Prof. Dr. Nevzat YALÇINTAŞ

 

                                                                                             

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş

1933 yılında Ankara’nın Keskin ilçesinde dünyaya gelen Prof. Dr. Yalçıntaş, 1951 yılında Ankara Ticaret Lisesinden, 1954 yılında da İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’ndan mezun oldu. 1957 yılında  Caen Normandy Üniversitesi  (Fransa) Hukuk ve İktisadi İlimler Fakültesi’nde pekiyi derece ile ve ödüllü olarak iktisat doktora çalışmasını tamamladı. Yalçıntaş  1962-1963 yıllarında  London School of Economics and Social Sciences (İngiltere) bünyesinde  doçentlik çalışmaları yaptı ve 1965 yılında  “Emek Arzında Tersine Elastikiyet” konulu teziyle doçent oldu. 1971 yılında da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde profesör ünvanını aldı.

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, üniversite mezuniyeti sonrasında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde iktisat uzmanı olarak çalışma hayatına başladı. Askerlik görevini Genelkurmay Başkanlığı Araştırma ve Geliştirme Kurulu’nda yedek subay olarak tamamladı. Akademik kariyerine 1959 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Kürsüsünde başlayan Yalçıntaş, kısa bir süre sonra İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Sosyal Siyaset Kürsüsünde göreve başladı ve 1999 yılına kadar akademik görevini bu birimde sürdürdü. 1968-1971 yılları arasında Milli Türk Talebe Birliği Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde dersler de veren Yalçıntaş, Devlet Planlama Teşkilatı, Sosyal Planlama Daire Başkanı olarak görev yaparken kuruluş çalışmalarında büyük katkıları olan Bursa Üniversitesi, İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesinde 1977-1982 yılları arasında lisans ve lisansüstü dersler verdi.

1973-1975 yılları arasında Avrupa Göçmen İşçiler Kurulu üyesi olarak görev yapan Yalçıntaş, 1975 yılında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü görevine gelmiştir. 1982-1986 yılları arasında İslam Kalkınma Bankası Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Başkanı, 1986-1990 yılları arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Başmüşavir ve Yüksek İstişare Kurulu başkanı olarak görev yapan Yalçıntaş, çok sayıda özel sektör kuruluşunda üst düzey danışmanlık yapmıştır.

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, aralarında doğrudan kurucusu olduğu İslami İlimler Araştırma Vakfı; Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal Vakfı, Türk Dil ve Edebiyatı Derneği, Şişli Camii Vakfı, İş Dünyası Vakfı, Türkiye Milli Kültür Vakfı ve Ahıskalılar Derneği faaliyetlerine katıldı. Ayrıca 1988-1999 yılları arasında uzun denilecek bir süre Aydınlar Ocağı Genel Başkanlığı görevini yürütmüştür. 1999 yılında Fazilet Partisi’nden 21. Dönem İstanbul milletvekili olarak ve daha sonra AK Parti İstanbul milletvekili olarak 23. Dönem TBMM’de görev yapmıştır. Milletvekili olarak görev yaptığı dönemde  Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu (AGİTPA) Başkan Yardımcısı ve Türk Grubu Başkanı; Türkiye-Rusya Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerini yapmıştır.  Sivil toplum kuruluşlarında gösterdiği gayretlerin bir yansıması olarak Rotterdam İslam Üniversitesi (IUR) Şeref Başkanı (2003), Avrupalı Müslümanlar Birliği (EMU) kurucu şeref başkanı(2005) görevlerinde de bulunmuştur.  Prof. Dr. Yalçıntaş aynı zamanda Gazete köşe yazarlığı da yapmıştır.

Ağırlıklı olarak Türkiye’nin sosyal bünyesi ve sosyal siyaset konularında olmak üzere çok sayıda kitap, kitap bölümü, yurtiçi ve yurtdışında yayınlanan makale, rapor ve tebliği bulunan Yalçıntaş’ın yayınlarından bazıları Almanca, Arapça, İngilizce ve Japonca dillerinde yayımlanmıştır. Yaş haddinden emekli olarak Üniversiten ayrılan Yalçıntaş; İslam ve Hayat, Avrupa’da Yükselen Hilal, Avrupa Birliği ve Kıbrıs, Avrupa Birliği ve Türkiye, Türk Birliği, Amerika’nın Irak Macerası, Uluslararası Eksende Terör ve Türkiye/ Terör Nasıl Bitirilir (Prof. Dr. Mahir Kaynak ve Ahmet Almaz ile birlikte), Türkler, İslamiyet ve Hilafet ( Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ile birlikte), Gelişen Türkiye ve Yeni Anayasa, Avrupa Birliği mi? Türk Birliği mi?, Türkiye’yi Yükselten Yıllar: Hatıralar, Kırım Ey Güzel Kırım(Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve Zafer Karatay ile birlikte), Islam, Life and Terror, konularında kitaplar yayınlamıştır.

Evli ve iki çocuk babası olan, Fransızca, İngilizce ve Arapça bilen Yalçıntaş, 15 Temmuz 2016 tarihinde 83 yaşında İstanbul’da vefat etmiştir.


 

 

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [19-Şub-2021 08:39]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [19-Şub-2021 08:42]

İçerik Görüntüleme : [6.116]