
Prof. Dr. Nusret EKIN
Prof. Dr. Nusret Ekin 1932 yilinda Izmit’te dogmustur. Yatili yillarini geçirdigi Haydarpasa Lisesi sonrasi 1955 yilinda Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi’nden mezun olmustur. Ayni yil, Iktisat Fakültesi’nin Sosyal Siyaset Kürsüsü’ne asistan olarak katilan Profesör Ekin, 1959 yilinda doktor unvani, 1964 yilinda doçent unvani ve 1971 yilinda profesör unvani almaya hak kazanmistir.
1960 yilinda yaklasik iki yil A.B.D. Cornell Üniversitesi Endüstri ve Çalisma Iliskileri Fakültesi’nde (The New York State School of Industrial and Labor Relations) doktora sonrasi çalismalar yürütmüstür. Profesör Ekin akademik yasami boyunca birçok üniversitede misafir ögretim üyesi olarak bulunmustur. Bu üniversiteler arasinda London School of Economics, Bonn, Stuttgart, Münih ve Kiel Üniversiteleri öncelikle sayilabilir. Türkiye’de “Humboldt Bursiyerleri Dernegi’ni” kurmus ve uzun yillar baskanlik görevini üstlenmistir.
1965 yilinda Istanbul Üniversitesi ile Saarbrücken Üniversitesi’nin birlikte yürüttügü “Göçmen Isçiler” arastirmasinda arastirma sefligi görevini üstlenen Profesör Ekin, 1966 yilinda Washington’da International Manpower Institute tarafindan yürütülen “Gelismede Insangücü” projesinde Türkiye’yi 6 ay süre ile temsil etmistir. Ayrica DPT kalkinma planlari özel ihtisas komisyonlarinda baskanlik ve çalismalar yürütmüstür.
Türkiye’de sosyal siyaset bilim alaninin gelisiminin ilk dönemine sahitlik eden ve önemli katkilar sunan Profesör Ekin, özellikle endüstri iliskileri alaninda Türkçe ilk yayinlari gerçeklestiren ögretim üyeleri arasinda yer almaktadir. Akademik yasami boyunca 20’yi askin kitap, yaklasik 300 etüt, rapor ve makalesi yayinlanmistir.
1996 yilinda hazirlanan Sendikacilik Ansiklopedisi yayin kurulu üyeligi, MPM Danisma Kurulu üyeligi, Iktisat Fakültesi Mezunlari ve Mensuplari Vakfi Kurucu üyeligi ve ikinci baskanligi, Çalisma Bakanligi Yüksek Danisma Kurulu üyeligi görevlerinde bulunan Profesör Ekin, 1986 yilinda bir süreligine Ekonomik Forum gazetesinde “Bakis” basligi altinda alaniyla ilgili köse yazilari yazmistir.
Ayrica TESEV, Iktisat Fakültesi Mezunlari Cemiyeti, Türkiye-AB Dernegi, Dr. Nejat F. Eczacibasi Vakfi yönetim kurulu üyeligi görevlerinde bulunan Profesör Ekin, Uluslararasi Çalisma Örgütü’nün Uluslararasi Çalisma Konferansi’nda hükümet delegesi olarak Türkiye’yi birçok kez temsil etmistir.
Profesör Ekin, endüstri iliskilerinin çalisma yasamina dönük önemli bir fonksiyonu olan toplu is sözlesmelerinde resmi arabuluculuk görevini de 1963 yilindan itibaren uzun yillar sürdürmüstür. Bu görevinde endüstri iliskilerinin üçlü saçayagi olan devlet, isçi ve isveren örgütlerinin büyük sayginligini kazanmistir.
Çok sayida yayin ve bilimsel toplantilar gerçeklestiren Profesör Ekin’in, Türkiye’de endüstri iliskileri alaninda, kendi dönemine iliskin yaptigi bir diger önemli katki Türk Endüstri Iliskileri Dernegi’dir. Dernek, alanin en hararetli oldugu dönemde; devlet, isçi ve isveren taraflarini ulusal ve uluslararasi ortamda bir araya getiren önemli bilimsel zemin ve birliktelik olmustur.
Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi’nde 1974-1980 yillari arasinda dekan yardimciligi ve 1980-1985 yillari arasinda dekanlik görevlerinde bulunan Profesör Ekin, uzun yillar bölüm baskanligi görevini de yürütmüstür. Ayrica Profesör Ekin Istanbul Üniversitesi Iletisim ve Isletme Fakültelerinde, (Bursa) Uludag Üniversitesi Iktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde, Milli Güvenlik ve Harp Akademilerinde, askerlik hizmeti döneminde Deniz Harp Okulu’nda, Türk Is Sendikacilik Koleji’nde, Yakin ve Ortadogu Çalisma Enstitüsü’nde ögretim üyeligi yapmistir.
Profesör Ekin 17 Temmuz 1999 tarihinde, 44 yillik çalisma yasami sonrasi Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi’nden emekli olmustur. 3 Haziran 2003’de vefat eden hocamiz Nusret Ekin, en yakin arkadasi Prof. Dr. Toker Dereli’nin degerlendirmesiyle “ insancil yönleri kuvvetli, zeki ve espiritüel, çevresi için daima mutluluk ve nese kaynagi” bir kisiydi.