PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI
Protez terimi genel anlamda, kaybolan bir organın yerine konan ve bu kayıp organın işlevlerini kısmen de olsa yerine getirebilecek yapay bir parça olarak tanımlanabilmektedir. Diş hekimliğinde protez terimi ise, bir veya daha fazla dişin ve ilişkili yapıların yapay olarak yerine konulmasını ifade etmektedir. Diş eksikliğinin sayısı, konumu ve çevre dokuların durumuna göre tedavi şekli sabit restorasyonlar, bölümlü protezler ve tam protezler ile yapılabilmektedir.
Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı; doğal dişlerdeki madde kayıpları şekil, form bozuklukları gibi estetik bozukluklar ile eksik dişlerin teşhisi, tedavi planlaması, rehabilitasyonu ve komşu oral ve maksillofasiyal dokuların restore edilmesi, çiğneme ve fonasyon (telaffuz) gibi ağız içi fonksiyonları ve estetiğin iade ve idamesi ve karşılıklı diş ilişkilerinin düzenlenmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Protezde, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Böylece fonksiyonel bozuklukların giderilmesi ve çeşitli protezler ile insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.
Anabilim dalımızda uygulanan tedavilerden üç ana tedavi seçeneği:
Sabit Protezler (Kron-köprü)
-
İnley, onley, overlay, endokron, restorasyonları (Madde kaybının büyüklüğü ve şekline bağlı adeziv restorasyonlar)
-
Tek kronlar (Tek dişin kaplanması şeklinde)
-
Köprüler (Eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması)
-
İmplant üstü protezler (Çeneye yerleştirilen vida ve protezler)
Hareketli Protezler (Tam ya da bölümlü protezler)
-
Total protezler (Hiç diş olmayan ağızlara uygulanmaktadır)
-
Parsiyel protezler (Kısmen dişsiz ağızlara uygulanmaktadır. Kroşe adı verilen, dişlerin üstüne gelen tutucular veya tırnaklar kullanılmaktadır)
-
Hasas tutuculu protezler (Yine kısmen dişsiz ağızlara uygulanan kroşesi olmayan metal destekli protezlerdir)
İmplant üstü protezler (Sabit veya hareketli)
Ayrıca çene eklemi rahatsızlıklarında kullanılan okluzal splintler ile maksilofasiyal protezlerde yapılmaktadır.