Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Bursa Uludağ Üniversitesinde hazırlık eğitimi nerede verilmektedir?

İngilizce, Almanca ve Fransızca hazırlık eğitimleri Yeni Yalova Yolu üzerinde Ali Osman Sönmez Kampüsü’nde (Osmangazi) verilmektedir. Arapça hazırlık eğitimi ise İlahiyat Fakültesinde (Fethiye mah.- Nilüfer) verilmektedir. Yol tarifleri ilgili öğenci el kitabında ve web sitemizde mevcuttur.

Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık eğitim faydalı mıdır?

Hazırlık sınıfı ile ilgili önceki yıllardaki öğrencilerin görüşlerine http://uludag.edu.tr/ydyo/konu/view?id=8134 adresinden ulaşabilirsiniz.

Bölümüme kayıt yaptırdıktan sonra hazırlık eğitimine başlamak için ayrıca bir kayıt işlemi yapmama gerek var mı?

Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık okuyacak olup bölümüne kayıt yaptırmış öğrencilerin başka bir işlem yapması gerekmemektedir. Bu öğrenciler doğrudan Muafiyet/Seviye Tespit Sınavı’na dahil edilirler. Muafiyet/Seviye Tespit Sınav Giriş Yerleri web sitemizden ilan edilmektedir. Zorunlu hazırlık sınıfına tabi olan öğrenciler Muafiyet/Seviye Tespit Sınavı’na katılmazlar ise doğrudan en alt düzeye yerleştirilirler.

İsteğe bağlı Yabancı Dil Hazırlık okuyacak öğrencilerin ise web sitemizden online başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Online başvuruda bulunmayan öğrenciler İsteğe bağlı hazırlık sınıfı eğitimine katılamazlar. İsteğe bağlı hazırlık sınıfına katılacak öğrencilerin akademik takvimde belirtilen tarihte yapılan Seviye Tespit Sınavı’na katılmaları zorunludur. Aksi takdirde isteğe bağlı hazırlık eğitiminde vaz geçmiş sayılırlar.

Hazırlık Sınıfı Yabancı Dil Eğitimi ile ilgili detaylı bilgi nereden alabilirim? Örneğin sınavlar, ödevler, notlar vb.?

Hazırlık sınıfında sunulan yabancı dil eğitimi (Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce) ile ilgili detaylı bilgi ilgili dilin öğrenci el kitabında mevcuttur. Öğrenci el kitabında eğitim sisteminin yanı sıra yabancı dil kursları, ulusal ve uluslararası yabancı dil sınavları, ERASMUS gibi öğrenci değişim programları hakkında ve hazırlık sınıfında sunulan sosyal ve kültürel imkanlar ile ilgili de detaylı bilgi mevcuttur. Öğrenci El kitaplarına ydyo.uludag.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Eylül ayında dersler başlamadan önce online oryantasyon haftası düzenlenmektedir. Oryantasyon haftasında ders kitapları, müfredat, sınavlar, kullanılacak dijital araçlar vb. tüm konular ile ilgili eğitimler düzenlenmektedir. Oryantasyon haftasında katılım zorunludur. Oryantasyon haftasına katılmadan ders kitabı alınmaması önerilmektedir.

Eylül ayında yapılan Hazırlık Muafiyet/Seviye Tespit Sınavına girmeme hakkım var mı?

Zorunlu hazırlık sınıfına tabi olan öğrenciler Eylül ayında yapılan Hazırlık Muafiyet/Seviye Tespit Sınavına girmeleri zorunlu değildir ve sınava girmezler ise doğrudan başlangıç düzeyine yerleştirilirler. Yani zorunlu hazırlık sınıfına tabi olan öğrencilerden başlangıç düzeyinde olan ve hazırlık okuyacak olan öğrencilerin bu sınava girmesine gerek yoktur. İsteğe bağlı hazırlık okuyacak olan öğrencilerin ise Eylül ayında yapılan Hazırlık Muafiyet/Seviye Tespit Sınavına katılmaları zorunludur. İsteğe bağlı hazırlık okuyacak olan öğrenciler Eylül ayında yapılan Hazırlık Muafiyet/Seviye Tespit Sınavına katılmazlar ise isteğe bağlı hazırlık sınıfından vaz geçmiş sayılırlar.

Hazırlık sınıfı ders kitaplarını nereden temin edebilirim?

Yabancı Diller Yüksekokulu binamızda her dönem başında yayınevlerinin satış yaptıkları stantlar kurulmaktadır. Ders kitaplarınızı bu stantlardan, yayınevlerinden veya yayınevlerinin internet sitelerinden temin edebilirsiniz. Kitaplar ve yayınevleri ile ilgili bilgi dönem başında yapılan oryantasyonda verilmektedir. Kitapların LMS'leri olduğu için oryantasyon eğitimine katılmadan kitap alınmaması önerilmektedir.

Hazırlık sınıfı derslerinin tamamı yüz yüze mi yapılmaktadır?

Hayır (İngilizce, Almanca ve Fransızca Hazırlık Sınıfı için). YDYO Öğretim Tasarım Modeli doğrultusunda haftalık toplam 24 saatin 16 saati yüz yüze (3 gün) ve 8 saati online (2 gün) olarak yapılmaktadır. Yüz yüze ve online dersler eşit değerdedir. Ayrıca online derslerde kamera ve mikrofon açma zorunluluğu vardır. Online derslerde de yoklama alınmaktadır. İnternet sorunu olan öğrencilerimiz üniversitemiz tüm binalarından (tüm kampüsler, merkezi kütüphane dahil) ücretsiz olarak Eduroam-Wireless internet bağlantısını kullanabilirler.  Eduroam ile internete bağlanmak için gerekli bilgi http://www.uludag.edu.tr/eduroam adresinde mevcuttur.

Arapça hazırlık eğtimi ise tamamen yüz yüze olarak İlahiyat Fakültesinde yürütülmektedir. 

Ders programlarına nereden ulaşabilirim?

Ders programları web sitemizden ilan edilmektedir.

Modüler sistem nedir?

Modüler sistem ile ilgili detaylı bilgi ilgili dilin öğrenci el kitabında vardır. Tüm öğrencilerin hazırlık eğitimine başlamadan ilgili dilin öğrenci el kitabını dikkatlice okuması önemlidir.

Online derslere hangi dijital araçlar ile katılabilirim?

Online derslere bilgisayar veya mobil cihazlar ile katılınabilmektedir. Online derslerde kamera ve mikrofon açma zorunluluğu vardır.

Güz, Bahar ve Yaz dönemlerinde devam zorunluluğum var mı?

Hazırlık öğretiminde her modül için en az %80 oranında devam zorunluluğu vardır. Öğrenci el kitaplarında modüler sistem ile ilgili detaylı bilgi mevcuttur. 

Devamsızlık sınırını aşarsam yıl sonu Yeterlik Sınavına girebilir miyim?

%80 devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler yıl sonu yeterlik sınavına giremezler.

Devamsızlık durumumu nasıl öğrenebilirim?

Devamsızlık durumunu takip etmek aslen öğrencinin kendi sorumluluğundadır. 

Devam zorunluluğu neden önemlidir?

Hazırlık eğitimi yoğun bir dil öğrenim programıdır. Ders içerikleri birbirini takip eder nitelikte olup, ders kaybı öğrenme sürecini olumsuz etkileyeceği için derse devam önemlidir.

Rapor alınan günler devamsızlıktan düşer mi?

Hayır, düşmez. Öğrenci raporlu günlerinde de devamsız sayılır.

Rapor sınavlar için geçerli midir?

Kısa süreli sınavlar (quizler, ödevler vb.) için rapor geçerli değildir. Ancak modül sonu sınavları için rapor geçerlidir ve mazeret sınavları öğrenci el kitabındaki takvimde belirtilmektedir.

Her iki dönemin ilk haftasında ve toplu bir devamsızlık durumunda yoklama alınır mı?

Evet, yoklama her ders alınır.

Yabancı Diller Yüksekokulunun yaptığı başka sınavlar var mıdır?

Okulumuzda her akademik dönemde en az iki defa olmak üzere Erasmus, Secondos ve Mevlana Değişim programları yabancı dil seviye tespit sınavı ve Merkezi Yeterlilik (BUÜDS) sınavları yapılmaktadır. Ayrıca YDYO uluslararası geçerli olan TOEFL, TOEIC, TESTDAF ve TESTAS sınav merkezidir.

Ali Osman Sönmez Kampüsü’nde öğrenciler için yemek yeme olanakları var mıdır?

Kampüsümüzde yemekhane ve kantin mevcuttur. Ayrıca okulumuza çok yakın olan iki adet alışveriş merkezinde de farklı türde yemek hizmetleri sunulmaktadır. Dileyen öğrencilerimiz bu imkanlardan da faydalanabilir.

Yemekhane imkânları nelerdir?

Yüksekokulumuzda öğrenim görmekte olan öğrencilerimiz Ali Osman Sönmez Kampüsü’ndeki yemekhane binasında beslenme hizmetlerinden faydalanabilmektedirler. Öğrencilerimiz haftanın beş günü 11:30-13:00 saatleri ve 16:30-18:00 saatleri arasında, Beslenme Müdürlüğü ve diyet uzmanları tarafından belirlenen ve kontrol edilen menülerden oluşan sağlıklı öğle yemeklerini yeme imkanına sahiptirler. 3-4 çeşitten oluşan bu yemekler için öğrenciler makul bir ücret öderler. Maliyetin geri kalan kısmı üniversitemiz tarafından karşılanır.

Ayrıca Yüksekokulumuzun bulunduğu Ali Osman Sönmez Kampüsü içerisinde öğrencilerimizin faydalanabileceği, öğrenim görülen binalardan ayrı bir yerde kurulan kantin de mevcuttur. Bunun dışında öğrenciler alternatif olarak yüksekokulumuza çok yakın olan alışveriş merkezlerinde bulunan beslenme imkânlarından faydalanabilirler. 

Arapça Hazırlık eğitiminin sürdürüldüğü İlahiyat Fakültesindeki olanaklar hakkında bilgi edinmek için fakülte tanıtım sayfasını ziyaret edebilirsiniz: https://uludag.edu.tr/ilahiyat/konu/view?id=1282&title=fakultemiz-hakkinda 

Kampüsteki sosyal olanaklar nelerdir?

Ali Osman Sönmez Kampüsü’nde öğrenciler için yemekhane, kantin ve bireysel çalışma merkezi bulunmaktadır. Öğrencilerimiz bu Bireysel Çalışma Merkezi’nde ders çalışabilir ve buradaki kaynaklardan yararlanabilir. Ayrıca kablosuz internet erişimi de öğrencilerimizin kullanımına açıktır.

Ali Osman Sönmez Kampüsü’nde Öğrencilere sağlık hizmeti sunulmakta mıdır?

Kampüsümüzde sağlık personeli bulunmamaktadır. Ancak acil durumlarda 112 Hızır Acil servisten hizmet alınmaktadır. Bursa dışından gelen öğrenciler Görükle Kampüsü’nde Mediko Sosyal tesisindeki Aile hekimlerine kayıt yaptırarak veya üniversite hastanemizin acil servisine başvurarak sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadırlar.

Öğrenci işlerine hangi durumlarda başvurulabilir?

• Öğrenci belgesi almak,

• Hazırlık bitirme belgesi almak,

• Sınavlara itiraz dilekçesi formunu teslim almak ve teslim etmek,

• Mazeret sınavı veya özel durumlar için dilekçe vermek,

• Rapor bildirmek amacıyla öğrenci işlerine başvurmanız gerekmektedir.

Barınma imkânları nelerdir?

Yüksekokulumuzda öğrenim görmekte olan öğrencilerimiz için Bursa'da resmi ve özel yurtlarda barınma imkânı bulmaktadırlar. 

Kayıp eşya için nereye başvurabilirim?

Yüksekokul sekreterine başvurabilirsiniz.

Kampüste internet erişimi bulunuyor mu?      

Bursa Uludağ Üniversitesinin tüm binalarında ücretsiz EDUROAM_WIFI http://www.uludag.edu.tr/eduroam hizmeti verilmektedir.

Ali Osman Sönmez Kampüsüne ulaşım nasıl sağlanır?

Bursa Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, Ali Osman Sönmez Kampüsü’nde yer almaktadır. Bursa Şehirler Arası Terminali'ne giden tüm belediye ve halk otobüsleri kullanılabilir. Ayrıca, Santral Garaj’dan kalkan Ovaakça, Demirtaş ve Alaşar minibüsleri ile ulaşılabilir. Kampüs TOFAŞ (Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.) karşısındadır. Bursa Uludağ Üniversitesi Ana Kampüsü’nden ise 93 numaralı otobüs ile ulaşım sağlanabilmektedir.

Bursa Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nun yol tarifine bu linkten ulaşılabilir.

 

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [13-Haz-2024 08:12]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [04-Tem-2024 11:44]

İçerik Görüntüleme : [4.336]