CERRAHİ STAPLERLAR (ZIMBALAR)
Cerrahi staplerlar zımbanın kağıdı birleştirmesi gibi dokuları birleştiren cihazlardır. Ciltten, barsak, mide gibi iç organlara kadar kullanım alanlarına göre çeşitlilik gösteren cerrahi stapler çeşitleri vardır. Cilt staplerini hariç tutacak olursak, cerrahi staplerleri açık cerrahi ve laparoskopik kullanım olmak üzere ikiye ayırabiliriz.
- Açık Cerrahi Staplerlar:
Açık cerrahi staplerları da sadece kapatıcı ve kesici-kapatıcı olmak üzere ikiye ayrabiliriz:
- Düz (lineer) kesici-kapatıcı veya GIA (Gastrointestinal Anastomosis Stapler): Bu staplerler içerisinde kesici bir kısım bulunur ve bunun her iki tarafında iki sıralı zımba hattı oluşturarak dokuları bir yandan birleştirirken diğer yandan da keser. Bu zımbalar en kısa 55mm ile en uzun 100mm olacak şekilde farklı boyutlarda kullanıma sunulmaktadır.
- Kapatıcı staplerlar ya da TA (Thoracic Abdominal Stapler): Genellikle sindirim ve solunum siteminde içi boş organları (bronş, mide, barsak) veya damarları kapamak için kullanılırlar. İki veya üç sıra zımba hattı ile kapatabilen farklı ürünler mevcuttur. Uzunlukları ise 30mm ile 90mm arasında değişen formda olabilir.
- Endoskopik Cerrahi Staplerlar: Doku birleştirme ve kesme işlemlerini laparoskopik (kapalı cerrahi) prosedürlere uygun yapacak şekilde tasarlanmışlardır. Bunlar kapalı cerrahide karın veya göğüs boşluğuna girmekte kullanılan trokar adı verilen içi boş borulardan geçecek şekilde üretilirler. Sadece kapatıcı veya kesici-kapatıcı şekilde farklı çeşitleri bulnur. Kartuş uzunluklar 30mm ile 60mm arasında değişebilir.
- Sirküler (dairesel) staplerlar: Bunlar da dairesel olarak yerleştirilmiş tek veya çift sıra zımba hattı taşıyan staplerlardır. Kesici daire şeklindeki bıçağı zımba hattının içinde bulunur. Dairesel staplerlar yemek borusu, kalın barsak, ince barsak gibi organlarda anastomoz oluşturmak için kullanılır.
Stapler tabancalarının çeşitleri kadar kartuş içerisindeki zımbaların türleri de önemlidir. Kullanıma hazır olan “U” fromundaki zımbalar kartuş içerisinde yerleşmiştir ve tabancaya yüklenerek kullanılır. Bu zımbalar dokuya tabancanın kapatılmasından kaynaklanan basınçla uygulanır ve anvil kısmına çarptığında “U” formundan"B” formuna dönüşür. Zımbanın B formunu alması çok önemli olup, dokunun yeterli miktarda kanlanmasını ve aynı zamanda güvenli şekilde kapatılmasını sağlar. Zımbaların anastomoz ve kapanma şeklinin güvenli sınırlarda olması için zımbanın bacak boyu doku türüne uygun olarak seçilmelidir. Bu yüksekliği anlayabilmemiz için kartuş renkleri zımba bacak boyuna göre farklılık gösterir.
Diğer açıklayıcı linkler:
How to use ECHELON CIRCULAR Powered Stapler in Anastomosis | Ethicon
Features of ECHELON+ Stapler with GST Reloads | Ethicon
DST Series™ GIA™ Staplers T08wriPIIIY
DST Series™ TA™ Staplers 4ceSHoelBB0