Haber

8.04.2022 21:11:22

Dresden-Bursa Müzik Ögretmen Adaylari Bulusmasi

Bursa Uludag Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü Müzik Egitimi Anabilim Dali ve Dresden Carl Maria von Weber Müzik Üniversitesi (Die Hochschule für Musik Carl Maria von Weber Dresden) Müzik Pedagojisi Bölümü arasindaki isbirligi sonucunda koordinatörlügünü Prof. Dr. Alexis KIVI ve Prof. Dr. Sezen ÖZEKE’nin üstlendigi “Musikunterricht im Dialog” (Müzik Dersi Dialoglari) baslikli uluslararasi proje basariyla tamamlandi. Türkiye ile Almanya arasindaki okul ve gençlik degisimleri yoluyla bu iki ülkeden gençlerin karsilasmasi, güçlendirilmesi ve sosyal katilimini hedefleyen proje Gençlik Köprüsü Türkiye-Almanya (Die Deutsch-Türkische Jugendbrücke) programi kapsaminda destek görmeyi hak ederek 7 Subat – 13 Mart 2022 tarihleri arasinda gerçeklesen çalisma ziyaretleri (study visit) ile tamamlandi.  Yürütülen bu proje kapsaminda Almanya’nin Saksonya eyaletinin merkezinde bulunan Dresden sehrindeki Carl Maria von Weber Müzik Üniversitesi (Die Hochschule für Musik Carl Maria von Weber Dresden) Müzik Pedagojisi Bölümü ve Bursa Uludag Üniversitesi Müzik Egitimi Anabilim Dali arasinda karsilikli ögrenci degisimi yapilmasi amaçlandi ve program kapsaminda Almanya ve Türkiye’deki Müzik Ögretmen adaylarinin bulusmalari saglandi. Bu sayede ögrencilerin Türkiye’yi ve Almanya’yi ve Türk-Alman müzik egitim sistemlerini daha yakindan taniyarak okullardaki müzik dersleri hakkinda kapsamli bilgi sahibi olmalari ve müzik yoluyla Türk-Alman kültürünü tanima firsati yakalamalari hedeflendi.

Proje 07-15 Subat 2022 tarihleri arasinda BUÜ Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü Müzik Egitimi Anabilim Dalindan 7 ögrencimizin Prof. Dr. Sezen ÖZEKE rehberliginde Almanya’nin Dresden (ve Berlin) sehirlerine ziyaretiyle basladi. Devaminda da 02-13 Mart 2022 tarihleri arasinda Dresden’den Prof. Dr. Alexis KIVI rehberliginde 5 müzik egitimi ögrencisinin Bursa’ya (ve Istanbul’a) gelerek üniversitemizi ve okullari ziyaretiyle tamamlandi. Projeye katilan Türk ve Alman ögrenciler, gerek sinif içinde gerekse sinif disinda birlikte yaptiklari etkinlikler ve paylasimlara yönelik olumlu geribildirimlerle ayrildilar. Ögrenciler kazanimlarinin çok büyük oldugunu, önyargilarinin kirildigini, proje araciligiyla kisa sürede yogun bir bilgi alisverisinin yasandigini, müzik ögretmenligine yönelik uygulamalarinin daha da anlam kazandigini ve ögretmenlik meslegine bakis açilarinin degistigini ve en önemlisi derin arkadaslik baglarinin olustugunu dile getirerek, projenin hayatlari boyunca unutamayacaklari bir deneyim olarak hafizalarinda yer edecegini belirttiler.

Okul ziyaretlerinin yani sira BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörlügünün düzenledigi “Sürdürülebilirlikle Tanisiyoruz” etkinliginde Müzik Egitiminde Sürdürülebilirlik kavramini ve bu konuda Almanya’da yapilan çalismalari paylasan Prof. Dr. Alexis KIVI, proje ekibine katilan ögretmen adaylariyla yaptigi sürpriz uygulama örnekleriyle dikkat çekti.  

Projenin Türkiye ayaginda Egitim Fakültesi Dekanligini da ziyaret eden Türk ve Alman ögrenciler Dekan Prof. Dr. Salih ÇEPNI ev sahipliginde çok özel ve verimli bir diyalog gerçeklestirdiler. Ögrencilerin bireysel alanlarindan ögretmenlik meslegine ve müzik egitim sisteminden ögretmen yetistirmeye kadar yapilan uygulamalarin derinlemesine konusuldugu bu ziyaret ögrenciler için ders niteliginde bir görüsme oldu. Egitimin böyle kisa dönem projelerle desteklenmesinin önemine dikkat çeken Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Salih ÇEPNI ise bu tür projelerdeki çabalarin ögrencilerimize kültürel isbirlikleri yoluyla deneyimli, açik görüslü ve empati duygusu yüksek birer ögretmen ve en önemlisi dünya görüsüne sahip bir “insan” olarak yetistirilmesi konusunda farkindalik kazandirmak oldugunu belirtti

Bu projenin önemli kazanimlarindan bir digeri de 1936 yilinda ülkemize gelerek ikinci vatani olan Türkiye’de Cumhuriyet dönemi müzik egitimine ve müzik ögretmeni yetistirilmesine önemli katki saglayan egitimci, besteci, orkestra sefi, konser piyanisti Eduard Zuckmayer’in anilmasi idi. Türkiye ile Almanya arasinda müzik yoluyla olusturmak istenilen bu köprüde bu iki ülke için de çok önemli ve degerli bir müzik insani Prof. Eduard Zuckmayer’in Türkçe’ye uyarladigi Alman halk sarkisi “Dostluk” (Freundschaft) parçasi tüm degisim boyunca hem Türkçe hem de Almanca olarak çesitli platformlarda birlikte seslendirildi.

Projenin Türkiye ayagindaki koordinatörü Prof. Dr. Sezen ÖZEKE, desteklerinden ötürü Bursa Uludag Üniversitesi Rektörlügüne, Egitim Fakültesi Dekanligina ve tüm Müzik Egitimi Ana Bilim Dali ögrenci ve ögretim elemanlarina ve proje ortak kurumu Dresden Carl Maria von Weber Müzik Üniversitesi yönetimine ve projeye destek veren Türkiye-Almanya Gençlik Köprüsü yetkililerine tesekkürlerini iletti.



Bilgi

Okunma Sayısı: 1900
Eklenme Tarihi: 8.04.2022 21:11:22
Güncelleme Tarihi: 8.04.2022 21:23:43

Paylaş