Sikça Sorulan Sorular

 

1-Üniversitenizi kazandim. Kaydimi nasil yapabilirim?

Üniversitemize 2022-YKS ile kayit hakki kazanan adaylar kayit islemlerini; ÖSYM’nin belirtigi tarihler arasinda https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden yapabilirler. Bu adrese E-Devlet sifresi ile girerek, ‘E-Hizmetler’ sekmesinden açilacak sayfanin sonunda yer alan ‘Yüksekögretim Kurulu Baskanligi’ basligi altindaki ‘Üniversite E-Kayit’ sekmesinden kayit islemlerini tamamlayabilirler. Kayit isleminden sonra mutlaka kayit yapildigina dair belge alinmalidir. Bu yöntemle kayit islemini tamamlayan ögrencilerin Üniversitemize kayitlarla ilgili olarak gelmelerine veya herhangi bir belge getirmelerine gerek yoktur.

2-E-Kayit yapamiyorum. Ne yapabilirim?

E-Devlet üzerinden E-Kayit islemini yapamayan adaylarin kayit islemi Üniversitemizde Web sayfamizda belirtilen  tarihler arasinda yapilacaktir.

3-E-Kayit yaptirdim. Üniversitenize gelip kayit yaptirmam gerekiyor mu?

E-Devlet’ten kayit yaptirip, kayit yaptirdiginiza dair belgenin çiktisini aldiysaniz, kayit için Üniversitemize gelmelerine ve herhangi bir belge getirmelerine gerek yoktur. 

4-Otomasyon Sifremi unuttum, Sifrem yanlis vb. durumlarda sisteme girmek için ne yapmaliyim?

Fakültemiz  egtogis@uludag.edu.tr ya da uumob@uludag.edu.tr adresine mail atarak sifrenizi yenileyebilirsiniz.

5-Ders kaydimi nasil yapabilirim?

Ders kayitlari Üniversitemiz WEB sayfasinda akademik takvimde belirtilen  tarihler arasinda otomasyon sistemi üzerinden size verilen sifreler ile yapilacaktir. Derslere yazilim ve kayit yenileme islerinin tümünden ögrenciler sorumlu olup, bu islemleri kendileri yapmakla yükümlüdürler. Ögrenci, her yariyilin baslamasindan önce, akademik takvimde belirtilen sürelerde varsa harç borcunu ödedikten sonra otomasyon üzerinden döneminde  alacagi dersleri seçer ve seçmis oldugu dersleri onaylayarak kesin kayda dönüstürür. Konu ile ilgili duyurular Üniversitemiz web sayfasinda süreç içerisinde yapilmaktadir. Tamamlanamayan ders kaydi islemleri için uumob@uludag.edu.tr. adresine mail atabilirsiniz.

6-Ders ekleme ve çikarma islemi nasil yapilir?

Ögrenci, almak zorunda oldugu dersler hariç olmak üzere, akademik takvimde belirtilen ders ekleme-birakma haftasinda, asagidaki islemleri yapabilir:

a) Almasi zorunlu iken almamis oldugu bir dersi alabilir,

b) Dersin açilmasi için zorunlu olan asgari ögrenci sayisi sartinin saglanmamasi dolayisiyla kapanan dersin yerine yeni bir ders seçebilir. Kesin kayit olunan dersten çikma izni veya ders degistirme izni verilmez. Ögrencilerin magduriyet yasamamalari için derslere iliskin tüm islemlerini takvimde belirtilen tarihlerde yapmalari  gerekir.

7-Daha önce baska bir Üniversitede ögrenim görürken aldigim dersleri Üniversitenizde saydirabilirmiyim?

Daha önce bir Yüksekögretim programinda ögrenim görmüs ögrencilerden ders kayitlari sirasinda Fakültemize basvurmalari halinde, önceki Yüksekögrenim kurumlarinda basardiklari derslerden ilgili Bölüm Muafiyet Komisyonunun uygun görüsü ile Yönetim Kurulunun onaylamasi durumunda muaf olabilirler. B.U.Ü.Muafiyet ve Intibak Islemleri Yönergesi için tiklayiniz.

8- Fakültenizde Yan Dal ve Çift Ana Dal uygulamasi var midir?

Fakültemizde Yan Dal ve Çift Ana Dal Lisans Programi uygulamalari vardir.

  • Çift ana dal programi, gerekli sartlari saglayan ögrencilerin ilgili mevzuat çerçevesinde üniversitede yürütülen Lisans diploma programlari ile diger Lisans programlari arasinda, arasinda es zamanli olarak ders alip, iki ayri diploma alabilmesini saglayan programdir.
  • Yan dal programi, gerekli sartlari saglayan ögrencilerin ilgili mevzuat çerçevesinde Üniversitede bir baska diploma programinda belirli bir konuya yönelik sinirli sayida es zamanli olarak derslerin alindigi programdir. Yan dal programi ayri bir diploma programi anlamini tasimaz ve bu programi tamamlayanlara yan dal sertifikasi verilir.

Çift Ana Dal ve Yan Dal Lisans Programlarina B.U.Ü. Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasinda Geçis, Yan Dal ve Çift Dal Yapilmasi Esaslarina Iliskin Yönerge kapsaminda Basvuru Kosullari için tiklayiniz.

9- Ögrenime ara verilmek istenirse kaç dönem izin alinabilir?

B.U.Ü. Ön Lisans ve Lisans Ögretim Yönetmeliginin 19. Maddesi 2. Bendi için tiklayiniz.          

(Ögrenim süresi 8 yariyila kadar olan programlara kayitli ögrencilere ögrenimleri süresince toplam 2 yariyil izin verilebilir. Bu fikraya göre izinli sayilmak isteyen ögrencinin ilan edilen akademik takvimde belirtilen ders baslangiç tarihinden en az 10 is günü öncesinde kayitli oldugu birime yazili olarak basvurmasi zorunludur.)

10-Uzaktan egitim sisteminde verilen derslerde ögretim üyeleri tarafindan yoklama alinacak mi?

Uzaktan egitimde verilen dersler otomasyon sisteminde yer alan ders programina göre yapilacak olup; yoklama alinacaktir.  B.U.Ü. Ön Lisans ve Lisans Ögretim Yönetmeliginin 18. Maddesi  için tiklayiniz.

11- Mezuniyet asamasinda olup alabilecegi en fazla ders yükü kadar derse yazilan  ancak tüm dersleri aldigi halde tek bir dersim kalirsa ne yapmaliyim?

Bursa Uludag Üniversitesi Önlisans ve Lisans Ögretim Yönetmeliginin  8. Fikrasinda belirtilen kosullara sahip ögrenciler (Alabilecegi en fazla ders yükü kadar derse yazilan ve bölüm veya programdan mezun olabilmesi için ders yükünü asacak durumda sadece bir dersi kalan ögrenciler bu tek derse de yazilmak kosuluyla ders yükünü bir ders arttirabilirler. Yillik egitim yapilan programlarda birinci cümleye göre ders yükünün bir ders daha artirilabilmesi, ögrencinin egitim-ögretim yili basinda sahip oldugu toplam AKTS kredisinin kalan seçmeli derslerini alabilmesi için de yeterli olmasina baglidir.) Bölüm Mezuniyet Komisyonundan onay almak üzere dilekçe ile basvurmak zorundadirlar. Komisyon tarafindan onay verilen ögrencilerin islemleri otomasyon birimi tarafindan yapilmaktadir. Form için tiklayiniz.

12- Mezuniyet asamasindayim. Tüm derslerimi almis olmama ragmen AKTS eksigim bulunmaktadir. Ne  yapmaliyim?

2014-2015 ve sonrasi müfredatina tabi  Önlisans ve Lisans ögrencileri müfredatlarinda yer alan minimum AKTS yükünü saglamalari halinde, 2020-2021 Egitim-Ögretim Yili Bahar  Yariyili sonunda (yaz ögretimi dahil) mezun olacaklardir. Ancak,  bazi programlarin ders planlarindaki AKTS degisiklikleri program sürelerine göre belirlenen AKTS yükünün altinda kalmaktadir. Ögrencilerin magduriyetlerini önlemek amaciyla AKTS yüklerini tamamlamalari ve  mezun olabilmeleri için AKTS tamamlama dersi almalari gerekmektedir. “BEB4068  Oryantasyon II” dersi  ögrencilerin eksik AKTS kredi degeri kadar açilacaktir. AKTS tamamlama dersi olarak alinan söz konusu ders alan içi veya alan disi ders yerine geçmez. Dersin programi hakkinda ayrica duyuru yapilacaktir. Bu nedenle mezuniyet asamasina gelen ögrencilerin toplam AKTS kredilerini kontrol etmeleri ve basvurularini AKTS Tamamlama Formu ile birlikte Üniversitemiz Web sayfasinda belirtilen tarihlerde gerçeklestirmeleri gerekmektedir. Formlar Mezuniyet Komisyonu tarafindan onaylanmakta ve Merkezi Otomasyon Birimine iletilmesi gerekmektedir.

13-Bölümümden bu dönem mezun oluyorum ancak, eksik dersim veya AKTS eksigim var mi bilmiyorum. Ne yapmaliyim?

Bagli oldugunuz müfredat ile transkriptinizi karsilastirarak durumunuzu inceleyebilir veya Bölüm Mezuniyet Komisyonundan eksik kalan ders veya AKTS niz olup olmadigini ögrenebilirsiniz.

14-Kayit alacagim derslerim otomasyonumda görünmüyor? Kalan subeler çakismaya neden oluyor. Ne yapmaliyim?

Derslerin kontenjani dolmus oldugundan otomasyonda karsiniza gelmemektedir. Kontenjan artirimi için Bölüm Ders Programi koordinatörü ile görüsmeniz veya mail atmaniz gerekmektedir.

15- Her dönem en az kaç seçmeli ders açilmasi gerekiyor? (2018 ve sonrasi) Almam gereken toplam seçmeli ders sayisi nedir?

Her ögretim döneminde Meslek Bilgisi (MB), Genel Kültür (GK) ve Alan Egitimi (AE) seçmeli dersler grubunun her birinden de en az 6 ders açilmasi gerekir

Meslek Bilgisi (MB) 6, Genel Kültür (GK) 4 ve Alan Egitimi (AE) derslerinden 6 seçmeli ders alinmalidir. Bu dersleri ögrenci istedigi zaman istedigi dönemde alabilir. 

Özel egitim Bölümünde Meslek Bilgisi (MB) 3,  Alan Egitimi (AE) derslerinden 12 seçmeli ders alinmalidir. Genel Kültür (GK) seçmeli dersi bulunmamaktadir. Bu dersleri ögrenci istedigi zaman istedigi dönemde alabilir.

16- Akademik basari ortalamalarinda YANO ve GANO ne anlama gelmektedir?

YANO: Yariyil akademik not ortalamasini,

GANO: Genel akademik not ortalamasini ifade eder. Tekrarlanan derslerde alinan en son basari katsayisi kullanilir. Kayitli bulunulan yariyil/yil sonu itibariyle YANO veya GANO belirlenirken ögretim programinda belirtilen alinmamis dersler ortalama hesaplarina katilmaz.

17- AKTS nedir?

(Avrupa Kredi Transfer Sistemi) Bir akademik yili herhangi bir yüksekögretim kurumunda tam zamanli olarak tamamlamak için gereken toplam çalisma zamanina göre ilgili dersin ne kadar çalisma gerektirdigini belirten degerdir.

18- Bir dönemde toplam kaç AKTS ders alabilirim?

GANO’su 1.80-1.99 arasinda olan ögrenciler için dönemsel AKTS kredi yükü 30 AKTS

GANO’su 2.00-2.99 arasinda olan ögrenciler için dönemsel AKTS kredi yükü 40 AKTS GANO’su 3.00 ve üzerinde olan ögrenciler için dönemsel AKTS kredi yükü 50 AKTS.

GANO’su 1.80’in altinda olan ögrenci yeni ders alamaz. Bu durumda olan ögrenciler not yükseltme amaciyla, öncelikle basarisiz oldugu derslerden baslamak ve dönemsel AKTS yükünü asmamak kaydiyla geçmis yillardaki derslerine tekrar kaydolabilirler.

19-Kosullu Geçer (DD – DC ) olan dersleri almak zorunda miyim?

Hayir, eger istemiyorsaniz kosullu geçer dersleri tekrar almak zorunda degilsiniz.
Ancak mezuniyet asamasina geldiginizde GANO’nuz en az 2.00 degil ise mezun olabilmek için bu derslerden birini alarak not ortalamanizi yükseltmelisiniz.

20-Sinavlar ne zaman yapilir?

Ara sinav, yariyil sonu, bütünleme ve ek sinavlarinin hangi tarihlerde yapilacagi akademik takvimde belirtilir. Derslerin sinav tarih ve saatleri ilgili akademik birim tarafindan belirlenir ve Fakültemiz web sayfasinda ve Bölüm web sayfalarinda  ilan edilir.

21-Ara Sinavin basari notuna katkisi nedir?

Yariyil/yil içinde yapilan ara sinav, ödev, seminer, laboratuvar ve benzeri çalismalarin yariyil içi çalismasi olarak degerlendirilip, harf notuna katkisi % 40’tir. Diger çalismalarin katki orani ögretim elemaninca belirlenir.

22-Yariyil Sonu Sinavinin basari notuna katkisi nedir?

 Yariyil sonu sinavinin harf notuna katkisi % 60’tir.

23-Yariyil Sonu Sinavindan en az kaç puan almak gereklidir?

Yariyil sonu sinavinda 100 üzerinden en az 50 puan almak zorunludur. Yariyil sonu sinavina girmeyen veya bu sinavdan en az 50 puan alamayan ögrencilerin ara sinavdan aldigi not degerlendirmeye katilmaz ve bu durumdaki ögrencilere FF harf notu verilir.

24- Mazeretim nedeniyle ara sinava giremedim, ne yapmam gerekir?

 Hakli ve geçerli bir nedenden dolayi ara sinava giremeyen ögrenci; mazeret sinavina girmek istedigi ders veya dersleri belirten dilekçe ve mazeret belgesi, sinav tarihinden itibaren en geç bes is günü içinde ilgili Bölüm sekreterligine teslim etmek zorundadir..

25-Mazeret basvuru sonucunu nerden ögrenebilirim?

Mazeretleri ilgili birimin yönetim kurulu tarafindan kabul edilen ögrencilere mazeret sinav hakki verilir. Kabul edilmeyenlere ise mazeret sinav hakki verilmez. Sonuçlar Fakültemiz Web sayfasinda yayinlanir. Mazeret sinavlari akademik takvimde belirtildigi gibi yariyilin son haftasinda yapilir.

26-Ek sinava Girebilme Kosullari nelerdir?

Mezuniyet asamasina gelen Ek sinav hakki talep edecek ögrencilerimiz asagidaki sartlari saglamalidir:

BUÜ Ön Lisans ve Lisans Ögretim Yönetmeligi için tiklayiniz.

MADDE 31 – (1) Lisans veya önlisans programindaki tüm dersleri alan, devam kosulunu yerine getirerek yariyil/yil sonu sinavlarina giren ögrenciye, asagidaki kosullarda ek sinav hakki verilir:

a) Not ortalamasina katilan en çok iki dersten (FF) veya (FD) notu alan veya bir dersten çok olmamak sartiyla, kredisiz dersinden (K) alan ögrenciye bir sonraki yariyilin/yilin basina kadar ek sinav hakki verilir.

b) Son iki yariyilda (FF) veya (FD) notu almadiklari halde, mezun olmalari için, gerekli 2.00 GANO’yu saglayamayan ögrencilere, GANO’sunu 2.00’ye yükseltmeleri için (DD), (DC), (CC) notunu aldiklari kredili en çok iki ders için ek sinav hakki verilir.

Bu maddede belirlenen ek sinav haklari her ögrenciye sadece bir defa taninir.

27-Ikinci Ögretimde %10’a giren ögrenciler ne kadar katki payi öder?

Hazirlik sinifi hariç, bulunduklari bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden basarili olan ve bu dersleri alan ögrencilerin basari ortalamasina göre dönem sonu itibariyla yapilacak siralamada ilk yüzde ona (%10)’a giren ikinci ögretim ögrencileri, bir sonraki dönemde birinci ögretim ögrencileri için belirlenen ögrenci katki payi kadar ögrenim ücreti öder.

28-Katki Payimi/ Ögrenim Ücretimi sehven fazla ödedim. Ödedigim fazla miktari geri alabilir miyim?

Katki Payini/Ögrenim Ücretini sehven fazla ödeyen ögrenci dekont (ödeme belgesi) ve dilekçe ile Fakültemiz ögrenci islerine müracaat etmesi halinde iade edilir.

29-Mezun olabilme kosullari nelerdir?

GANO’su en az 2.00 olan ve programa ait almasi gereken tüm derslerin yükümlülüklerini yerine getiren en az 240 AKTS krediye sahip ögrenciye, kayitli oldugu programin lisans diplomasi, diploma eki ve not durum belgesi (transkript) verilir.

30-Diplomayi / Geçici Mezuniyet belgesini kim teslim almalidir?

Ögrenci kendisi alabilir veya noterden vekâlet verilen kisi tarafindan alinabilir. Diplomanin kaybedilmesi durumunda dilekçe, nüfus cüzdani fotokopisi, Yerel veya Ulusal yayin yapan bir gazetede yayimlanan kayip ilani ve dekont ile ögrenci islerine müracaat etmelidir.

31-Askerlik islemleri nasil yapilir?

Askerlik islemleri, ögrencilerin ögrenim gördügü akademik birim ögrenci isleri tarafindan Ögrenci Bilgi Sistemi üzerinden yapilmaktadir.

32- Fakülteniz eski mezun ögrencilerindenim. Mezuniyet bilgilerim Yüksekögretim Bilgi Sisteminde (YÖKSIS) yer almamaktadir. Ne yapmaliyim?

Fakültemiz eski mezun ögrencilerinin mezuniyet bilgilerinin (YÖKSIS)  sistemine dahil olabilmesi için egtogis@uludag.edu.tr adresine  YÖKSIS Talep Formunu doldurup  faks veya mail ortaminda (PDF Formatinda) göndererek yada bizzat basvuru yaparak bilgilerini mevcut sisteme ekletebilirler.

33- Akademik basari not ortalamasi nasil hesaplanir?

Ögrencilerin basari durumlari, bitirdikleri yariyilda almis olduklari derslere ait YANO ve almis olduklari tüm dersler için hesaplanan GANO ile izlenir. GANO; harfli basari notlarinin, her birinin karsiligi olan basari katsayilarinin, o dersin kredisi ile çarpilarak bulunan sayilarin toplaminin, ayni derslerin kredi toplamina bölünmesiyle elde edilir.

34-Üniversitenizde hangi not sistemi kullanilmaktadir?

Üniversitemizde 4’lük (dörtlük) not sistemi kullanilmaktadir.

35-4’lük sistemdeki not ortalamamin 100’lük sistemdeki karsiligini nerden ögrenebilirim?

Üniversitemizde 4'lük Sistemdeki Notlarin 100'lük Sistemdeki Karsiliklari için Yüksekögretim Kurulu’nun tablosu kullanilmaktadir. Tablo için tiklayiniz.

36-Kisisel bilgilerinde degisiklik, düzeltme oldugu zaman ne yapilmasi gerekmektedir?

Isim, soy isim veya nüfus kimlik bilgilerinde (Ana adi, Baba adi, Dogum Tarihi, Dogum Yeri, Medeni Hali vb.) degisiklik ya da düzeltme olmus ise yeni nüfus cüzdani, varsa mahkeme kararinin onayli bir sureti dilekçe eki olarak  ögrenci islerine teslim edilir.

37-Ders içeriklerini nasil alabilirim?

Ders içerikleri üniversitemizin web sayfasinda “Ögrenci” sekmesindeki ‘‘Bologna Bilgi Sistemi’’ kisminda bulunmaktadir. Ders içerigine ihtiyaci olan ögrenci web sayfasindan çikti alip geldigi takdirde onaylari ilgili ögrenci isleri  arafindan yapilmaktadir.

38-Yaz Ögretimi nedir?

Basarili ögrencilerin daha kisa sürede mezun olmalari, basarisiz ögrencilerin ise zaman kaybetmeden basarisizliklarini telafi edebilmeleri amaciyla devam etmekte olan egitim-ögretim döneminin ikinci dönemi ile yeni baslayacak olan egitim-ögretim dönemi arasindaki sürede yaz aylarinda yapilan yaz ögretimine denir. B.U.Ü.Yaz Ögretimi Yönetmeligi için tiklayiniz.

39- Yaz okulunun süresi nedir?

Yariyil sonu sinavlari hariç en az bes, en fazla yedi haftadir.

40-Yaz okulunda bütün dersler açilir mi?

 Hayir. Ön kayit yaptiran ögrenci sayisinin yeterli olmasi gerekir. Bu sayinin yetersiz oldugu durumlarda ders açilmaz. Açilan derslere ön kayit yaptiran ögrenci sayisina bagli olarak dersin kapatilip kapatilmayacagina karar verilir. Bir dersin yaz ögretiminde açilabilmesi için kesin kayit yaptiran ögrenci sayisi en az 10 olmalidir.

41-Almak istedigim ders açilmazsa baska üniversiteden ders alabilir miyim?

Üniversitemizde  yaz ögretiminde açilamayan dersleri, içerik, ders saatleri ve/veya AKTS kredi saatleri ayni veya daha fazla olan diger üniversitelerin yaz ögretimlerinde açilan derslerden Bölüm izin ve onayi ile alabilirsiniz. Bölümden izin ve ders onayi almadan giden ögrencilerin notlari sisteme islenmez.

42- Ders intibaki nedir?

Programlarda okutulan derslerde yapilan degisiklikler, ders intibaki olarak tanimlanmaktadir. Ders intibaki; ders adi, ders kodu, dersin yariyili degisiklikleri, bir dersin baska bir ders ile degistirilmesi, dersin kaldirilmasi ve yeni ders eklenmesi islemleridir.

43- Fakültenizden almis oldugum Formasyonum e devlette görünmüyor. Ne yapmaliyim?

Pedagojik Formasyon mezun bilgisinin YÖKSIS Sistemine islenebilmesi için, daha önce mezun oldugunuz Lisans programina iliskin YÖKSIS kayitlarinizin tamamlanmis olmasi ve e-devletten görüntülenebiliyor olmasi gerekmektedir.

Bu islem mezun olunan Lisans  programinin bagli bulundugu Üniversite tarafindan gerçeklestirilmektedir.

Pedagojik Formasyon Egitimi Sertifika Programi bir sertifika programi olup; sadece YÖKSIS ve MEBBIS ‘te görünmektedir.

 

Hazirlayan:  Selma KOSAR  |  Egitim Fakültesi Ögrenci Isleri Sefi 



Bilgi

Okunma Sayısı: 109999
Eklenme Tarihi: 3.03.2021 11:29:24
Güncelleme Tarihi: 8.12.2022 18:53:23

Paylaş