Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı
                        
              Doç. Dr. Gonca DESTE GÖKAY                                            Doç. Dr. Yeliz HAYRAN                                           Dr. Öğr. Üyesi Seda ÜSTÜN ALADAĞ
                   Anabilim Dalı Başkanı                                                         
 
 
PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI
 
Protez terimi genel anlamda, kaybolan bir organın yerine konan ve bu kayıp organın işlevlerini kısmen de olsa yerine getirebilecek yapay bir parça olarak tanımlanabilmektedir. Diş hekimliğinde protez terimi ise, bir veya daha fazla dişin ve ilişkili yapıların yapay olarak yerine konulmasını ifade etmektedir. Diş eksikliğinin sayısı, konumu ve çevre dokuların durumuna göre tedavi şekli sabit restorasyonlar, bölümlü protezler ve tam protezler ile yapılabilmektedir.
Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı; doğal dişlerdeki madde kayıpları şekil, form bozuklukları gibi estetik bozukluklar ile eksik dişlerin teşhisi, tedavi planlaması, rehabilitasyonu ve komşu oral ve maksillofasiyal dokuların restore edilmesi, çiğneme ve fonasyon (telaffuz) gibi ağız içi fonksiyonları ve estetiğin iade ve idamesi ve karşılıklı diş ilişkilerinin düzenlenmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Protezde, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Böylece fonksiyonel bozuklukların giderilmesi ve çeşitli protezler ile insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.
Anabilim dalımızda uygulanan tedavilerden üç ana tedavi seçeneği:
 
Sabit Protezler (Kron-köprü)
Hareketli Protezler (Tam ya da bölümlü protezler)
İmplant üstü protezler (Sabit veya hareketli)
Ayrıca çene eklemi rahatsızlıklarında kullanılan okluzal splintler ile maksilofasiyal protezlerde yapılmaktadır.

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [23-Mar-2020 08:09]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [04-Ara-2023 06:56]

İçerik Görüntüleme : [13.720]