Uludag Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü Resim-is Egitimi Anabilim Dali ögrencileri, final projelerinde ilginç bir performans sergiledi. Ögrenciler, final projeleri kapsaminda yerli ve yabanci ünlü ressamlarin bazi eserlerini canlandirarak ilginç bir performans gerçeklestirdi.
Uludag Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü Resim-is Egitimi Anabilim Dali son sinif dersi olan “Müze Egitimi ve Uygulamalari”dersi kapsaminda final projesi olarak gerçeklestirilen performans, 36 ögrencinin katilimiyla, Anabilim Dali girisinde izleyiciyle bulustu. Resim tarihine damga vuran sanatçilarin ünlü eserlerinin canlandirilmasi, izleyenlerden büyük ilgi gördü.
Dersin yürütücüsü olan Aras. Gör. Dr. Tugba Gürkan Senyavas, yurt disindaki bir sokak festivalinde gerçeklestirilen kostüm yürüyüsünden ilham alip bunu yaratici dramayla beslediklerini ve ögrencilerle birlikte derse uyarlayarak bu projeyi gerçeklestirdiklerini söyledi.
Yarinin ögretmenlerinin yenilikçi ve yaratici olabilmelerine isik tutmaya çalistiklarini belirten Dr. Senyavas, “Bu performans, müze egitiminin sanat egitimi baglaminda ele alinisina farkli bir örnek sunuyor. Ögrenciler yaparak, yasayarak ögrenme ve ögretme deneyimi kazaniyor” dedi.
Dersin yürütücüsü Dr. Senyavas’in verdigi bilgiye göre her ögrenci öncelikle, yerli ve yabanci ressamlarin yaptiklari portre resimlerini inceleyerek kendine en çok benzeyen eseri buldu. Sonra da, kostümü, aksesuari ve makyajiyla portreyi birebir canlandirarak resim çerçevesine girdi.
Tüm ögrenciler hazirlandiklari atölyeden çikarak koridordan geçtikten sonra bina girisinde dikdörtgen biçiminde dizildi ve bir portre müzesi olusturdu. Her ögrenci kendi canlandirdigi portrenin durusunu aldi. Portreyi canlandiran ögrenciler, müzeyi gezen meraklilara resim veya ressamla ilgili de bilgiler verdi.
Etkilesimli bir portre müzesi deneyimi yasayan izleyiciler, klasik müze anlayisi disinda çagdas bir müze etkinligiyle karsilasarak gerekli bilgileri birebir resimlerin kendisinden dinlediler.
Performansta, Vincent Van Gogh, Johannes Vermeer, William Adolphe Bouguerau, Pablo Picasso, Henri Matisse, Rene Magritte, Edgar Degas, Raffaello Sanzio, Oscar Kokoschka gibi farkli dönem ressamlarinin yani sira Mihri Müsfik, Ibrahim Çalli, Nuri Iyem, Osman Hamdi Bey, Hale Asaf gibi Türk resim tarihine damgasini vurmus isimlerin resimleri de yer aldi.
PROJEDE YER ALAN ÖGRENCILER
Final projesinde su ögrenciler yer aldi: Serkan Bostanci, Songül Aslan, Melike Polat, Elif Çelik, Elif Cerev, Betül Korkmaz, Münevver Müge Çevirgen, Onur Erten, Seyma Sönmez, Ismail Akgün, Beyza Gelget, Zekiye Yalman, Merve Sapçi, Nesrin Çay, Yeliz Akbayrak, Ilayda Özcan, Seçil Çelikkaya, Onurhan Serbest, Buket Keskin, Tugçe Sanu, Meltem Ulusoy, Nihan Akgün, Serdar Özyurt, Sena Enginler, Hatice Kurtulus, Saliha Nur Özbek, Ayse Demiralp, Nuray Dogan, Ceyda Can, Ebru Eminoglu, Ömür Göktepeliler, Ali Kizilarslan, Hanife Eren, Irem Nur Bulut, Dilara Ince ve Burcugül Güven.