Okul Deneyimi teorik saatlerde uygulama ögretim elemanlarinin yapmasi gereken faaliyetler

Okul deneyimi dersi ögretim programlarimizda 4 saat uygulamayi ve 1 saat de teorik dersi içeren bir derstir. Bu dersin 4 saatlik uygulama bölümü Milli Egitime Bagli okullarda gerçeklestirilirken, 1 saatlik teori dersi fakültede uygulama ögretim elemani ile birlikte yürütülmektedir.  

Bu ders kapsaminda uygulama ögrencisinin 4 ders saati boyunca uygulama okulunda görev alan uygulama ögretmeni ile birlikte egitim ögretim faaliyetlerine katilmasi gerekmektedir. Uygulama ögrencisi okulda geçirecegi 4 ders saatinin 2 saatini ders içi gözlemlere, 1 saatini sinif disi gözlem ve etkinliklere (Örnegin, uygulama ögrencisi ögretmeni ile birlikte koridor ve/veya bahçe nöbetine istirak edebilir, ögretmen sinav hazirlarken veya degerlendirirken yardim edebilir, okulda gerçeklesecek resmi tören ve etkinliklere ögretmeni ile birlikte katilabilir) diger 1 saatini ise mikro-ögretim ders anlatimlarina ayirmalidir. Mikro-ögretim kendisi ile ayni sinifta uygulama yapan akrani ile dersin 20’ser dakikalik iki bölüme ayrilmasi sureti ile paylasilarak, dönemde 3 kez gerçeklestirilir. Temel egitim, okul öncesi ve özel egitim gibi bölümlerde ögrencinin sinif içi ders uygulama saatleri diger bölümlerden farklilik gösterebilir.

Akademik takvimin basladigi ilk hafta uygulama ögretim elemani danismani oldugu ögrencileri ile uygulama okulunda bir toplanti yapar. Bu toplantida:

  • Okul idarecileri ve uygulama ögretmeni ile ögrencilerini tanistirir.
  • Paydaslari okul kurallari ve beklentiler hakkinda bilgilendirir.
  • Uygulama süreci boyunca uygulama ögrencilerinin mesleki gelisimlerine en yüksek düzeyde fayda saglayabilmek için, paydaslar arasinda olumlu isbirliginin öneminin altini çizer.
  • Sorumlu idareci ve uygulama ögretmeni ile uygulama ögrencilerinin her hafta okulda geçirecekleri 4 ders saati için uygulama programi yapar.

Okul deneyimi dersinin daha verimli yürütülebilmesi için, fakültede “uygulama ögretim elemani” ile birlikte yürütülecek “teorik” ders saatinde asagidaki çalismalar yapilabilir:

  1. Uygulama ögretim elemani dersin 1 saatlik teorik kismi için ders programinda bir yer ayirmali ve bu programi ögrencileri ile paylasmalidir.  Bu dogrultuda danismani oldugu uygulama ögrencileri ile her hafta bulusmaya ve onlardan geri bildirim almaya özen göstermelidir.  
  2. Uygulama okulundaki tanismadan sonraki hafta, uygulama ögrencileri sadece uygulama ögretmeninin derslerini gözlemleyecek, okulu ve ögrencileri taniyacak ve okulun 1 günlük genel rutini hakkinda bilgi sahibi olacaklardir.  
  3. Teorik ders saatlerinde uygulama ögretim elemani uygulama ögrencilerini okulda gerçeklestirilecek isleyis hakkinda genel olarak bilgilendirir. Örnegin, her hafta yapilacak etkinlikler, bu etkinlikler için yapmalari gereken hazirliklar, ögrencilerin mikro-ögretim performanslari öncesi yapacaklari hazirlik, ders planlarinin hazirlanmasi ve anlatimlari sonrasi paydaslardan alinmasi gereken geri bildirim hakkinda hatirlatmalar yapar.
  4. Okul deneyimi dersi kapsaminda her uygulama ögrencisinin 10 etkinlik gerçeklestirmesi gerekmektedir. Bu etkinliklerin yönergeleri fakültemizin web sitesinde Okul Uyg. / Okul deneyimi/ Çalisma Takvimi adli sekmenin altinda ayrintili olarak verilmistir. Teorik derste ögretim elemani ögrencilerine bu etkinliklerin raporlarini kendi tercihine (ya da anabilim dalinda alinacak ortak karara) göre ister her hafta, isterse dönem sonunda 1 kez toplu olmak üzere teslim etmeleri gerektigini bildirmelidir.
  5. Ögrencinin dönem boyunca akrani ile birlikte paylasim halinde olarak 3 kez mikro-ögretim yapmasi gerektiginin alti çizilir.
  6. Dönem boyunca uygulama ögretim elemani ögrencilerinin mikro-ögretim performanslarini gözlemek için en az iki kez uygulama okuluna gider.
  7. Uygulama ögretim elemani gözlemlemeye gittigi haftalarda 1 ders saatini paylasan iki uygulama ögrencisine tamamladiklari mikro-ögretim performanslari hakkinda geri bilirim verecegini bildirmelidir.  
  8. Uygulama ögretim elemani kendisinin gitmeyecegi haftalarda yapilacak mikro-ögretim performanslari hakkinda, ögrencilerin uygulama ögretmenlerinden mutlaka sözlü, (mümkünse yazili geri bildirim) almalari gerektigi hakkinda hatirlatma yapmalidir.
  9. Uygulama ögrencilerine mikro-ögretim sirasinda akranlarinin ders performansini dikkatle izlemeleri gerektigini ve akran degerlendirme formunu dolduracaklarini bildirmelidir. 
  10. Uygulama ögrencilerine kendi mikro-ögretim performanslari hakkinda öz degerlendirme formu dolduracaklarini bildirmelidir.
  11. Bu derste uygulama ögrencilerinin dönem sonunda uygulama ögretim elemanina teslim edecekleri dosyada bulunmasi gereken belgeler hakkinda bilgi verilir. 

Bu dosyada:

  • Yönergelere uygun hazirlanmis haftalik etkinlik raporlari,
  • Mikro-ögretim ders planlari,
  • Çalisma ve etkinlik kâgitlari,
  • Ders sonunda kullanilan degerlendirme materyalleri,
  • Akran degerlendirme formlari,
  • Öz degerlendirme formlari,
  • Uygulama ögretmeninin verdigi (verdi ise) yazili dönütler,
  • Genel degerlendirme formlari,
  • Haftalik ders programi,
  • Uygulama ögretmenleri tarafindan her hafta imzalanmis ve altinda okul müdürü islak imzali ve mühürlü dönemlik devam çizelgesinin bulunmasi gerektigi belirtilmelidir.

      12. Okul deneyimi dersi uygulama ögrencisinin okul hakkinda deneyim sahibi olmasina yardimci olmayi hedefleyen temel bir derstir. Uygulama ögrencisi ögretim elemani ile fakültede her hafta düzenli olarak bulustugunda: bu dersin kendisine hem okuldaki egitim ögretim ortamini detayli olarak gözlemleme hem de, ögrenci karsisinda akrani ile birlikte kisa süreli ögretim pratikleri yapmasina imkani veren önemli bir ders oldugunun farkina varacak ve kazanimlara ulasabilmek için elinden gelen çabayi gösterecektir. 



Bilgi

Okunma Sayısı: 4025
Eklenme Tarihi: 7.10.2019 23:35:17
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş