Haber

29.08.2023 16:18:41

Tas Mektep, BUÜ ve Orhaneli Kaymakamligi’nin Destegiyle Yeniden Canlaniyor....

Bursa Orhaneli’de uzun yillardir atil durumda bulunan Tarihi Tas Mektep Binasi, Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) ve Orhaneli Kaymakamligi’nin isbirligi ile yeniden islevsel hale getirilecek.

2010 yilinda restorasyonu tamamlanan ve ardindan farkli zamanlarda kismi bir sekilde kullanilabilen Tas Mektep Binasi, Orhaneli Kaymakamligi’nin baslattigi ve BUÜ’nün de katki verecegi proje ile Aile Destek Merkezi (ADEM) olarak hizmet verecek. Isbirligini baslatan protokole BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz ile Orhaneli Kaymakami Mehmet Naim Akgül imza atti. Törende Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Zekeriya Ari, Prof. Dr. Adem Dogangün, Prof. Dr. Irfan Kiristioglu, BUÜ Genel Sekreteri Osman Dikmen, Ilçe Vakif Müdürü Ertugrul Tunca ile akademik ve idari personel de hazir bulundu.

ÖZEL BIR PROJE YÜRÜTÜLECEK

Isbirligi hakkinda açiklama yapan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yilmaz; "Üniversiteler arastirma, gelistirme, egitim ögretim ve topluma katki diye üç tane ana fonksiyon icra ediyorlar. Bu ikinci ve üçüncü fonksiyonu burada bir araya getirmis oluyoruz. Egitim ögretimin standart ögrencilerimizle yürüttügümüz bir yönü var. Malum ayni zamanda topluma katki çerçevesinde de burada özellikle bu tarz projelerde dogrudan dogruya kiymetli mukimlerin katilabilecegi, içeriginin bir miktar üniversite destegi ile tasarlandigi bir proje hayata geçmis durumda. Protokolün isleyecegi binamiz da gerçek anlamda özgün islevine dönmüs olacak. Zaten ilçenin önemli bir binasi ve bu proje ile yeniden hayat bulmus oluyor. Devlet-Üniversite, Üniversite-Kent isbirliginin en özel örneklerinden birisini burada yürütecegiz. Proje için kaymakamimiz ve okul müdürümüze tesekkür ediyor, emegi bulunan herkesi gönülden tebrik ediyorum" dedi.

TARIHI MEKAN ÖZÜNE DÖNÜYOR

Orhaneli Kaymakami Mehmet Naim Akgül ise; "Protokolümüz, Aile ve Sosyal Çalisma Bakanligimizin bünyesinde, 3294 sayili kanun çerçevesinde gelistirilmis bir projedir. Biz ilçeye ilk geldigimizde bu projeyi nasil ve nerede hayata geçirebiliriz diye düsünüyorduk. Aklimiza yüksekokul bünyesinde bulunan Tas Mektep geldi. Bunu nasil degerlendirebiliriz diye Meslek Yüksek Okulu Müdürümüz ve Rektör hocamizla görüstügümüzde, içeriginin ögrencilere ve vatandaslara yönelik olmasi konusunda adimlar atalim ve içerigini dolduralim" dedik. Birinci asamada Halk Egitim Merkezi bünyesinde toparlanan köylerimizdeki eski ve tarihi esyalarin sergilendigi bir bölüm olacak. Ikinci asamada Aile Destek Merkezi (ADEM) olarak egitimler düzenledik. Egitim içerigini yine üniversitemiz ve yüksekokulumuzla birlikte belirledik. Bu egitimlerin içeriginde aileleri destek gayesiyle ilk yardim egitimleri, aile iliskileri, kadina yönelik siddet ve benzeri basliklar belirledik. Üçüncü asamada Kültür Merkezi olarak bir çati altinda tamamini toparlayip bu mahiyette bir protokole baglayarak Tarihi Tas Mektebimizde bunlari canlandirmak istedik. Biz bir küçük adim attik, küçük bir patika olusturduk bunu büyütmek saygideger hemserilerimize ve saygideger ögrencilerimize düsmektedir" seklinde konustu.

ADEM projesi çerçevesinde ilk siniflarda kadinlar, Halk Egitim Merkezi usta ögretici hocalar tarafindan çesitli branslarda egitim almaya basladi. Ilk brans olarak kadinlar flografi ögrenirken, el emegi göz nuru ürünler de yavas yavas ortaya çikiyor. Protokol çerçevesinde her üç ayda bir degisik branslarda kadinlar bir yandan meslek ögrenecek ve yeni eserler üretebilecek, öte yandan da ailelerine katkida bulunabilecekler.



Bilgi

Okunma Sayısı: 643
Eklenme Tarihi: 29.08.2023 16:18:41
Güncelleme Tarihi: 29.08.2023 16:18:41

Paylaş