2021 yılında hayata geçirilen “11. Kalkınma Planında Yer Alan Araştırma Üniversitelerinin Yetkinliklerine Göre Öncelikli Sektörlerle Eşleştirilmesi” hususunda Bursa Uludağ Üniversitesi için öncelikli sektörlerinden biri olarak Otomotiv alanı belirlenmiştir. YÖK’ün, araştırma üniversitelerinde “Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Projesi” kapsamında, On Birinci Kalkınma Planında yer alan sektörler ve alt alanlardan “Otomotiv ve Raylı Sistemler” alanı, araştırma üniversitesi olan BUÜ ile 2021 yılında eşleştirilmiştir. Yine Tübitak’ın 2021 yılında yayınladığı üniversitelerin alan bazlı yetkinlik analizi raporunda BUÜ, “Otomotiv Malzeme Teknolojileri” ve “Makine Tasarımı ve İmalat” alanlarında yetkinliğe sahip üniversite olarak ilan edilmiştir. BUÜ stratejik konumunu da kullanarak otomotiv malzeme ve teknolojilerinin geliştirilmesini sağlamak üzere bilimsel, teknolojik ve uygulamalı araştırmalar gerçekleştirmeyi, otomotiv ve alt sistemlerinin geliştirilmesi için özel sanayi ve kamu kuruluşları ile iş birliği yapmak ve ortak Ar-Ge faaliyetleri yürütmeyi güçlü akademik kadrosu ve kurduğu alt yapısı sayesinde sürdürmektedir. B.U.Ü araştırmacıları ağırlıklı olarak Elektrikli ve Hibrid taşıtlar, Batarya teknolojileri, Otomotiv komponentleri, Eklemeli imalat, Ağırlık azaltma, Yeni nesil otomotiv malzemeleri, birleştirme teknolojileri, güç aktarma organları, tasarım ve imalat süreçlerine yönelik bilimsel ve Ar-Ge çalışmaları üzerine faaliyetlerde bulunmaktadırlar.
“Elektrikli Taşıtlar için Batarya Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Platformu (BATEG)” 1004 Mükemmeliyet Merkezi Projesinde, toplam 8 kuruluş yer almak olup platformun ana amacı başta Bursa ve Bölge Sanayi, kuruluşları olmak üzere yerli elektrikli taşıtlar için yenilikçi batarya paketi tasarımı ve prototip imalatı gerçekleştirmektir.
Projede, otomotiv endüstrisinde tecrübe ve bilgi birikimi bakımından yetkinliğini kanıtlamış Coşkunöz Kalıp Ar-Ge (APYK-1), Coşkunöz Metal Form (APYK-6) ve ASAŞ Ar-Ge Merkezi (APYK-2)’nin yanında proje tecrübeleri ve akademik açıdan önemli süreçlere katkı sağlayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (İleri Mühendislik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, APYK-3) ve Eskişehir Teknik Üniversitesi (İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, APYK-4)’nin yanında batarya hücre, modül ve paket alanında ülkemizin en önemli alt yapısı ve araştırmacı insan kaynağına sahip TÜBİTAK RUTE (Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü) (APYK-5) yer almaktadır.
Proses Tasarım, Analiz ve Doğrulama
Müşteri beklentileri doğrultusunda; parça kalite hedeflerine en uygun prosesleri tasarlıyor ve sanal analiz ile doğruluyoruz. Kalıp teslimine kadar tüm süreçlerde Dış Yüzey Analiz / “Zebra Light”, geri yaylanma telafisi vb. geometri iyileştirme çalışmalarını üretim ekipleri ile birlikte gerçekleştiriyoruz.
Coşkunöz Ar-Ge Merkezi; 5 sektörde 12 şirketle faaliyet gösteren Coşkunöz Holding ve müşterilerinin ihtiyaçlarını yerinde ve birlikte analiz ederek, ürün ve iş süreçlerine maksimum katma değer sağlama misyonuyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Coşkunöz Holding’in yer aldığı tüm sektörlerde, holding şirketleri ile birlikte ürün ve teknoloji geliştirmek üzere projeler yürüten Coşkunöz Ar-Ge Merkezi’nin faaliyet gösterdiği alanlar aşağıdaki gibidir.
1990 yılında Gebze’de kurulan ASAŞ; Akyazı, Sakarya bölgesinde yer alan son teknoloji ile donatılmış 5 üretim tesisi ve 2750’den fazla çalışanı ve 90’dan fazla ülkeye yaptığı ihracatla Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer almaktadır. Kurulduğu 1990 yılından beri istikrarlı büyüme trendi ile 2021 yılında Türkiye’de İSO 500’de ilk 100’de 54. sırada yer alan, aynı zamanda Avrupa’daki lider üreticilerden biri olan ASAŞ; yenilikçi ürünleri, teknolojisi, sektörün bakanlık onaylı ilk Ar-Ge Merkezi ve sunduğu hizmetlerle bulunduğu her sektöre çözüm üretmekte ve değer katmaktadır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
İleri Mühendislik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Merkezin amaçları:
İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM), Eskişehir Teknik Üniversitesi bilimsel ve teknolojik hedefleri doğrultusunda, ileri teknolojiler alanında ülkemizin ihtiyaç duyduğu araştırmaların yapılması, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi, gerçekleştirdiği işbirlikleri, araştırma alt yapısı ve eğitim çalışmalarıyla yüksek katma değer yaratma hedefleriyle 2018 yılından beri faaliyet göstermektedir. İleri seviyede bir araştırma altyapısının kurulması hedefine sahip İTAM bünyesinde, mevcut 6 laboratuvar bulunmaktadır: Fonksiyonel Nanogözenekli Malzemeler Laboratuvarı, Kompozit Laboratuvarı, Optoelektronik Laboratuvarı, Sensör Laboratuvarı, Sismik İzolatör Test Laboratuvarı, Teknik Tekstillerve Yanma Laboratuvarı. Faaliyetlerine 14 akademik personel ve 6 idari/yardımcı personel ile devam eden İTAM’da, mühendislik ve fen bilimleri alanlarında çok sayıda lisans, lisansüstü ve doktora sonrası araştırmacı proje tabanlı çalışmalarda görev almaktadır. İTAM laboratuvarları kompozitlerin mikro yapı karakterizasyonu, termal , mekanik ve yanma testleri için gelişmiş cihaz ve altyapı olanaklarına sahiptir. İTAM kompozit laboratuvarında tape placement, pultrüzyon, filament sarma, otoklav gibi yenilikçi kompozit malzeme tekniklerinin başarıyla uygulandığı çok sayıda proje tamamlanmıştır. Bu projelerden elde edilen tecrübeler, projenin yenilikçi kompozit malzeme tekniklerini farklı kombinasyonlarda birleştiren bir batarya kasası geliştirme hedefinin gerçekleştirilmesine ışık tutacaktır. İTAM Teknik Tekstiller ve Yanma Laboratuvarı, alev geciktirici malzemelerin geliştirilmesi, alev geciktirici uygulamalarının gerçekleştirilmesi, malzemelerin yanma davranışlarının araştırılması konularında ülkemizin önemli Ar-Ge altyapılarından birine sahiptir. Ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak pek çok yanma testinin gerçekleştirilebildiği Teknik Tekstiller ve Yanma Laboratuvarında, projenin elektrikli araç batarya ve malzemelerine uygun özgün bir yanma test prosedürü geliştirilmesi hedefine yönelik çalışmalar yürütülecektir. Bunun yanı sıra, batarya taşıyıcı sistemin kompozit bileşenlerine hem düşük iletkenlik hem de alev geciktirici özelliklerin kazandırılmasına yönelik uygulama ve analizler yapılacaktır.
Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştirma Kurumu Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü
TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, mobilitenin dönüşümünde öncü olma vizyonuyla raylı ulaşım teknolojileri alanında, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yenilikçi teknolojileri geliştiremeye yönelik Ar-Ge çalışmaları yürütmektedir. Raylı ulaşım teknolojileri alanında ülkemiz için birçok ilke imza atan TÜBİTAK RUTE, kamu ve özel sektör kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu araştırma, geliştirme ve yüksek nitelikli mühendislik hizmetlerini sağlayarak, üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde ülkemizde bir referans merkezi olarak görev yapmaktadır.
Otomotiv sektöründe sac parça şekillendirme ve birleştirme alanında faaliyet gösteren Coşkunöz Metal Form A.Ş; 60.000 m²’ye ulaşan kapalı alanı, 1250’nin üzerinde çalışanı ve sanayideki yarım asrı geçen tecrübesi ile %100 yerli sermayeli şirketler arasında değerlendirildiğinde Türkiye’de pazar lideri konumunda olup, en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındadır. Ülkemizdeki binek ve ticari araç üreticilerinin yanı sıra, 5 kıtadaki müşterilerine küresel standartlarda üretim yapan Coşkunöz Metal Form; müşterilerinin "stratejik iş ortağı'' olarak tercih edilmektedir. Bu kapsamda; çelik ve alüminyum sac şekillendirme (G1, G2, G3, transfer ve progresif hatlar), roll-form, robotik nokta ve gaz altı kaynağı, robotik sızdırmazlık perçinleme, saplama, somun ve cıvata kaynağı yetkinlikleri ile; otomotivde dış yüzey parçalar, gövde (BIW) parçaları ve montajlı şasi ürünleri ile birlikte batarya taşıyıcı ürünleri geliştirip üreterek müşterilerinin hizmetine sunulmaktadır.