler bizlere sunulmustur. Dogu Marmara Bölgesi Ilipinar kazilarini hala Jacob Roodenberg ? Songül Alpaslan yürütmektedir.

Karsak Deresi tarihi köprüsü,
Gürle Köyü eski kilise kalintilari,
Tarihi Osmanli evlerinin çok oldugu Akharim Köyü ve Sölöz Beldesi,
Gedelek Köyü Pinarbasi mesire alani,
Nadir mesire alani gezilebilecek yerler arasindadir.
Nüfus

2000 yili nüfus sayimina göreilçenin toplam nüfusu 69.057 kisidir. Merkez 44.426, köyler ve beldeler toplami 24631 dir. 2007 yili sonu itibariyle Adrese Dayali Nüfus Kayit Sistemi Veri Tabanina ilçenin toplam nüfusu 73.633 kisidir. Ilçe merkezi 53.189 kisi, köy ve beldelerin nüfusu 20.444 kisidir. Ilçe merkezinde disaridan göçler nedeniyle devamli nüfus artisi gözlenmektedir. Köylerde ise çok iyi uygulanan aile planlamasi nedeniyle nüfus artisi hareketi yok denecek kadar azdir. Ilçe merkezindeki nüfus artisinin nedeni 1976 yilindan sonra faaliyet geçen fabrikalardir. Bu fabrikalar ilçeyi cazibe merkezi haline getirmistir. Özellikle Artvin, Bayburt, Kars, Erzurum, Trabzon, Ordu ve Artvin illeri basta olmak üzere hemen hemen yurdumuzun her yerinden iç göç hareketi devamli vardir. Yurt disindan özellikle Bulgaristan, Yugoslavya ve Yunanistan“dan gelerek yerlesen soydaslarimiz mevcuttur. Ilçe merkezinde ve köylerde konusma ve yazma dili Türkçe` dir. Baska dil konusan yoktur.



Bilgi

Okunma Sayısı: 10010
Eklenme Tarihi: 7.10.2019 23:29:47
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş