Eklemeli İmalat yöntemi son yıllarda klasik parça üretim yöntemlerine alternatif oluşturacak bir üretim yöntemi olarak karşımıza çıkmış ve kullanımı da her geçen gün artmaktadır. Bu teknik, başlangıçta üretilen ürünlerin seri imalat öncesi prototiplerinin üretilmesi amacıyla kullanılsa da günümüzde doğrudan fonksiyonel ürün olarak kullanım alanı bulmaya başlamıştır. Bu üretim teknolojisi ile üretilen ürünler doğrudan ilgili ürünlerin üzerine monte edilip kullanılabilmektedirler. Bu kullanımda, eklemeli imalat alanında ortaya çıkan yenilikçi teknolojilerin, yeni malzeme kullanımlarının, metal tozlarından metalik ürünlerin imal edilmesinin ve böylece artan parça mukavemetlerinin payı büyüktür.
Bu üretim teknolojisi, talaşlı imalatın tersine malzemenin katman katman ve üst üste eklenmesine dayanmaktadır. Özellikle klasik üretim yöntemlerinde yer alan kalıplama ihtiyacının olmaması, klasik üretim yöntemleri ile üretilemeyecek karmaşıklıkta parça üretimine izin vermesi, tasarımcının daha özgün, daha hafif ve mukavemetli parça üretimi serbestliğine sahip olması bu yöntemin öne çıkan avantajlarıdır. Günümüzde özellikle üretim hacmi düşük ve orta büyüklükte ürün üreten sektörler içindeki kullanımlarının gittikçe arttığını görmekteyiz. Özellikle havacılık, medikal ve mücevher sektörlerinde kullanım alanı bulmuştur. Her geçen gün yeni üretim teknikleri ve yeni malzeme kullanımlarının artması ile beraber otomotiv sektöründe de bazı parçaların eklemeli imalat yöntemi ile üretilme sürecinin başladığını görmekteyiz. Özellikle daha hafif parça tasarımına izin vermesi nedeniyle, bu değişimin önümüzdeki yıllarda gittikçe artacağı tahmin edilmektedir. Eklemeli imalat üretim yöntemi sadece bu sektörler ile sınırlı kalmayıp inşaat, reklam ve tüketici ürünleri imalat sektörlerinde de gittikçe daha fazla kullanım alanı bulmaktadır.
Bu gelişmelere paralel olarak bu alanda yetişmiş insan gücü ve teknik personel ihtiyacı kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca Üniversitemizde yakın zamanda kurulan ve altyapı oluşturma çalışmalarının devam ettiği Eklemeli İmalat Araştırma ve Uygulama Merkezi ile de ortak kullanım alanları oluşturulması hedefleri dikkate alındığında Eklemeli İmalat Ana Bilim Dalı’nın açılması kaçınılmaz olmuştur. Disiplinlerarası bir içerikte açılan Eklemeli İmalat Ana Bilim Dalı, farklı bilim dallarından öğrenci kabul edecektir.
Üniversite üst yönetiminin desteğiyle açılan ve 2021-2022 Güz yarıyılında eğitim ve öğretim hayatına başlayacak olan Eklemeli İmalat Ana Bilim Dalı, yüksek lisans seviyesinde mezun verecek olup, ilerleyen yıllarda doktora programının da açılması planlanmaktadır.
Prof. Dr. Necmettin Kaya
Ana Bilim Dalı Başkanı