Ortodonti Anabilim Dalı

 

                                                                                  
                 Prof. Dr. Bülent BAYDAŞ                                                                                                                Öğr. Gör. Eda YILMAZ
                  Anabilim Dalı Başkanı
 
ORTODONTİ ANABİLİM DALI
Ortodonti Anabilim Dalı, dişlerin diş kemikleri (alveolar kretler) üzerinde düzgün bir şekilde yerleşmesi ve yüzdeki düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Ortodonti kelimesi, Yunanca'da “ortho”ve “odons”  yani düzgün diş kelimelerinden oluşmaktadır.
Ortodontinin amacı; ortodontik anomalilerin meydana gelmesini önlemeye çalışmak, meydana gelmiş anomaliyi tedavi ederek, iyi bir çiğneme ve konuşma fonksiyonu, iyi bir gülümseme ve de sonrasında bu durumun kalıcılığını (retansiyon) sağlamaktır.
Ortodonti bilimi sadece dişlerdeki eğrilikleri düzeltmekle ilgilenmez aynı zamanda, alt ve üst çenelerin kapanış bozuklukları, dudak-damak yarıkları, çiğneme fonksiyonu bozuklukları ve çene eklemi problemlerinin tedavisiyle de ilgilenir. Bu tedavi çözümlerinde diğer diş hekimliği dallarıyla birlikte multidisipliner çalışmalar yapar. Erişkin yaşlarda ortodontik olarak düzeltilemeyen çeneler arası ilişkileri, ortognatik cerrahi yöntemlerle düzelterek, çene yüz estetiği ve fonksiyonu düzenler. Diş eksikliği veya kaybedilmiş dişlerin yerine yapılacak protetik işlemler için ağızın hazırlanmasında yardımcı olur. Dişlerin konumundan kaynaklı periodontal problemlerin çözümünde yer alır. Çocuklarda erken süt dişi kayıplarından kaynaklı kapanış ve yer darlığı sorunlarında ya da kötü alışkanlıklara bağlı oluşan dişsel bozuklukların düzeltilmesi için erken dönem koruyucu ve önleyici tedavileri uygular. Eklem rahatsızlığı olan kişilerin çiğneme fonksiyonlarını rahatlatmak amacıyla, tedavi aygıtlarının yapılmasını sağlar. Uyku problemi olan kişilerde göğüs hastalıkları uzmanlarıyla birlikte, gerekli görüldüğünde gece rahat uyumalarını sağlayan ağız içi aygıt uygulamalarını yapar.
Günümüzde güncel teknolojileri kullanan Ortodonti bilimi, alt ve üst çenenin kafa kaidesine ve birbirlerine göre konumunu ve dişlerin ilişkilerini üç boyutlu (3D) olarak inceleyerek, yaş sınırı olmaksızın tedavi çözümleri üretebilmektedir. Bu tedavi yöntemlerini geliştirmek amacıyla bilgisayar destekli 3D programlar ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. 3D ağız içi tarama yöntemleriyle ve 3D yazıcılarla kişiye özel estetik ve konforlu tedavi aygıtları yapılabilmektedir.
Ortodontik tedaviler, hastalara kazandırılan estetik gülümsemenin yanı sıra, dişlerden kaynaklanan konuşma bozuklukları, nefes alma problemleri ve estetik kaygılardan oluşan psikososyal problemlerin çözümüne de katkı sağlamaktadır.
Ortodonti, hastalara daha sağlıklı bir ağız ve daha güzel bir görünüm kazandırmanın yanı sıra, dişlerin bir ömür boyu sağlam kalabilmesine de yardımcı olur. Bu amaçla retansiyon tedavisi denilen, aktif ortodontik tedavi sonrası dişlerin eski yerlerine dönmesini engelleyecek tedbirler alınarak, hastaların düzenli kontrolleri sağlanır.
Ortodontist Kimdir?
Ortodontist, diş ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir.
Bu özel uzmanlık dalında eğitim alacak diş hekimlerinin, dişleri hareket ettirmek için geniş bir fizik bilgisine, estetik bir yaklaşım için sanatsal bir görüş açısına ve dişler üzerinde bu tasarımları uygulayabilecek kadar hassas bir el yeteneğine sahip olması gerekir.
Ortodontist olmak için önce diş hekimliği fakültesini bitirmek ve sonrasın da ÖSYM tarafından yapılan Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavını (DUS) kazanarak dört yıl süren bir uzmanlık programını tamamlamak gereklidir. Sadece bu uzmanlık eğitimini başarı ile tamamlamış olan diş hekimleri, ortodontist unvanını kullanabilirler. Ayrıca Diş Hekimliği Fakültesi olan Üniversitelerdeki Sağlık Bilimleri Enstitülerinde açılan doktora programlarıyla da ortodonti eğitimi alınabilir.

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [31-Oca-2020 07:07]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [10-Eki-2022 10:41]

İçerik Görüntüleme : [14.850]