Haber

13.01.2022 15:29:16

Yasamin Sihirli Yillarinda Sosyal-Duygusal Gelisimin Desteklenmesi: SESDECE PROJESI

Yasamin Sihirli Yillarinda Sosyal-Duygusal Gelisimin Desteklenmesi: SESDECE PROJESI

Ögretmenlerin erken çocukluk döneminde sosyal ve duygusal becerileri yaratici drama yoluyla gelistirilebilmelerine yönelik farkindalik olusturmak ve iyi uygulamalari hayata geçirmek için Bursa Uludag Üniversitesi ve Yildirim ilçe Milli Egitim Müdürlügü isbirligi ile SESDECE Projesi hazirlanmis ve 2021-2022 egitim-ögretim yilinda yürürlüge girmistir. Erasmus plus programi kapsaminda Avrupa Birligi Egitim ve Gençlik Programlari Merkezi Baskanligi’nca kabul edilen 2020-1-TR01-KA201-094111 sözlesmeli “Erken Çocukluk Döneminde Sosyal ve Duygusal Becerilerin Gelistirilmesi” (SESDECE) projesi, Türkiye’nin de aralarinda bulundugu Irlanda, Macaristan, Italya ve Litvanya olmak üzere bes ülkedeki anaokulu müdürleri ve ögretmenleriyle yürütülmektedir. Proje, okulda uyum süreci kapsaminda aile ve ögretmen egitimine odaklanarak basta yaratici drama olmak üzere farkli ögretim yöntemleri ile çocuklarin sosyal-duygusal gelisimini güçlendirmeyi amaçlamaktadir.

Bursa Uludag Üniversitesi’nden Prof. Dr. Figan AKÇA, Dr. Sehnaz SUNGURTEKIN ve Dr. Nuray KOÇ projenin egitim-ögretim etkinliklerini yürütmektedir.

SESDECE Projesi’nin ilk toplantisi ve egitim-ögretim etkinlikleri Litavanya’nin Kaunas sehrinde gerçeklestirildi.

Projenin ilk toplantisi ve egitim-ögretim etkinlikleri Litvanya'nin Kaunas kentinde 21 egitimcinin yüz yüze katilimiyla gerçeklestirildi. Türkiye (Bursa/Yildirim Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ve Bursa Uludag Üniversitesi), Litvanya (Kauno lopšelis-darželis "Giliukas"), Italya (Istituto Comprensivo Garibaldi-Leone), Macaristan (Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Muvészeti Iskola) Kuzey Irlanda'nin sanal katilimi (Windmill Integrated Primary School Limited) ile bir hafta boyunca erken çocukluk döneminde sosyal ve duygusal becerilerin gelistirilmesine yönelik yaratici drama atölyeleri düzenlendi.

Bir Waldorf Okulu olan Kaunas’taki anaokulda okul müdürü Jurate Stakeliuniene ve proje koordinatörü Almeda Kmieliauskaite ortak ülkelerden gelen ögretmenleri karsilayarak projenin açilis konusmasini Yildirim ilçe Milli Egitim Müdürlügü’nden proje koordinatörü Onur GÖKDOGAN ile birlikte gerçeklestirdiler.

Törende Litvanyali anaokulu ögrencileri küçük bir dans gösterisi ile bir dramatik hikâyeyi rol oynayarak canlandirdilar.

Açilis töreninin ardindan Bursa Uludag Üniversitesi'nden Prof. Dr. Figen AKÇA, erken çocukluk dönemindeki sosyal ve duygusal sorunlarin neler oldugu ve nasil tanimlandigi konusunda bir sunum yapti. Sunumlarin ardindan katilimcilar arasinda iletisim ve etkilesimi güçlendirmek amaciyla tanisma etkinlikleri ve buz-kirma oyunlari (ice-breaking) gerçeklestirildi.

Hareketliligin ikinci-üçüncü ve dördüncü günlerinde farkli oturumlar seklinde Dr. Nuray KOÇ ve Dr. Sehnaz SUNGURTEKIN tarafindan projenin egitim-ögretim etkinlikleri kapsaminda yaratici drama atölyeleri düzenlendi. Yaratici drama yoluyla sosyal ve duygusal gelisim temelinde deneyimsel ögrenme, dogaçlama ve rol oynama teknikleriyle kisinin kendi duygularini tanimasi ve çevredekilerin duygularini anlamasi üzerine çalisilmistir. Atölyelerde hikayelerden, müzik, dans ve devinimden yola çikarak yaratici drama ile sosyal ve duygusal gelisimin önemi irdelendi, ögretmenlerde bu yönde farkindaliklar olusturuldu.

Sonraki oturumlarda projedeki ortak kurumlar tarafindan kendi ülkelerinde uygulanan okula uyum süreçleri ve iyi uygulamalarin sunumlari yapildi. Bu sunumlar okul öncesi ögretmenleri, psikologlar/psikolojik danismanlar ve okul yöneticileri olmak üzere üç farkli alanda gerçeklestirildi. Bu oturumlarda her ülkedeki kurum temsilcileri kendi ülkelerinde uygulanan süreçlerin benzer ve farkli yönlerini tartisarak, egitim sistemlerinin ülkelerin okula uyum süreçlerindeki uygulamalarini paylastilar.

Hareketliligin besinci günündeki toplantida Prof. Dr. Figen Akça, proje sürecinde ilgili ölçekler yoluyla veri toplama sürecinin nasil, ne sekilde ve hangi araliklarla uygulanacagi konusunda bir sunum gerçeklestirdi.

Hareketliligin altinci gününde hareket sonrasina yönelik katilimcilarin duygu ve düsünceleri açik uçlu bir anket formu yoluyla alindi.

Katilim belgelerinin dagitimi, ev sahibi kurum yöneticilerinin kapanis konusmalari ve katilimcilarin dilek ve temennileri ile projenin ilk hareketliligi son buldu.  Projedeki egitim-ögretim etkinliklerin öncesinde uygulanan ön anket formlarinin sonuçlarina göre, katilimcilarin %70'i ilk kez Erasmus+ hareketliligine katiliyor ve Erasmus+ programlari hakkinda ortalamanin altinda bir bilgiye sahip. Bununla birlikte katilimcilar yaratici drama ile ilgili çok az bir bilgiye sahip olduklarini ve ilk kez bir yaratici drama atölyesine katildiklarini belirtmislerdir (%84).



Bilgi

Okunma Sayısı: 2335
Eklenme Tarihi: 13.01.2022 15:29:16
Güncelleme Tarihi: 13.01.2022 16:14:40

Paylaş