Haber

28.07.2017 11:26:42

Yeni Bilgi Islem Daire Baskanligi Binasi Ile, Üniversitemiz En Az 40 Yillik Bir Dönem Için “Güvenli”, “Yönetilebilir” Bilisim Alt Yapisina Sahip Hale Gelecek

Projenin Gerekçesi (Neden Ihtiyaç Duyuldugu):

Uludag Üniversitesi Bilgi Islem Daire Baskanligi, uzun yillardir, Merkezi Kütüphane binasi içerisinde teknik ve fiziki anlamda dezavantajli bir ortamda hizmet vermektedir. Teklnik ve idari personel ihtiyaci olmasina ragmen, gelecek personelin fiilen çalisacagi fiziki mekan (oda) olmamasi nedeniyle gelecege yönelik bir planlama yapilamamaktadir.

Halen devam eden kütüphane ek binasi yapimindan dolayi ana binanin kuzey (arka) kisminda bulunan UPS (kesintisiz güç kaynagi) cihazlarimizin oldugu bölüm mevcut bina ile ek bina arasinda kalmis; fiziki ortam olarak ve teknik anlamda riskli bir pozisyonda çalisir hale gelmistir.

Ayrica binanin arka tarafinda bulunan sunucu odasini sogutan klimalarin dis üniteleri bu bina yapimindan dolayi I.I.B.F. tarafina tasitilarak geçici bir çözüm bulma yoluna gidilmistir. Sunucu odasi ile dis üniteler arasindaki mesafenin artmis olmasindan dolayi kritik öneme haiz sunucularin bulundugu sistem odasinin iklimlendirilmesinde sikintilar yasanabilecektir.

Buna ilaveten mevcut kütüphane binasinda yapilacak güçlendirme, bina giydirme vs. gibi insaat faaliyetlerinde titresim, sarsinti gibi durumlardan ötürü sunucu odasinda bulunan sabit diskler büyük risk altindadir.

Yedek bir sunucu odasi olmamasindan dolayi bu disklerdeki veriler yapilacak insaat faaliyetleri sebebi ile kaybedilme riski altinda kalacaktir.

Mevcut sunucu odasi kütüphane binasi içerisinde olmasindan dolayi gelecekte yapilmasi planlanan sunucu odasi iyilestirme ve gelistirme islemlerine yeterlilik saglayamayacagi degerlendirilmektedir.

Ayrica sunucu ve sistem odalarinin internet ana dagitim kablolari, enerji hatlari bina kuzey kismindadir. Ana kütüphane binasi kuzey (arka) kismina ek bina ve okuma salonu insaati yapildigindan dolayi bahsedilen bu hatlar bu yeni binadan etkilenecektir. 

Tüm binalardan sistem ve sunucu odamiza ulasacak internet hatlarinin mevcut galeriler üzerinden ulasilabilir olacagi bir alanda, sunucu ve network  sistemlerimizin bulunmasi zorunluluk arz etmektedir. Böyle bir alanda müstakil bir bilgi islem binasina ihtiyaç vardir

Ayrica olasi bir afet senaryosuna karsin yedek bir sistem ve network  odasinin olmamasi da bu  ihtiyaci zorunlu hale getirmektedir.

Üniversitemizin Bilgi Teknolojileri alaninda, felaket kurtarma (Disaster Recovery) yapida çalisan bir alt yapisinin olmayisi büyük risktir.

Teknik/kisisel hata ve dogal afetlerden kaynaklanan durumlarda, kurumlarin teknoloji altyapisini kurtarma ve devamliligini saglamak için kullanilan süreç ve yöntemler felaket kurtarma (Disaster Recovery)  olarak adlandirilmaktadir.

Dünyada yaklasik  40 yildir kullanilmaktadir ve kurumlar yillik bütçelerinin ortalama %2-4’ünü Bilgi Teknolojileri alaninda felaket kurtarma planlamasina harcamaktadir.

Is süreçlerinin devam etmesi için bu süreç hayati önem tasir. Birçok sektörde is süreçleri ve BT sistemleri o kadar iç içe girmistir ki, sistemlerin durmasi inanilmaz maliyetlerle sonuçlanabilmektedir. Is süreçlerinin devamliligi ve kritik verilerin korunmasi için yedekleme ve bakim faaliyetleri haricinde felaket kurtarma planinin olusturulmasi kurumlarin önem vermesi gereken öncelikli konulardan birisidir.

Felaket kurtarma çözümleri bir kurumda, BT sistemlerinin kullanilmayacak hale gelmesi ve verilerin tamamen yok olmasi ihtimallerini düsünerek ve sistemlerin tekrar çalisir hale gelmesi için atilacak adimlari belirleyerek gerekli planlamanin yapilmasi süreçlerini kapsar.

Is süreçleri için çok kritik olan verilerin korunmasi ve de sistemlerin maksimum ne kadar kapali kalmasi gerektigi planlanarak önlemler alinmaktadir.

Yeni Bilgi Islem Daire Baskanligi binasi yapilmasi ile;

Verilerimizi iki farkli noktaya ayni anda depolayarak minimum zaman ve veri kaybi ile sistemin sürekliliginin saglanmasini mümkün hale getirmek,

Kurumun en degerli kaynagi olan bilgileri (verileri) kaybetmemek,

Kurumun BT yatirimlarinda maliyet tasarrufu saglamak,

Süreklilik,

Olasi felaketlerde ayakta kalmak,

Maddi ve manevi güven kayiplari yasamamak,

Stratejik yatirimlarda ölçülebilir geri dönüsleri ve tasarruf saglayacak yöntemleri uygulamak,

Islemci hizina bagli olarak performansimizi artirmak, yatirim maliyetlerinizi azaltabilmek,

Esnek, hizli ve basit kullanim yönetimiyle karmasik yapilarin aksine kolay yönetim ve erisilebilirlik saglamak,

Kampüsler/birimler/bölgeler arasinda is sürekliligi, yüksek performansli erisebilirlik ve kolay yönetim saglamak amaçlanmaktadir.

 

Projenin Hedef Aldigi Kesim ve Etkileyecegi Diger Taraflar:
Proje gerçeklestigi takdirde üniversitemiz en az 40 yillik bir dönem için “güvenli”, “yönetilebilir” bilisim hatti alt yapisina sahip olacaktir. Egitim ve ögretim faaliyetinde bilisim destegi kalitesi yükselecek ve ögretim üyesi ve ögrenciler bu yenilikten öncelikli olarak yararlanacak; üniversitemizin tüm birimlerine verilen bilisim hizmetleri olasi afet durumlarina karsi bilgi güvenligi ve sürdürülebilirlik  güvencesine kavusacaktir.


Projenin Genel Amaci:
Uludag Üniversitesinin bilisim hizmetlerini, sunucu ve sistem odalarinin afet dahil tüm risklerden  arindirilmis , teknik nedenlerle (güvenlik, iklimlendirme ve enerji yönetimi basta olmak üzere) müstakil bir sahada hizmet vermesi gereken baskanligimiz ve üniversitemiz  en az 40 yillik bir dönem için “güvenli”, “yönetilebilir” bilisim hatti alt yapisina sahip olacaktir.


Projenin Hedefleri:
Üniversitemiz  en az 40 yillik bir dönem için “güvenli”, “yönetilebilir” bilisim  alt yapisina sahip hale getirmek

Afet basta olmak üzere tüm beklenmedik durumlardan ve olasi insaat ve tamir faaliyetlerinden etkilenmeden bilisim hizmetlerini “kesintisiz” sürdürebilmek


Beklenen Sonuçlari/Çiktilari:
Üniversitemiz  en az 40 yillik bir dönem için “güvenli”, “yönetilebilir” bilisim  alt yapisina sahip olacaktir.
Yapilmakta olan kütüphane ek binasindan dogan bilisim hizmetlerinin durmasi veya kesintiye ugramasi riski ortadan kalkacaktir.

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 3911
Eklenme Tarihi: 28.07.2017 11:26:42
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş