Tarihçe: Makine ön lisans programı Uludağ Üniversitesinde 1986 yılında Bursa Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. Daha sonra sanayinin büyümesine ve artan yetişmiş teknik eleman talebine bağlı olarak sırasıyla İnegöl, Orhangazi, Yenişehir ve Gemlik ilçelerinde Makine ön lisans programı açılmıştır. İnegöl’de Mobilya sektörünün, mobilya imalatı yapan makine üretiminin, metal mobilya parçaları ve aksesuarları imalatının gelişmesine paralel olarak bu sektörlere teknik eleman yetiştirmek amacıyla İnegöl Meslek Yüksekokulunda 1996 yılında Makine programı Örgün ve İkinci öğretim olarak açılmıştır. 2017 yılında meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kalkmasıyla birlikte ikinci öğretime öğrenci alınmamaktadır. Şu anda her yıl örgün öğretime 50 öğrenci alınmaktadır.
Amaç: Makine, kalıp, sac, metal işleme, oto yan sanayi alanlarında tasarım ve/veya üretim faaliyeti gösteren işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanların yetiştirilmesini sağlayarak sektöre katkıda bulunmaktır. Ulusal ve uluslararası ön lisans eğitimi vererek; metal ve sac işleme teknolojileri , makine –kalıp tasarım ve imalat sektöründe çizim yapabilen , resme dayalı üretim yapabilen , kendini yeni tasarım ve imalat teknolojilerine adapte edebilen , ekip çalışması yapabilen , imalat esnasında karşılaşılan problemlere çözüm üretebilen , iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyan-uygulayan, çevreye duyarlı, ailesine ve ülkesine faydalı olan ve üretime katkıda bulunan makine teknikeri yetiştirmektedir. Teknolojik gelişmeleri takip ederek çalıştığı firmanın ve ülkemizin yararına çalışan , yaptığı iş ile ilgili iyileştirmeleri düşünebilen ve uygulayabilen , uygulama becerisi yüksek, kendisi ve çalıştığı firma için güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturabilen /oluşturmaya çalışan ,hatasız üretim yapmayı hedefleyen makine teknik elemanı yetiştirmek hedefimizdir.
Mesleki Eğitim Olanakları: Yüksekokulumuzda mevcut 3 Bilgisayar Laboratuvarı, 2 Teknik Çizim Sınıfı ve Makine Kaynak Uygulama Atölyesi ve Hidrolik-Pnömatik Laboratuvarı ile program öğrencilerinin meslek öğrenimleri için gerekli fiziksel olanaklar bulunmaktadır. Bilgisayar laboratuvarlarında makine sektöründe yaygın olarak kullanılan CAD-CAM yazılımları kullanılarak, klimalı ve projeksiyonlu sınıf ortamında uygulamalı eğitim verilmektedir. Temel İmalat İşlemleri ve İmalat işlemleri-I dersleri farklı atölyelerde yapılmaktadır. III. ve IV. yarıyıllarda ders planında bulunan seçmeli ders kapsamında isteyen öğrenciler haftada 2 gün işyeri eğitimine devam edebilmektedirler. Ayrıca il ve ilçe sınırlı içinde bulunan işletmelere yapılan teknik geziler, fuarlara katılım ve Zorunlu Endüstri Stajı ile mesleki eğitimin uygulama kısmı desteklenmektedir.
Staj: Öğrencilerimizin 2 yıllık ön lisans programında yapmaları gereken 30 iş günü Endüstri Stajını İnegöl, Bursa veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde makine, kalıp imalatı, metal-sac işleme alanında faaliyet gösteren makine-kalıp-aparat-otomotiv tasarım ve/veya imalatı yapan firmalarda yapabilmektedirler.
İşyeri Eğitimi: 3. ve 4. yarıyılda ders niteliğinde olan İşyeri Eğitimi Dersi uygulamalarını ise Bursa ve İnegöl’ de makine-kalıp-aparat-otomotiv tasarım-imalatı, mobilya sektöründe kullanılan makine imalatı-metal mobilya parçaları ve aksesuarları tasarım ve/veya üretimi yapan firmalarda yapabilmektedirler.
Tasarımdan Üretime: Uludağ Üniversitesi’ne bağlı tüm birimlerin ve Yüksekokulumuzun ihtiyacı olan okul sırası–masa-kütüphane masası- amfi ve sınıf platformları-yerleşke giriş kapıları vb. çelik konstrüksiyon işleri CAD ortamında tasarlanarak, yüksekokulumuzun makine kaynak atelyemizde imalatı yapılmaktadır.
Teknik Gezi: Teorik dersleri desteklemek ve alanındaki uygulamaları göstermek amacıyla Bursa ve İnegöl organize sanayi bölgelerinde bulunan makine –kalıp- oto yan sanayi üretim yapan büyük –orta-küçük işletme düzeyindeki fabrikalara teknik geziler düzenlenmektedir. Ayrıca Bursa’da yapılan makine-metal işleme ve otomasyon fuarlara katılım sağlanarak, metal-sac işleme teknolojinde gelişmeler incelenmektedir.
Çalışma Olanakları: İnegöl MYO Makine Programı öğrencileri öğrenimlerine devam ederken dahi çalışmaya başlayabilmektedir. Bursa’nın makine-kalıp-aparat-otomotiv tasarım-imalat sektöründeki önemli yeri ve İnegöl’de mobilya sektöründe kullanılan makine imalatı-metal mobilya parçaları ve aksesuarları üretimi sayesinde stajyer, kısmı ve tam zamanlı çalışma imkanları program öğrencilerimizi beklemektedir. Ön lisans programını bitirerek İş hayatına başlayan öğrencilerimizin büyük çoğunluğu makine- metal imalat sektöründe CNC operatörü, CAM programlamacısı, CAD tasarımcısı ve teknik ressam olarak çalışmaktadırlar. İsterlerse kısa zamanda CAD-CAM sorumlusu, Ar-Ge sorumlusu, üretim sorumlusu gibi önemli görevlere yükselebilmektedir.
Dikey Geçiş: Makine ön lisans mezunu olarak DGS ile geçiş yapabilecek bölümler şunlardır:
• İmalat Mühendisliği
• Makine Mühendisliği
• Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
• Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği
• Mekatronik Mühendisliği
• Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
• Otomotiv Mühendisliği
• Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği
• Uçak Bakım ve Onarım
• Uçak Gövde ve Motor Bakımı
• Uçak Mühendisliği
Bunlara ek olarak Makine bölümü mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (DGS) İle Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi İle İşletme Fakültesi’nin Açık öğretim Lisans Programlarını; Atatürk Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi’nin Açık öğretim Lisans Programlarını; İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin Açık öğretim Lisans Programlarını Tercih Edebilecek Ön Lisans Programlarına (Programların 5. Yarıyılına Fark Dersleri Almadan Kayıt Yapılabilecektir) DGS ile geçiş hakkı bulunmaktadır.
|