ORCID - Akademik Yayınlarınız Kaybolmasın !

ORCİD ve RESEARCHERID (Publons) ile Yayınlarınızı Tek Bir Kimlikte Toplayın!

Akademik kimlik kartı (Yazar ID) almak neden önemli?

Bilimsel yayınlar akademik hayatta önemli bir yer tutmaktadır. Bu yayınların; akademik kadro atamalarında, doçentlik sınav ve akademik teşvik ödeneği başvurularında önemli bir rolü vardır. 

Bir akademisyenin çalışmaları hakkında bilgi alınabilmesi için yayınlarına bakılması gerekmekte ve bu yapılırken çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir.

Bu sorunlar;

- İsim ve soyisimdeki Türkçe karakterler,

- Yazarın kadın olması durumundaki soyadı değişiklikleri,

- İsim girişlerindeki farklılıklar (Kılavuz, A. S.; Kılavuz, Ahmet Saim gibi),

 

gibi nedenlerle akademisyenin tüm yayınlarına toplu olarak ulaşılamaması, isim benzerliğinden faydalanılarak başka kişiler tarafından yayınlarının kullanılması vb. durumlarla karşılaşılmaktadır.

 

Bu durumun tek çözümü ise; akademik kimlik kartı sahibi olmaktır.

 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bu amaçla 13.05.2020 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında öğretim elemanları ile tezli lisansüstü öğretim programına kayıtlı öğrencilerin ORCID oluşturmaları kararını almıştır.

 

ORCID (Açık Araştırmacı ve Katılımcı Kimliği)

Orcid, tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait yayınların tamamının tek bir hesap altında toplandığı bir merkezdir.

Yaptığınız çalışmayı yayınevine gönderirken, çalışmalarınızla ilgili tanınırlık kazanacağınız ve çalışma akışınızı kontrol edeceğiniz her durumda, eğitim ya da burs başvurularında, kişisel web sitenizde ORCID tanımlayıcınızı kullanabilirsiniz.

Diğer akademik tanımlayıcılar ve araştırma programlarıyla (ResearcherID (Publons), ScopusID, Crosreff, Google Akademik vb.) entegre edilebilmektedir.

TÜBİTAK/ULAKBİM ve YÖK arasındaki işbirliği ile yürütülen çalışmalar kapsamında ORCID bilgisinin kullanılmasına karar verilmiştir. Aynı zamanda Türkiye Dergileri Dizini (TR Dizin) tarafından dergi değerlendirme kriterlerinde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Ücretsiz olarak kolayca ORCID’e kayıt olabilir ve yayınlarınızı bir araya getirerek, kayıtlı diğer bilim insanları ve araştırmacılar arasında tarama yapabilirsiniz.

 

Erişim ve Kayıt Linki    Hızlı Kullanım Kılavuzu

 

Detaylı Bilgi ve Sorularınız İçin Bize Ulaşın!

Merkez Kütüphane E-Kaynaklar Birimi

0 224 29 40 489

Daha Fazlası İçin Bizi Takip Edin

          

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler

Haber Tarihi : [20-Ara-2019]

Haber Görüntüleme : [3.462]