.
 .

2022
VOLEYBOL TURNUVA KURALLARI
KATILIM VE OYUN KURALLARI

Turnuvanın organizasyonu, yönetimi ve disiplin ile ilgili konularda her türlü kararı almaya “Düzenleme komitesi” yetkilidir.

  1. Müracaat: 10 Mayıs 2022 Salı günü mesai bitimine kadar Nurettin Dağdelen‘e aşağıda örneği bulunan form ile yapılacaktır. Formu Nurettin Dağdelen (Kütüphane) isimli personelden temin edebilirsiniz. Formu linkten indirebilirsiniz.
  2. Müsabakaların Yeri: Karşılaşmalar Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulunun bahçesinde yer alan voleybol oyun alanında yapılacaktır.
  3. Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu öğrencisi veya çalışanı olan herkes bu turnuvaya katılabilir. Her öğrenci kimliğini ispat etmek için maç öncesinde öğrenci kimliğini yanında bulundurmalıdır.
  4. Kurulan her takımın bir ismi olmak zorundadır. Başvuru esnasında bu isim ile başvuru yapılır. Başvuru için gerekli formu Nurettin Dağdelen‘den temin edebilirsiniz.
  5. Takım ve Oyuncu Sayısı: Takım listeleri 12 kişi ile sınırlı olup (Saha içerisinde 6 asil + 6 yedek oyuncu bulundurmak şartıyla) teslim tarihinden sonra değişiklik kabul edilmeyecektir. Ayrıca Takımın sorumlu kaptanı olarak bir isim komiteye bildirilecektir. Turnuvaya katılabilmek için en az 6 kişilik asil ve 1 kişilik yedek liste bildirmek şarttır. Turnuvadan elenen takımın oyuncuları turnuva esnasında başka bir takıma geçemezler. Turnuva esnasında kadro değişikliği yapılamaz.
  6. En az 4 kişilik takımlarla müsabakaya çıkılabilir. 4 kişiden az oyuncu bulunması durumunda eksik oyuncuya sahip takım hükmen mağlup sayılır.
  7. Takım katılımcılarının aynı bölümde olma zorunluluğu yoktur. Farklı bölümlerden öğrenciler birleşerek takım oluşturabilirler.
  8. Takım kaptanları veya takım sorumluları başvuru esnasında belirtilir ve bu kişiler takımla ilgili her türlü sorumluluğu taşırlar.

Oyuncular:

  1. Turnuvaya katılan oyuncular için yaş sınırı yoktur.
  2. Müsabakalarda oynayacak kişilerin Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu Öğrencisi veya çalışanı olması gereklidir.
  3. Profesyonel voleybolcular, takımlar arasındaki güç dengesini ve mücadele direncini etkileyeceği için; turnuvada doğabilecek olumsuzlukları önlemek adına faal profesyonel sporcular turnuvada oynatılmayacaktır.
  4. Takımlardan katılım ücreti alınmayacaktır.
  5. Turnuva Düzenleme Komitesinin aldığı Turnuva kuralları kesindir.

OYUN:

  1. Maçlarda “TVF Voleybol oyun kuralları” uygulanacaktır.
  2. Her takım maç saatinden yirmi dakika önce oyuncuların kontrolleri için oyun alanında hazır bulunacaktır.
  3. Müsabakalarda spor ayakkabısı ve spor kıyafetler giyilecektir.
  4. Fikstür ve gruplar düzenleme komitesi tarafından kura çekilerek yapılacaktır. Müsabakalar 16.05.2022 tarihinde başlayacak olup, takımların müsabaka gün ve saatleri komite tarafından belirtilerek takımlara müsabaka öncesi ayrıca bildirilecektir.

TURNUVA OYUN KURALLARI:

  1. Turnuva başvuran takım sayısına göre lig usulü veya eleme usulü ile oynanacaktır.
  2. Maçlar 1 ( bir ) hakemle oynanacaktır. Düzenleme Komitesinin, hakemlere her konuda yardımcı olma ve her türlü karar verme yetkisi vardır.
  3. Setler 25 sayı üzerinden hata yapanın sayı kaybettiği sistem şeklinde oynanacaktır.
  4. Her sette 2 ( iki ) oyuncu değiştirme hakkı vardır.
  5. Oyun boyunca her takımın 2 ( iki ) mola hakkı vardır. Molalar en fazla 5 dakika sürecektir.
  6. Müsabakalar puanlama sistemine göre oynatılacaktır.

PUANLAMA SİSTEMİ: (Lig Usulü Olması Halinde)

Bu sistemde, önceden belirlenmiş takvime göre, kulüp takımlarına puan esasına göre birbirleri ile müsabakalar yaptırılır ve müsabaka sonucu elde edilen puanlara göre sıralama yapılır. Kazanılan 2 set üzerinden oynanan maçlarda;

  1. 2 – 0  galibiyetle sonuçlanan müsabakalarda galip gelen takıma (3) puan,
  2. 2 – 1 galibiyetle sonuçlanan müsabakalarda galip gelen takıma (2) puan,
  3. 1 – 2 sonuçlanan müsabakalarda mağlup olan takıma (1) puan,
  4. 0 – 2 sonuçlanan müsabakalarda mağlup olan takıma (0) puan verilir.
  5. Hükmen mağlubiyetlerde toplam puandan (1) puan düşürülür. Hükmen galibiyet alan takımın toplam puanına (3) puan eklenir.
  6. Bir veya birkaç takım tarafından kazanılan puanların eşitliği halinde, sıralama; kazanılan maç sayısına göre belirlenir. Kazandığı maç sayısı fazla olan takım üst sırada yer alır.
  7. Kazanılan maç sayısına göre eşitliğin bozulmaması halinde; set averajı uygulanır. Bu uygulamada puanları eşit olan takımların müsabakalar sonunda aldıkları setlerin toplamı, verdikleri setlerin toplamına bölünür. Sıralama, büyük sayıya sahip olan takım üst sırada yer alacak şekilde yapılır.
    Eşitliğin kazanılan set sayılarına göre de devam etmesi halinde; eşitliği devam eden takımların yaptıkları tüm müsabakalar sonunda aldıkları sayıların toplamı, verdikleri sayıların toplamına bölünür. Takımlar, çıkan sayının büyüklüğüne göre yukarıdan aşağıya sıralanır.
    Eşitlik yine de bozulmamışsa bu durumdaki takımların kendi aralarında yaptıkları müsabakalardaki maç, puan, set ve sayı averajına sıra ile başvurularak sıralama belirlenir.
  8. İhraç olan veya elenen takımlar değerlendirme dışı bırakılarak diğer takımlar kendi arasında değerlendirilecektir.
  9. Eleme usulü olması halinde galip takım bir üst tura çıkacaktır. Tüm takımların karşılaşması durumunda final maçının galibi şampiyon olacaktır.

CEZALAR:

Disiplin cezalarıyla ilgili kararları başvuru üzerine ya da re’sen disiplin kurulu verir.
A – Herhangi bir nedenle ertelenen maç komitenin belirleyeceği gün ve saatte oynanacaktır. Mazeretsiz veya mazereti kabul edilmeyen takımın sahaya çıkmaması durumunda hem hükmen mağlup kabul edilir hem de mevcut set puanından 3 (üç) set puan silinir (Mazeretlerin maç saatinden 1 gün önceden bildirilmesi zorunludur ).
B -Geçerli mazeret bildirmeden ( 1 gün öncesinden ) maça çıkmayan takımlar hükmen mağlup kabul edilecektir. 3 ( üç ) defa maça çıkmayan takımlar, o yılki turnuvadan ihraç edilecektir. Ayrıca o takım listesindeki oyuncular turnuva süresince başka takımda oynayamayacaktır.
C –Maç esnasında sürekli hakeme itiraz eden ve etki altına almaya çalışan ( rakibi ve hakemi tehdit eden ) oyuncu veya takım sorumluları önce uyarı yapılacak, aynı hareketlerin diğer müsabakalarda devamı halinde komitenin aldığı karar uygulanacaktır.
D – Turnuvaya katılım şartları oyuncularla ilgili kuralların içerdiği şartlara aykırı olarak usulsüz oynatılan sporcu olursa rakip takım itiraz etmese dahi tespit edildiğinde komite kararı ile usulsüz olarak oyuncu oynatan takım hükmen ( 3-0 ) mağlup sayılacaktır.
E – Olay çıkaran sporcu ve takımlar turnuvadan anında ihraç edilecektir. Takımlar öncelikle o maçta hükmen mağlup sayılacak, var olan set puandan 3 ( üç )set puan silinecek, duruma göre ihraç kararı verilecektir.
F- Turnuvaya katılan oyuncular kendi sağlık kontrollerini yaptırmak zorunda olup, muhtemel sakatlık ve sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınması durumunda düzenleme komitesinin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
G– Turnuva Düzenleme Komitesi gerektiğinde maçlarla ilgili gelişen olaylar karşısında her türlü karar alma yetkisine sahiptir. Turnuvaya katılan takımlar bu kural ve kararları peşinen kabul ve taahhüt etmiş sayılırlar.

 

 

TURNUVA DÜZENLEME KOMİTESİ

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [25-Nis-2022]

Haber Görüntüleme : [825]