Haci Bektas-i Veli vefatinin 750. yildönümünde BUÜ’de anildi
Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yildönümleri Haci Bektas-i Veli’nin vefatinin 750. Yildönümü etkinlikleri kapsaminda Tasavvuf, Tarikatlar ve Bektasilik Konferansi düzenledi.
BUÜ Ilahiyat Fakültesi’nden emekli, yazar Prof. Dr. Süleyman Uludag’in konusmaci olarak yer aldigi programi Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Adem Dogangün, Prof. Dr. Irfan Kiristioglu, BUÜ Haci Bektas-i Veli Yili Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ilhan Turgut, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Baskani Hasan Arslan, akademisyenler, personel ve ögrenciler takip etti.
Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen programin açilis konusmasini yapan Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Adem Dogangün, üniversite olarak özel bir organizasyona ev sahipligi yapiyor olmaktan dolayi mutluluk duyduklarini söyledi. Tasavvufun, gönül rahatlatmak için basvurulan ruhsal bir dinlenme yeri olduguna isaret eden Prof. Dr. Dogangün, Prof. Dr. Süleyman Uludag’in ismini abisi vasitasiyla çocukluktan itibaren isittigini ve kendisine büyük bir saygi duydugunu aktardi. Program Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan da Bektasi Gülbanki’ndan dizelerle katilimcilari selamladi. Prof. Dr. Öcalan, programin düzenlenmesinde destekleri bulunan herkese tesekkür etti.
Konferansin ana konusmacisi emekli Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Süleyman Uludag, tüm katilimcilara sükranlarini iletti. Yeni egitim-ögretim yilinin hayirlara vesile olmasi temennisinde bulunan Prof. Dr. Süleyman Uludag; “Içinde bulundugumuz senenin feyizli ve bereketli geçmesini Cenab-i Hakk’tan diliyorum. Allah, hepinize muvaffakiyetler ihsan etsin. 2 senedir sikintisini çektigimiz bu virüsten bir an evvel kurtulup; memleketimizin, üniversitemizin, sehrimizin, Islam âleminin ve insanligin daha normal sartlar altinda faaliyetlerine devam etmesini niyaz ediyorum” dedi.
BEKTASILIK, TASAVVUF ÇERÇEVESINDE ANADOLU’DA ORTAYA ÇIKTI
Konusmasinda tarikat, tekke, tasavvuf ve Bektasilik konulari hakkinda görüslerini dile getiren Prof. Dr. Süleyman Uludag; “Bunlar çok uzun konular. Ancak ben sizlere kisa kisa anlatmaya çalistim. Tasavvuf dediginiz zaman, Islam âleminde çok büyük bir harekettir. Islam’in dogusundan günümüze gelinceye kadar genis bir cografya üzerinde yayilmis olan, tesirleri de en etkili bir sekilde günümüzde görülen bir harekettir. Tarikat ise tasavvufun organize olmus, teskilatlanmis, örgütlenmis bir seklidir. Bunlar birbirinden ayri degildir. Biri muhtevadir, öteki sekildir. Ancak her ikisinin de bir takim adabi ve erkâni vardir. Bektasilige geldigimiz zaman; bu da yine tasavvuf çerçevesi dâhilinde özellikle Anadolu cografyasinda meydana çikmis pek çok tarikattan birisidir. Islam cografyasi içerisinde 500’ü geçen tarikatlar var. Onlardan birisi de Bektasilik’tir. Anadolu’da dogmus ve gelismis olmasi itibariyle bizleri de ilgilendirmektedir” açiklamasinda bulundu.
Etkinlik, Üniversite Yöneticileri tarafindan Prof. Dr. Süleyman Uludag’a tesekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.
Programin tamamini asagidaki linkten izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=v-aXZg-wFrU