BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, Bursa Uludağ Üniversitesinin önlisans, lisans ya da lisansüstü programlarında öğrenim gören ve herhangi bir engeli nedeniyle özel gereksinimleri bulunan öğrencilere yönelik olarak yapılacak çalışmaları yürütmek ve koordine etmek amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi Engelli Öğrenci Biriminin kurulması ve çalışma usul ve esaslarının düzenlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönerge, Bursa Uludağ Üniversitesi Engelli Öğrenci Biriminin görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönerge, 01/07/2005 tarih ve 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 15 inci maddesi ile 14/08/2010 gün ve 27672 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma Koordinasyon Yönetmeliğinin 11 inci ve 12 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;
- Akademik Birim: Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesinde bulunan enstitü, fakülte, yüksekokul ile meslek yüksekokulunu,
- Ders: Bursa Uludağ Üniversitesi ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında yer alan zorunlu ve seçmeli dersleri,
- Engelli Öğrenci: Doğuştan ve/veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama güçlükleri olan ve/veya korunma, bakım, rehabilitasyon, iyileştirme, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan yükseköğrenim öğrencisini,
ç) Engelli Öğrenci Birimi (Engelsiz Uludağ): Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliğine göre kurulan Bursa Uludağ Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimini,
- Engelli Öğrenci Birim Temsilcisi: Bursa Uludağ Üniversitesi akademik birimlerindeki engelli öğrenci temsilcisini,
- Koordinatör: Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörünü,
- Rektör/Rektörlük: Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörünü/Rektörlüğünü,
- Sınav: Bursa Uludağ Üniversitesi ön lisans, lisans ve lisansüstü programlarında yapılan ara sınav, ara sınav mazeret, yarıyıl/yılsonu sınavları ile bütünleme, ek sınav gibi yazılı, sözlü ve uygulamaları sınavlarını,
ğ) Staj: Bursa Uludağ Üniversitesi Uygulamalı Eğitimler Yönergesinde tanımlanan stajı,
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Engelli Öğrenci Biriminin Kuruluşu, Birim Koordinatörü, Birimin Görevleri, Engelli Öğrenci Temsilcisi
Engelli öğrenci birimi
MADDE 5 - (1) Engelli Öğrenci Birimi, Üniversitede öğrenim gören engelli öğrencilerin; Üniversitenin olanaklarına ve hizmetlerine adil bir biçimde erişimlerini sağlamaya ve onların gelişimlerini destekleyen bir ortam oluşturmaya yönelik çalışmalar yapar.
(2) Engelli Öğrenci Birimi faaliyetlerini Rektör tarafından görevlendirilen Rektör Yardımcısı başkanlığında ve sorumluluğunda yürütür. İlgili Rektör Yardımcısının görevleri aşağıdaki gibidir:
- Gerekli gördüğü hallerde birim toplantılarına başkanlık etmek.
- Birim çalışmalarının amaca uygun yürütülmesi için gerekli tedbirleri almak.
- Birimin yıllık faaliyet raporlarını Rektöre sunmak. ç) Birimi temsil etmek.
- Bu Yönerge ile kendisine verilen diğer görevleri yapmak.
Engelli öğrenci biriminin görevleri
MADDE 6 - (1) Engelli öğrenci biriminin görevleri aşağıdaki gibidir:
- Önlisans, lisans ya da lisansüstü programlarına kayıt yaptıran engelli öğrencileri, ilk kayıt yaptırdıkları sırada ilgili daire başkanlığı ile iş birliği yaparak tespit etmek.
- İlgili daire başkanlıkları ile iş birliği yaparak birimin tanıtım faaliyetlerini yürütmek.
- Engelli öğrencilerin öğrenimleri süresince akademik, idari, fiziksel, psikolojik, sosyal ya da barınmaya ilişkin karşılaştıkları güçlükleri, ihtiyaçlarını ve taleplerini ilgili öğrencilerle iş birliği içinde belirlemek.
ç) Belirlenen ihtiyaçların karşılanması, güçlüklerin ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi için yapılması gereken çalışmaları planlamak, işbirliği için Üniversitenin ilgili birimlerine aktarmak, uygulamaları izlemek ve değerlendirmek.
- Engelli öğrencisi bulunan akademik birimlerdeki öğretim elemanlarını, öğrencinin sınırlılıkları, ihtiyaç duyduğu fiziksel, akademik, sosyal ve eğitsel destekler hakkında bilgilendirmek amacıyla, yayın yapmak, bilgilendirici doküman hazırlamak, ilgililere danışmanlık hizmeti vermek, gerektiğinde hizmet içi eğitimler vermek.
- Enstitü, Fakülte ve Yüksekokul Engelli Öğrenci Koordinatörlerinin katılımıyla, bölüm/program öğretim elemanları ve Üniversitenin diğer ilgili birimleri ile iş birliği içinde engelli öğrencilere gereksinim duydukları öğrenme-öğretim desteğinin verilmesi konusunda gerekli düzenlemelerin yapılmasına katkı sağlamak, bu kapsamda, engelli öğrencilere gereksinim duydukları ders materyallerinin, araç ve gereç temininin sağlanması konularında gerekli çalışmaları yürütmek.
- Engelli öğrencilerin bulundukları akademik birimlerde, ölçme ve değerlendirme süreçlerine adil şartlarda katılabilmeleri için gerekli düzenlemeleri önermek ve onaya sunmak.
- Engelli öğrencilerin engelinin doğasından kaynaklanan farklılıklarını dikkate alarak, sınavlarla ilgili ek süre, mekân, materyal, refakatçi okuyucu sağlanması gibi gerekli destekleri belirlemek, düzenlemelerin yapılması konusunda ilgili birimlere danışmanlık yapmak, gerektiğinde işbirliği sağlamak.
ğ) Engelli bireylere karşı kapsayıcı, yapıcı ve hoşgörülü tutum geliştirilmesini teşvik etmek için Üniversite genelinde seminer ve benzeri faaliyetler düzenlemek, bu amaçla projeler geliştirmek.
- Engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirilmesi için ilgili ulusal ve uluslararası organizasyonlarla işbirliği yapmak.
ı) Üniversite yerleşkeleri ile bu yerleşkelerde bulunan yapılar ve açık alanların engelli öğrenciler için ulaşılabilir olması amacıyla üst yönetime öneriler sunmak.
- Engelli öğrencilere yönelik olarak, mezuniyet öncesi ve sonrası iş olanakları, staj imkânları hakkında bilgilendirici, yönlendirici faaliyetlerde bulunmak, bu kapsamda ilgili birimlerle iş birliği yapmak.
- İlgili birimler ile işbirliği içinde web sitesi hazırlamak.
- Gerek Rektörlüğün gerek Engelli Öğrenci Biriminin aldığı kararlar ile belirlediği stratejilerin uygulanmasını denetlemek
- Birim faaliyetleri için ihtiyaçları belirleyerek, yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve her yıl Aralık ayı sonunda Rektörlüğe sunmak.
Birim Koordinatörü
MADDE 7 - (1) Rektör tarafından Engelli Öğrenci Birimine, özel eğitim alanı ile ilgili uzmanlığı bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından bir koordinatör görevlendirilir. Koordinatörün görev süresi üç yıldır.
- Koordinatörün görevleri aşağıdaki gibidir:
- Engelli öğrencilere ilişkin olarak mevzuatta Üniversiteye yüklenen görev ve sorumlukların Engelli Öğrenci Birimi marifetiyle yürütülmesini sağlamak.
- Görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinde Üniversitenin akademik ve idari birimleri ile iş birliği yapmak.
- Birim kararlarının uygulanmasını sağlamak.
ç) Birimin çalışmalarıyla ilgili yıllık faaliyet raporu hazırlamak ve Rektör Yardımcısına sunmak.
- Birimin personel ve donanım ihtiyaçlarını tespit ederek Rektörlük makamına sunmak.
- Koordinatör, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere bir yardımcı görevlendirebilir. Koordinatör yardımcısı, Koordinatörün verdiği görevleri yerine getirir ve görevi başında bulunamadığı zamanlarda kendisine vekâlet eder. Koordinatör yardımcısının görev süresi Koordinatörün görev süresiyle sınırlıdır.
Engelli öğrenci birim temsilcisi
MADDE 8 - (1) Üniversiteye bağlı akademik birimlerde kayıtlı engelli öğrenciler hangi engel grubunda yer aldığına bakılmaksızın kendi aralarında yapacakları oylama ile bir engelli öğrenci birim temsilcisi ve yardımcısı seçerler. Temsilci ile yardımcısının görev süresi öğrencilik süresiyle sınırlı olup, seçim tarihinden itibaren ikinci yılın bitimiyle sona erer.
- Temsilci ve yardımcısı, bölüm ya da program ayrımı yapılmaksızın enstitü, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu bazında seçilir.
- Temsilci ilgili birimdeki engelli öğrenciler ile akademik birim yönetimi arasında iletişimi
sağlar.
- Seçim işlemleri Engelli Öğrenci Birimi ile ilgili Akademik Birim koordinasyonunda
gerçekleştirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 9 - (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 10 - (1) Bu Yönerge, Bursa Uludağ Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği 02 Şubat 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü yürütür.