Bursa Uludağ Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tanıtım Videosu 2024
Bursa Uludağ Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tanıtım Videosu 2023
Bursa Uludağ Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tanıtım Videosu 2022
Bursa Uludağ Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tanıtım Videosu 2021
BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNDE MEZUNİYET ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETİM
- UNESCO mirası güzel Bursa’mızın köklü bir üniversitesi olan Bursa Uludağ Üniversitemizin Diş Hekimliği Fakültesi gerekli tüm hazırlıkları tamamlayarak 2020-2021 eğitim öğretim döneminde ilk kez öğrenci kabul ederek eğitime başlamıştır. Fakültemiz özellikle genç ve dinamik kadrosu ve her bir anabilim dalındaki deneyimli öğretim üyeleriyle siz geleceğin diş hekimi adaylarını çağdaş yaklaşımlar ve modern teknoloji ile mesleğe hazırlayacak olmaktan mutluluk duymaktadır. Fakültemiz 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde yaklaşık 80 öğrenciyi lisans eğitimine kabul edecek ve 8 anabilim dalında hizmet verecektir. Eğitim dili Türkçe olup hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Dil muafiyet sınavını geçen öğrenciler 1. sınıfta okutulan yabancı dil dersinden muaf olurlar.
- Geleneksel eğitim yöntemlerinin yanında “öğrenci odaklı eğitim”, “probleme dayalı öğrenme”, “küçük grup eğitimleri”, “entegre dersler” ve “paneller” ile zenginleştirilen fakültemizin beş yıllık eğitim-öğretim programı üç aşamadan oluşmaktadır. “Aşama I” öğrencilerimizin eğitimlerinin ilk iki yılını kapsayan Dönem I ve Dönem II’den oluşur. Bu aşamada öğrencilerimiz temel tıp ve diş hekimliği teorik derslerinin yanı sıra preklinik ve simülasyon laboratuvarlarımızda klinik öncesi mesleki uygulama dersleri alırlar. Dönem III ve Dönem IV’ü içeren “Aşama II”de ise Dönem III öğrencilerimiz bir yandan teorik ve uygulamalı temel tıp ve diş hekimliği derslerine devam ederken bir yandan da klinik uygulamalara adapte olmak için gözlemci öğrenci olarak eğitimlerini sürdürürler. Dönem IV öğrencileri ise bunlara ilave olarak hasta üzerinde klinik eğitim alacaklardır. “Aşama III” ise son sınıf olan Dönem V’i kapsamakta olup, bu aşamada teorik derslerin yer almadığı ve tamamen uygulamalı olarak sürdürülecek olan klinik eğitimimizin disiplin tabanlı klinik eğitim yöntemi yerine, “Entegre Klinik Eğitimi" modeline göre yapılması planlanmıştır.
- Entegre klinik eğitiminde öğrenciler aynen bir muayenehane veya hastanede olduğu gibi hastayı kayıt alma aşamasından tedavinin sonlandırılması aşamasına kadar bizzat sürdürmektedir. Böylece mezuniyet sonrasında bir diş hekiminin en büyük ihtimalle çalışabileceği serbest muayenehane veya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) ortamında hastayı muayene ve tedavi ederken karşılaşacağı ortama en yakın ortamda eğitim alacaktır. Disiplin tabanlı klinik eğitim usulündeyse öğrenciler hastaya bütüncül yaklaşım yerine sadece anabilim dalı esaslı klinik uygulamayla tedavi yapmaktadır. Bu uygulamada öğrenci sadece bulunduğu bölümün yaklaşımı içinde, diğer bölümlerin görüşleri olmadan klinik eğitim almaktadır. Her anabilim dalının eğitimini kendi başına sentez yapması beklenmektedir. Entegre klinik eğitimdeyse öğrenci birçok anabilim dalının görüşü ve gözetimi dâhilinde hastasının tedavisini planlar ve bitirir. Entegre klinik eğitim sistemine Ortodonti, Pedodonti ve Ağız-Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalları dâhil değildir.
- “Tıp Bilimleri”, “Tıp ve İnsan Bilimleri” ve “Diş Hekimliği Bilimleri” derslerinde "Entegre Eğitim Modeli" tercih edilmiştir. Bu modelde bir konu, ilgili tüm anabilim dalları tarafından basitten karmaşığa doğru bir bütün olarak öğretilmektedir. Böylece problemlerin çözümünde tek bir disiplinin değil, farklı anabilim dallarınca verilen bilgilerin sentezlenerek kullanılmasını sağlayan bir eğitim hedeflenmektedir.
- Aşama I ve II'deki “Tıp Bilimleri” derslerine paralel olarak devam edecek olan “Tıp ve İnsan Bilimleri” derslerine ait müfredat, diş hekimliği mesleğinin teoriği ve pratiği ile örtüşecek şekilde ağırlıklı olarak Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ve yine gerektiğinde üniversitemizin diğer fakültelerinden destek sağlayacak olan öğretim üyeleri tarafından verilecektir. Tıp Bilimleri derslerinde öğrenciler özellikle ağız, diş ve çene bölgesi ön planda olmak üzere insan vücudunun sağlığı ve hastalıkları hakkında bilgi sahibi olurlarken, Tıp ve İnsan Bilimleri derslerinde ise mezunlarımızın mesleklerini en iyi bir biçimde yürütebilmeleri için gerekli olan girişimcilik, etik ve ahlaki değerler, hukuki konular, sosyoloji, felsefe, bilişim, istatistik, toplum sağlığı, sağlık politikaları, kanıta dayalı uygulamalar, bilimsel araştırma, işbirliği, takım çalışması ve liderlik gibi tıp ve diş hekimliği alanına yardımcı diğer bilgi, donanım ve insani becerileri elde ederler. “Diş Hekimliği Bilimleri” entegre dersinde ise diş hekimliğine yönelik koruyucu diş hekimliği veya karyoloji gibi birden fazla anabilim dalını ilgilendiren konular bütüncül bir yaklaşımla ele alınmaktadır.
- Ayrıca öğrencilerimiz Türkiye’de sayılı simülasyon merkezlerinden birine sahip olan Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde pratik ve teorik açıdan diğer adayların hep bir adım önünde yer alacak ve bu sayede Klinik Bilimler dersleri için sağlam bir temel atmış ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na (DUS) diğer meslektaşlarınızdan daha iyi hazırlanma imkânına da sahip olmuş olacaklardır.
- Dönem I, II, ve III'te yer alan Alan İçi ve Alan Dışı Seçmeli Derslerimiz öğrencilerimizin ilgi alanları ve hobilerine yönelik olarak geniş bir yelpazede hazırlanmıştır. Dönem IV ve V'te ise seçmeli dersler "Seçmeli Klinik Uygulamalı Eğitim" (Seçmeli Staj) şeklinde planlanmış olup, öğrencilerimiz isterlerse kendi hastanemizde, isterlerse yurtiçindeki başka bir kurumda ya da öğrenci değişim programlarından yararlanarak veya kendi imkanları ile yurt dışındaki herhangi bir kurumda bu dersleri alabileceklerdir.
- Türkiye genelinde diş hekimlerinin %59’u özel muayenehanelerde, %26’sı Sağlık Bakanlığına bağlı merkezlerde, %12’si Diş Hekimliği Fakültelerinde, %3’ü ise diğer kurumlarda çalışmaktadır. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra Uzman Diş Hekimi olmak isteyenler, ÖSYM tarafından yapılan "Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na (DUS) girerek seçtikleri uzmanlık alanında uzmanlık eğitimi alabilirler.