Haber

16.05.2017 16:09:23

32. Uluslararasi Maliye Sempozyumu (IPFC) Uludag Üniversitesi ev sahipliginde basladi

Uludag Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü tarafindan düzenlenen 32. Uluslararasi Maliye Sempozyumu (IPFC) Antalya Kemer’de basladi. Sempozyuma, dünyanin ve Türkiye’nin farkli üniversitelerinden yaklasik 250 akademisyen ve maliye uzmani katildi.

Türkiye’nin en köklü bilimsel organizasyonlarindan birisi olan Maliye Sempozyumu’na 2017 itibariyle uluslararasi olma özelligi kazandirildi. Sempozyum bu boyutuyla ilk kez Uludag Üniversitesi tarafindan gerçeklestirildi. Etkinligin açilis töreninde konusan ev sahibi Uludag Üniversitesi’nin Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Yüce, “2018 yilinda küresel GSYH’nin ilimli bir gidisatla yükselecegi tahmin edilmektedir. OECD verilerine göre iktisadi ve mali güven unsurlari politikalar yönünden tartisilmakla birlikte tüketim, yatirim, ticaret ve üretkenlik gibi unsurlar kirilma noktalari ile karsi karsiyadir.  Küresel krizden bu yana süren kirilganliklar; yüksek borçluluk, zayif bankacilik sistemi, düsük verimlilik, demografi ve gelir dagilimindaki sorunlar büyümenin güçlenmesini engellemektedir. 2016 yili reel GSYH büyümesi dünyada %3, ABD’de %1,6; Euro bölgesinde %1,7, Japonya’da %1, Kanada’da %1,4; Ingiltere’de %1,8, Çin’de %6,7, Hindistan’da %7, Brezilya’da %-3,5, G-20 ülkelerinde %3,1; dünyanin geri kalaninda ise %2,3 olarak kaydedilmistir.  Euro bölgesinde 2013 yilinda baslayan ilimli ekonomik büyüme 2016 yilinda da devam etmistir. Zayif iç talep ise 2017’de büyümede kismi düsüse neden olabilir. OECD Geçici Ekonomik Görünüm Raporu çerçevesinde reel GSYH tahminlerine göre dünya GSYH büyümesinin ilimli ama yavas bir artis ile 2017’de %3,3; 2018’de ise %3,6’ya yükselecegi belirtilmistir. Küresel büyümenin ilimli bir toparlanma gösterecegi tahmin edilmekle birlikte bu büyümenin yavas kalacagi tahmin edilmektedir” dedi.

GELISMEKTE OLAN ÜLKELER KÜRESEL BÜYÜMEYE KATKI SAGLAYACAK

Prof. Dr. Mehmet Yüce konusmasina söyle devam etti: “2016 yilinda ekonomi göstergeleri bakimindan olumsuz gidisata sahip Rusya ve Brezilya’daki toparlanma, Hindistan’da devam eden güçlü büyüme ve Çin ekonomisinin dengelenmesi sonrasi gelismekte olan ülkelerin 2017 yilinda küresel büyümeye katki saglayacagi düsünülmektedir. Küresel ve ülke politikalarinda büyümenin güçlendirilmesi ve daha kapsayici olmasi için riskleri yönetmesi gerekmektedir. Ülkelerin etkili mali girisimleri uygulamak için artan mali alani kullanmalari gereklidir. Talebi artirma ve hükümetlerin vergi ve harcama politikalarinin uzun vadeli büyüme ve esitligi desteklemesi bu noktada önem arz etmektedir. Mali güvenlik açiklari ve politika riskleri, bu ilimli toparlanmayi ise rayindan çikarabilir. Bu nedenle büyümeyi daha güçlü ve kapsamli yapabilme ile riskleri yönetmede kapsayici politikalar izlenmelidir”

TÜRKIYE’NIN EN ÖNEMLI BILIM ORGANIZASYONLARINDAN

Uludag Üniversitesi Iktisadi ve Idare Bilimleri Fakültesi Maliye Bölümü Baskani Prof. Dr. Adnan Gerçek ise konusmasina Maliye Sempozyu’mun tarihsel gelisimini özetleyerek basladi. Gerçek, sempozyumun Türkiye’nin en köklü bilimsel organizasyonlarindan biri oldugunu ve hazirlik süreci kapsaminda Bilim Kurulu toplantilarinin Uludag Üniversitesi kampüsünde yapildigini aktardi. Uludag Üniversitesi I.I.B.F. Maliye Bölümünden olusan Sempozyum Düzenleme Kurulu olarak 10 ögretim üyesi ve 11 arastirma görevlisi yogun bir çalisma yürüttügünü belirten Gerçek, bu süreçte desteklerini esirgemeyen Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Yüce’ye tesekkür etti.

 

Sempozyum, 13 Mayis Cumartesi günü sona erecek.



Bilgi

Okunma Sayısı: 2183
Eklenme Tarihi: 16.05.2017 16:09:23
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş