Mühendis Adaylarımız Avrupa'da Birinci

Bursa Uludağ Üniversitesi bünyesinde bulunan ve 2004’te öğrencileri tarafından kurulan Bursa Uludağ Üniversitesi Makine Topluluğu (UMAKİT), Makine ve Elektrik-Elektronik Mühendisleri öğrencilerinden oluşan toplam 13 kişilik ekip, dünyanın en prestijli mühendislik ve inovasyon yarışması olan ve 27 ülkeden 147 ekibin katıldığı Shell Eco-Marathon Europe yarışmasında şehir konsepti hidrojen enerjili araç kategorisinde Avrupa 1.si olmayı başardı ve yarışma tarihinde bu başarıyı yakalayan ilk Türk takımı olmayı başararak, Türk bayrağını Londra’da dalgalandırdı.

Temmuz ayında Londra’da Queen Elizabeth Olimpik Park’ta düzenlenen yarışta 1 metreküp hidrojen ile 182.6 km yol gidebilen Barbaros adlı araç İstanbul’dan Ankara’ya yaklaşık 3 TL’lik hidrojen yakıtı ile gidebiliyor.

Bursa Uludağ Üniversitesi Makine Topluluğu, 2004’ten bu yana güneş enerjili ve hidrojen enerjili araçlar olmak üzere birçok araç üretti ve bu araçlarla birlikte yurt içi ve yurt dışında düzenlenen alternatif enerjili araç yarışmalarına katılıyor. Yurt dışında 2.kez katıldığı ve 2018 yılında Londra’da temmuz ayında düzenlenen 27 ülkeden 147 ekibin katıldığı ve 1939 yılından bu yana düzenlenen yarışmanın ana amacının araç verimliliği olduğu Shell Eco-Marathon Europe yarışmasında 1 metreküp hidrojen ile 182.6 km giderek Avrupa’nın en verimli hidrojen enerjili aracı olmayı başardı ve bu seviyede bir yarışmayı kazanan ilk Türk ekibi oldu. Ayrıca Alperen Kaya, Araş. Gör. Mert Ali Özel, Seçkin Çakır, Ebubekir Pınar, İsmet Berkay Kabatepe, Şevval Ferazoğlu, Furkan Avcı, Batuhan Temiz, Turgut Can Şahin, Aslıhan Pamuk, Furkan Onat, Tuğba Hacıoğlu ve Alican Yüksek’ten oluşan 13 kişilik Makine ve Elektrik-Elektronik mühendisliği bölümü öğrencileri, 1 yıl boyunca süren yoğun çalışmalar sonucunda, Barbaros isimli hidrojen enerjili aracının, yerli motorunu, motor sürücü devresini, 1.3 kilo ağırlığındaki karbon fiber jantı, inovatif soğutma sistemi, aktif ve pasif güvenlik sistemlerini tasarlama ve üretme başarısını gösterdi.

13 kişiden altısının bölümümüz öğrencisi olan İsmet Berkay Kabatepe ,Batuhan Temiz, Turgut Can Şahin, Furkan Onat, Aslıhan Pamuk ve Tuğba Hacıoğlu’dan oluşan elektronik grubu kendileri yaptığı araçlarında kullandıkları motoru, motor sürücüsü, inovatif soğutma sistemi, batarya yönetim sistemi, enerji yönetim sistemi, telemetri ve araç kontrol sistemilerinin AR&GE çalışmaları, tasarım ve analizlerinin kendileri yaparak UMAKİT ekibinde 1 yıl içinde biri yurtdışında olmak üzere 2 farklı araçla katıldıkları uluslar arası 3 yarıştan 6 kupa ile döndüler. Bu katıldıkları yarışlarda Shell Eco Marathon Europe London yarışında Avrupa 1.liği, TÜBİTAK Efficiency Challenge yarışında 3.en verimli araç, teknik tasarım ödülü ve tanıtım yaygınlaştırma ödülü, Shell Eco Marathon İstanbul yarışında da teknik inovasyon 1.lik ve teknik inovasyon ödülü olmak üzere 6 kupa kazandılar.

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [12-Eki-2018]