Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı(Örgün Öğretim)

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programının Misyonu:

Muhasebe ve vergi uygulamaları alanında, çağın gereksinimlerine uygun, bilimsel ve mesleki standartlara dayalı bir eğitim anlayışı benimseyerek hem teorik hem de pratik beceriler kazandırarak etik değerlere bağlı, sürdürülebilir çözümler üretebilen, yerel ve ulusal anlamda tüm paydaşlarına ve topluma fayda sağlayan bireyler yetiştirmektir.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programının Vizyonu:

Üstün nitelikli, sürekli yenilikçi yaklaşımlarla sektöre ve topluma ışık tutan muhasebe ve vergi uygulamaları alanında öncü program olmaktır.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programının Eğitim Amaçları (EA) aşağıdaki gibi tanımlanmıştır:

EA1- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip, yasal mevzuatı takip edebilen, diğer disiplinlerle ilişkilendirebilen,

EA2- Ticari bilgi, belge, defter ve bildirimler ile bunların elektronik ortamdaki uygulamaları konusunda usul ve esasları bilen,

EA3- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları mesleği ile ilgili etik değerlere bağlı, iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite süreçleri konularında bilinçli; toplumsal, bilimsel, kültürel değerlere sahip, alanında karşılaşılan sorunları çözebilmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilen,

EA4-  Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini, Türk dilini kullanarak, yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin bir şekilde sunabilen, bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip edebilen ve meslektaşları ile iletişim kurabilen, kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip bireyler yetiştirmektir.

 

Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK) tarafından Program Çıktıları (PÇ) olarak adlandırılmakta olan kazanımlar, Bursa Uludağ Üniversitesi Bologna Bilgi Paketi ve Ders Kataloğunda Program Yeterlilikleri (PY) olarak adlandırılmaktadır. Her iki terim de eş anlamları ifade etmekte ve öğrencilerin mezuniyet sonrası elde etmesi amaçlanan kazanımları tanımlamak için kullanılmaktadır. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı, MEDEK ile ilgili bütün alanlarda Program Çıktıları (PÇ) kavramını benimsemiş ve terim olarak kullanmıştır. Program Çıktıları (PÇ) olarak tanımlanan kazanımlar, yalnızca Bologna Bilgi Paketi ve Ders Kataloğunda Program Yeterlilikleri (PY) olarak tanımlanmaktadır.

 

BİLGİ

PÇ1

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olmak.

PÇ2

İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak.

 

BECERİ

PÇ3

Muhasebe mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip edebilmek ve etkin bir şekilde kullanabilmek

PÇ4

Muhasebe mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, vb.) etkin kullanarak, Tekdüzen Muhasebe Sistemi ve vergi düzenlemeleri çerçevesinde muhasebe uygulamalarını gerçekleştirebilmek. 

PÇ5

Muhasebe mesleğine ilişkin problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek ve çözüm sunabilme becerisine sahip olmak.

 

YETKİNLİK

PÇ6

Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini Türk dilini kullanarak yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin bir şekilde sunmak ve anlaşılır bir şekilde ifade edebilmek

PÇ7

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları alanında karşılaşılan ve/veya öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilmek.

PÇ8

Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip olmak.

PÇ9

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamasında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olmak.

PÇ10

Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip edebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek.   

PÇ11

Muhasebe ve vergi hizmetlerini yerine getirmede mesleki ilkeler ile yasal mevzuata hakim olmak, denetim ve muhasebe standartlarını açıklayabilmek.

PÇ12

Bilanço, gelir tablosu ve ek mali tablolar vb. finansal tabloları düzenleme, analiz etme ve yorumlama yeterliliğine sahip olmak.

PÇ13

Muhasebe ve vergi bilgilerini ekonomi, sosyoloji, hukuk vb. disiplinlerle ilişkilendirmek.  

PÇ14

Ticari bilgi, belge, defter ve bildirimler ile bunların elektronik ortamdaki uygulamalarını yasal düzenlemeler çerçevesinde açıklamak.

 

Ders İçerikleri için Tıklayınız.

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [03-Haz-2024 12:16]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [07-Eki-2024 08:43]

İçerik Görüntüleme : [600]