Ögretmenlik Uygulamasi teorik saatlerde uygulama ögretim elemanlarinin yapmasi gereken faaliyetler

Ögretmenlik uygulamasi dersi ögretim programlarimizda 6 saat uygulama, 2 saat teorik olmak üzere 5 kredilik zorunlu bir derstir. Dersin uygulama bölümü Milli Egitime Bagli uygulama okullarinda gerçeklestirilirken, 2 saatlik teorik bölümü fakültede uygulama ögretim elemani ile birlikte yürütülür. Bu ders kapsaminda uygulama ögrencisinin 6 ders saati boyunca uygulama okulunda görev alan uygulama ögretmeni ile birlikte egitim ögretim faaliyetlerine katilmasi gerekmektedir. Uygulama ögrencisi okulda geçirecegi 6 saatin 4 saatini ders içi gözlemlere, 1 saatini sinif disi gözlem ve etkinliklere (Örnegin, uygulama ögrencisi ögretmen sinav hazirlarken veya degerlendirirken yardim edebilir) diger 1 saatini ise ders anlatimina ayirmalidir. Temel egitim, okul öncesi ve özel egitim gibi bölümlerde ögrencinin sinif içi ders uygulama saatleri diger bölümlerden farklilik gösterebilir. (Pandemi döneminde tüm uygulamalar çevrimiçi platformlarda yürütüleceginden uygulama ögrencilerinin okulda geçirecekleri 6 saatin 4 saatini EBA, Zoom vb. platformlarda ders izleyerek bunlari raporlastirmak biçiminde; kalan 2 saati ise uygulama ögretmenleri ile gerçeklestirecekleri paylasim, tartisma ve degerlendirmeler yaparak tamamlamalari beklenmektedir. Uygulama ögrencilerinden her hafta için gözledikleri 4 ders saatini ve diger deneyimlerini raporlastirarak hem uygulama ögretmenlerine hem de uygulama ögretim elemanlarina e-posta yoluyla göndermeleri beklenmektedir.)

Akademik takvimin basladigi ilk hafta uygulama ögretim elemani danismani oldugu ögrencileri ile uygulama okulunda bir toplanti yapar. Bu toplantida:

Okul idarecileri ve uygulama ögretmeni ile ögrencilerini tanistirir.

Paydaslari okul kurallari ve beklentiler hakkinda bilgilendirir.

Uygulama süreci boyunca uygulama ögrencilerinin mesleki gelisimlerine en yüksek düzeyde fayda saglayabilmek için, paydaslar arasinda olumlu isbirliginin öneminin altini çizer.

Sorumlu idareci ve uygulama ögretmeni ile uygulama ögrencilerinin her hafta okulda geçirecekleri 6 ders saati için uygulama programi yapar.

Ögretmenlik uygulamasi dersinin daha verimli yürütülebilmesi için, fakültede “uygulama ögretim elemani” ile birlikte yürütülecek “teorik” ders saatlerinde asagidaki çalismalar yapilabilir:

Uygulama ögretim elemani dersin 2 saatlik teorik kismi için ders programinda bir yer ayirmali ve bu programi ögrencileri ile paylasmalidir.  Bu dogrultuda danismani oldugu uygulama ögrencileri ile her hafta bulusmaya ve onlardan geri bildirim almaya özen göstermelidir. 

Okuldaki ilk tanisma toplantisindan sonraki 3 hafta uygulama ögrencileri ders anlatmayacaklar, bu süreyi sadece uygulama ögretmeninin çevrimiçi derslerini gözlemlemek, okulu ve ögrencileri tanimak ve okulun 1 günlük genel rutini hakkinda bilgi sahibi olmak amaci ile kullanacaklardir.

Uygulama ögretim elemanlari bu süreçte ögrencileri ile çevrimiçi platformda bulusup, ögrencilerin okulun genel isleyisi, uygulama ögretmenleri ve ögrenciler hakkindaki genel duygu ve düsünceleri hakkinda bilgi alabilir.

Teorik ders saatlerinde uygulama ögretim elemani, ders öncesi hazirlik, ders anlatimi ve anlatim sonrasi tüm paydaslar ile birlikte yapilacak genel degerlendirmeler hakkinda ögrencilerini detayli olarak bilgilendirir.  Ögrencinin dönem boyunca uygulama ögretmenine en az 4 kez ders anlatmasi gerektiginin alti çizilir. Bu anlatimlari sonrasi uygulama ögrencisinin ders anlatim performanslarinin uygulama ögretmeni tarafindan MEBBIS’de yer alan “Uygulama Ögrencisi Degerlendirme Modülü” ne girilecegi ögrenci ile paylasilir.

Uygulama ögrencileri ders anlatmaya basladiktan sonra, ders öncesi hazirlik ve anlatimlari sirasinda farkli konularda eksik olduklarini hissedebilirler. Örnegin, etkili bir ders planinin yazilmasi, etkinliklerin seçilmesi, sinif yönetimi, ögrencilere sorulacak sorularin seçimi, derste kullanilacak yöntem ve tekniklerin belirlenmesi ve uygulamasi, ders sonunda degerlendirmenin nasil yapilacagi gibi hususlarda uygulama ögretim elemaninin görüs ve önerilerine ihtiyaç duyabilirler.  Teorik ders saatleri ögrencilere bu tür konularda ögretim elemaninin etkili rehberlik ve danismanlik yapmasi için en uygun zaman dilimidir.

Teorik dersler uygulama ögrencilerinin (istedikleri takdirde) uygulamalar sirasinda yasadiklari özel anlari (Örnegin, ögrenciler ile derste yasadiklari onlari mutlu eden, ya da tam tersi onlari üzen duygusal anlari) uygulama ögretim elemanlari ile paylasabilmeleri ve derste isin içinden çikamadiklari ve zor durumda kaldiklari herhangi bir konuda ögretim elemanlarinin görüslerini alabilmeleri için de iyi bir firsattir. 

Dönem boyunca uygulama ögretim elemani her ögrenciyi en az iki kez gözlemler. Gerekli gördügü takdirde daha sik da gözlemleyebilir.

Bu derste uygulama ögretim elemani uygulama ögrencilerine kendisinin gözlemleyecegi haftalarda, dersin güçlü ve gelistirmeye açik yönleri hakkinda genel degerlendirme toplantilari yapilacagini ve bu süreçte geri bildirim verilecegini bildirmelidir.  Uygulama ögrencisine son görüsmelerde kendisi dahil diger iki paydas tarafindan nesnel ve sistematik olarak geri bildirim verilecegi, kendisinin de bu görüsmelerde o gün anlattigi ders ile ilgili yansitma yapabilecegi vurgulanmalidir. 

Uygulama ögretim elemani kendisinin dersi izlemeyecegi haftalarda anlatilacak dersler hakkinda, ögrencilerin uygulama ögretmenlerinden mutlaka sözlü ve/veya yazili geri bildirim almalari gerektigi hakkinda hatirlatma yapmalidir.

Bu derste uygulama ögrencilerinin dönem sonunda uygulama ögretim elemanina teslim edecekleri dosyada bulunmasi gereken belgeler hakkinda bilgi verilir.

Bu dosyada:

Haftalik gözlem raporlari (Haftalik en az 4 rapor) ,

Ders planlari (Anlattiklari dersler için),

Çalisma ve etkinlik kâgitlari (Anlattiklari dersler için),

Ders sonunda kullanilan degerlendirme materyalleri (Anlattiklari dersler için),

Akran degerlendirme formlari (Uygulama Ögretim Elemaninin gözledigi dersler için),

Öz degerlendirme formlari (Anlattiklari dersler için),

Uygulama ögretmeninin verdigi yazili dönütler (ders planlarina, ders anlatimlarina vb),

Genel degerlendirme formlari,

Haftalik ders programi,

Unutulmamalidir ki, uygulama ögrencisi okul uygulamasina ek olarak uygulama ögretim elemani ile her hafta düzenli olarak bulustugunda, bu dersin mesleki gelisimi için ne kadar önemli bir ders oldugunun farkina varacak; uygulama ögretim elemani ve uygulama ögretmeninin profesyonel gelisimine ne denli önem verdiklerini hissedecek ve dersten yüksek düzeyde fayda saglayabilmek için elinden gelen gayreti gösterecektir.



Bilgi

Okunma Sayısı: 39046
Eklenme Tarihi: 7.10.2019 23:35:17
Güncelleme Tarihi: 28.09.2020 09:52:23

Paylaş