ANATOMİ ANABİLİM DALI

   

     
  ANABİLİM DALI HAKKINDA  
  AKADEMİK KADRO  
  YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR  
  DUYURULAR  
     

 

Anatomi Anabilim Dalı, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde 1978 yılında Morfoloji Anabilim Dalı'na bağlı bir bilim dalı olarak kurulmuştur. 1993 yılında morfoloji çatısı altından çıkarak ayrı bir anabilim dalı haline gelmiştir.       

    Anatomi canlı vücudunu şekillendiren organların normal şekil, yapı, tabii duruş ve komşu organlarla olan ilişkilerini makroskopik ve subgros olarak inceleyen bir bilim dalıdır. Anatomi bilgileri hastalığın teşhis ve tedavisi yanında koruyucu hekimlikte de önemlidir. Bu nedenle Anabilim Dalımızın başlıca hedefi Veteriner Hekim adaylarına gerekli anatomik bilgileri vermektir.

    Bu amaca yönelik olarak anabilim dalımızca verilen ve birer dönemi kapsayan "Anatomi I" ve "Anatomi II" dersleri dahilinde öğrencilere öncelikle genel bir anatomi terminolojisi verilmektedir. Evcil memeli ve kanatlı hayvanların sistematik anatomik özellikleri türler arasında karşılaştırmalı olarak anlatılmaktadır. "Topografik Anatomi" dersi ile de sistematik anatomi bilgilerinin ışığı altında canlı vücudu birtakım bölgelere ayrılarak öğretilmektedir. Özellikle klinik muayene ve girişimlerde öğrenciye canlı bir hayvan vücuduna yaklaşım mantığının verilmesi sağlanmakta ve klinik olaylara müdahale ederken hekimin bilmesi gereken temel anatomik bilgiler kazandırılmaktadır. Son sınıf öğrencilerimize veteriner hekimliği özel eğitim-öğretimi programı ile özellikle hekimlik uygulamalarında faydalı olacak ve seçtikleri branşa yönelik özel anatomi bilgileri verilmektedir.

    Verilen teorik bilgiler uygulama derslerinde iskeletler, kadavralar ve maketler üzerinde pekiştirilmektedir. Topografik anatomi dersi ile verilen teorik bilgilerin uygulamaları için özellikle canlı hayvanlar tercih edilmektedir. Anabilim Dalımız büyük ve donanımlı bir uygulama laboratuvarına sahiptir. Laboratuvar bünyesinde öğrenci uygulama dersleri için bir salon, kemik demonstrasyon bölümü ve işleme atölyesi, kadavraların korunması için soğuk hava deposu ve formaldehit havuzları bulunmaktadır.

    Anabilim Dalımızda vücuttaki sistemlerin anatomik olarak türler arası varyasyonlarını, ırkın, yaşın, cinsiyetin, yaşam şartlarının, hareket farklılıklarının, beslenme koşullarının ve diğer çevresel faktörlerin vücut sistemlerinin anatomisine etkilerini kapsayan araştırma projelerimiz ve çalışmalarımız mevcut olup halen sürdürülmektedir. Bu konularda diğer anabilim dalları ile de ortak çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarda lokomotor sistem ve sinir sistemi ağırlık teşkil etmektedir.   Anabilim Dalımız temel hedef ve hizmeti olan veteriner hekim öğrencilerinin yetiştirilmesi ve bilimsel çalışmalar yanında kemik ve organlardan tür teşhisi yaparak adli konulara yardımcı olmaktadır. Emekli olan öğretim üyemiz Prof. Dr. Ali Bahadır’dır.

Anasayfaya Dön

İçerik Ekleme Tarihi : [07-Eki-2019]

İçerik Görüntüleme : [26.729]