Haber

24.04.2024 15:06:23

Uluslararasi Gürültü Farkindalik Günü

1996 yilinda baslatilan ve her yil Nisan ayinin son Çarsamba günü, 'Uluslararasi Gürültü Farkindalik Günü' olarak kutlanmaktadir.

"Okulda Gürültü Kirliligi, Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi" projesi kapsaminda, fakültemiz ögretim üyesi Prof. Dr. Mizrap Bulunuz'un da dahil oldugu çalismalari incelemek için sayfayi ziyaret edebilirsiniz. 

Arastirmalar uygun fiziksel çevre ve ögrenme ortaminda egitim gören çocuklarin okuma, dinleme, dil gelisimi ve matematikte daha basarili olduklarini göstermektedir. Ülkemizdeki ögrenciler yilda yaklasik 2.000 saatini akustik tasarim ve ses izolasyonundan yoksun okullarda geçirmektedir. Yapilan arastirmalar okullarda gürültü düzeyinin yönetmelikte belirtilen üst sinirlarin iki katina kadar ulasabildigini göstermektedir. Bu projenin hedefi tüm gelismis ülkelerde oldugu gibi ülkemiz çocuklarinin da en dogal hakki olan saglikli bir ögrenme ortamina kavusmalarina katki sunmaktir. Arastirmanin amaci:

  • Ses yalitimi yapilmis ve yapilmamis okullarda akustik parametre ölçümleri yaparak okulda gürültü düzeyine etkisi degerlendirilmek
  • Özelikle ögrencilerin davranislarindan kaynakli gürültüler basta olmak üzere, bina içinde zil sesi veya diger cihaz ve teçhizatlardan kaynakli gürültü ve etkileri konusunda farkindalik ve bilinç kazandirarak okulda gürültü düzeyinin düsürülmesine katki saglayacak egitim programi gelistirip uygulanmak ve degerlendirmek
  • Okulda gürültü kirliligini önlemeye yönelik verilen egitim ve yapilan faaliyetlerin okul idareci, ögretmen ve ögrencilerde farkindalik ve duyarlilik olusmasina etkisini incelemek.


Bilgi

Okunma Sayısı: 859
Eklenme Tarihi: 24.04.2024 15:06:23
Güncelleme Tarihi: 24.04.2024 15:11:28

Paylaş